Αρταξέρξης Α΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρταξέρξης Α΄ της Περσίας
Artaxerxes I.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 424 π.Χ.
Τόπος ταφής Naqsh-e Rustam
Θρησκεία Ζωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Δαμασπία
Τέκνα Σογδιανός
Ξέρξης Β΄
Δαρείος Β΄ της Περσίας
Παρυσάτιδα της Περσίας
Αρσίτης
Γονείς Ξέρξης Α' της Περσίας και Άμηστρις
Αδέλφια Rodoguna
Αμυτίς
d:Q3507242
Οικογένεια δυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Φαραώ
Great King (465 π.Χ.–424 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο τάφος του Αρταξέρξη Α΄ της Περσίας

Ο Αρταξέρξης Α΄, επονομαζόμενος ο Μακρόχειρας, ήταν ο 5ος βασιλιάς της Περσίας από την δυναστεία των Αχαιμενιδών από το 465 ως το 424 π.Χ., δεύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη Α΄ και της Αμάστρις κόρης του Οτάνη. Ονομάζεται «μακρόχειρας» στις ελληνικές πηγές, επειδή το αριστερό του χέρι ήταν μακρύτερο από το δεξί. Το 465 π.Χ. ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τον βασιλικό σωματοφύλακα Αρτάβανο, αλλά οι Έλληνες συγγραφείς δίνουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το περιστατικό : Ο Κτισίας αναφέρει ότι ο Αρτάβανος υπέδειξε στον Αρταξέρξη Α΄ τον μεγαλύτερο αδελφό του, Δαρείο, ως δολοφόνο του πατέρα τους, γι’ αυτό ο Αρταξέρξης τον δολοφόνησε ανεβαίνοντας στον θρόνο. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ο Αρτάβανος δολοφόνησε πρώτα τον Δαρείο και στην συνέχεια τον πατέρα του Ξέρξη, αλλά ο Αρταξέρξης στην συνέχεια ανακάλυψε την συνωμοσία δολοφονώντας τον Αρτάβανο και τους γιους του.

Σχέσεις με τους Αθηναίους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα των Περσών στον Ευρυμέδοντα ακολούθησε διαρκής ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, ο Αρταξέρξης ξεκίνησε μια νέα τακτική με προτεραιότητα στην ενίσχυση των αντιπάλων των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι αναγνώρισαν το κόλπο μετέφεραν το κέντρο της Αθηναικής Συμμαχίας από την Δήλο στην Ακρόπολη των Αθηνών και ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες εναντίον των Περσών στην μάχη της Κύπρου το 450 π.Χ. Μετά την αποτυχία των εχθροπραξιών η Καλλίειος ειρήνη επιτεύχθηκε από τον απεσταλμένο των Αθηναίων Καλλία Β´ το 449 π.Χ. ανάμεσα στους Αθηναίους, τους Πέρσες και τους Αργείτες. Την ίδια εποχή ο Αθηναίος ναύαρχος Θεμιστοκλής ο θριαμβευτής των Αθηναίων στην ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. εξοστρακίστηκε από τους Αθηναίους, ο Αρταξέρξης του πρόσφερε άσυλο.

Σχέσεις με τους Ιουδαίους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρταξέρξης έστειλε στα Ιεροσόλυμα τον 7ο χρόνο της βασιλεία του το 458 π.Χ. έναν Ιουδαίο ιερέα τον Εσδρά να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να οργανώσει την θρησκεία του Ιουδαϊκού λαού ο οποίος περιελάμβανε ιερείς και Λευίτες. Η δημιουργία της Ιουδαϊκής κοινότητας των Ιεροσολύμων είχε ξεκινήσει το 538 π.Χ. από τον προπάππου του Αρταξέρξη Κύρο τον μέγα ο οποίος είχε επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό Ιουδαίων να επιστρέψει στην πατρίδα τους και να οικοδομήσει τον ναό του Σολομώντα. Τον 20ο χρόνο της βασιλείας του το 444 π.Χ. ο Αρταξέρξης έστειλε στα Ιεροσόλυμα τον ίδιο τον οινοχόο του Νεεμία να βοηθήσει τον Εσδρά και να οργανώσει την Ιουδαϊκή κοινότητα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ghias Abadi, R. M. (2004). Achaemenid Inscriptions (کتیبههای هخامنشی) (in Persian) (2nd edition ed.). Tehran: Shiraz Navid Publications. p. 129. ISBN 964-358-015-6.
  • Plutarch, Artaxerxes, l. 1. c. 1. 11:129 - cited by Ussher, Annals, para. 1179
  • The Book of Daniel. Montex Publish Company, By Jim McGuiggan 1978, p. 147.
  • P. Byrd, The challenges of Roger Williams: Religious Liberty, Violent Persecution, and the Bible (Mercer University Press, 2002)[1] (accessed on Google Book on July 20, 2009)
  • Ashrafian, Hutan. (2011). "Limb gigantism, neurofibromatosis and royal heredity in the Ancient World 2500 years ago: Achaemenids and Parthians". J Plast Reconstr Aesthet Surg64 (4): 557. doi:10.1016/j.bjps.2010.08.025. PMID 20832372.
Αρταξέρξης Α΄ της Περσίας
Γέννηση: ?? Θάνατος: 424 π.Χ.
Προκάτοχος
Αρτάβανος ο Υρκανός
Μέγας Βασιλεύς της Περσίας
465 π.Χ. – 424 π.Χ.
Διάδοχος
Ξέρξης Β΄
Φαραώ της Αιγύπτου
465 π.Χ. – 424 π.Χ.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artaxerxes I of Persia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).