Ραμσής Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμσής Ε΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1145 π.Χ. (περίπου)
Θήβαι Αιγύπτου
Αιτία θανάτουΕυλογιά
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςKV9
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςHenutwati
Tawerettenru
ΓονείςΡαμσής Δ' και Duatentopet
Οικογένειαεικοστή δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ (1149 π.Χ.–1145 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Οβελίσκος του Ραμσή Ε΄. Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Ο Ραμσής Ε΄ ή Ραμεσής Ε΄, αρχ. αιγυπτ. Remeses ή Ramses ήταν ο 4ος φαραώ της 20ής δυναστεία της Αιγύπτου. Ήταν γιος τού Ραμσή Δ΄ και της Ντουατεντοπέτ. Το πριν-το-όνομα επίθετο που έλαβε με την ενθρόνισή του ήταν Usermaatre Sekheperenre.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H βασιλεία του χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ανάπτυξη της ισχύος των ιερέων τού Άμωνα, που ήλεγχαν αρκετή από τη γη του ναού στη χώρα και τα οικονομικά τού κράτους, με έξοδα των φαραώ που εξουσίαζαν. Ο πάπυρος τού Τορίνου Νο.1887 καταγράφει ένα οικονομικό σκάνδαλο κατά τη βασιλεία τού Ραμσή, που ενέπλεκε τους ιερείς της νήσου Ελεφαντίνης. Μία περίοδος εσωτερικής αστάθειας επίσης ταλαιπώρησε τη βασιλεία του, όπως πιστοποιείται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον πάπυρο τού Τορίνου Νο.2044, οι εργάτες τού Deir el-Medina περιοδικά σταματούσαν τη δουλειά στον τάφο ΚV9 τού Ραμσή Ε΄ κατά το 1ο έτος της βασιλείας του, χωρίς τον φόβο "τού εχθρού", μάλλον των Λίβυων επιδρομέων, που είχαν φθάσει στην πόλη Per-Nebyt και "είχαν κάψει τους κατοίκους". Άλλη εισβολή αυτών των επιδρομέων στις Θήβες καταγράφεται λίγες ημέρες μετά. Αυτό δείχνει ότι το Αιγυπτιακό κράτος είχε δυσκολίες στο να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δικών του εκλεκτών εργατών τάφου και άφηνε μόνο του τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου.

Ο μεγάλος πάπυρος του Γουίλμπουρ, που πιστεύεται ότι είναι τού 4ου έτους της βασιλείας τού Ραμσή Ε΄, ήταν ένα έγγραφο μίας μεγάλης επιθεώρηση γης και υπολογισμού φόρου, που κάλυπτε διάφορα εδάφη "που εκτείνονταν από την περιοχή κοντά στην Κροκοδειλόπολη (Medinet el-Fayyum) στα νότια, ως πλησίον της σημερινής El-Minya, μία απόσταση 90 μιλίων". Αποκαλύπτεται ότι οι πιο πολλές γαίες της Αιγύπτου ελεγχόταν από τους ναούς τού Άμωνα (Αμούν), οι οποίοι επίσης διηύθυναν τα οικονομικά της χώρας. Στο έγγραφο γίνεται φανερή η αυξανόμενη ισχύ τού Ανώτερου Ιερέα του Αμούν, Ραμεσεσνάκτ, του οποίου ο γιος Ουσιμαρε'νάκτε κατείχε το αξίωμα του γενικού διοικητή επί των φόρων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A.J. Peden, Where did Ramesses VI bury his nephew?, GM 181 (2001), 83-88