Αρταξέρξης Γ΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρταξέρξης Γ'
Artaxerxes III of Persia.jpg
Περίοδος 358 π.Χ. - 338 π.Χ.
Στέψη Φεβρουάριος ή Μάρτιος 358 π.Χ.[1]
Πασαργάδες
Προκάτοχος Αρταξέρξης Β΄
Διάδοχος Αρταξέρξης Δ΄
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδος 342 π.Χ. - 338 π.Χ.
Προκάτοχος Νεκτανεβώ Β΄ της Αιγύπτου
Διάδοχος Αρταξέρξης Δ΄
Γέννηση 425 π.Χ.
Θάνατος 26 Αυγούστου/25 Σεπτεμβρίου 338 π.Χ.
Τόπος ταφής Περσέπολη
Επίγονοι Αρταξέρξης Δ΄ της Περσίας
Παρυσάτιδα
Οίκος Οίκος των Αχαιμενιδών
Πατέρας Αρταξέρξης Β΄
Μητέρα Στάτειρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Κεφαλή του Φαραώ της Αιγύπτου Νεκταναβώ Β'

Ο Αρταξέρξης Γ’ της Περσίας (425 π.Χ. - 338 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Περσίας και ο ενδέκατος βασιλιάς του Οίκου των Αχαιμενιδών καθώς και ο πρώτος φαραώ της 31ης δυναστείας της Αιγύπτου. Ήταν γιος και διάδοχος του μεγάλου βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη Β’ του Μνήμονος. Γεννήθηκε το 425 π.Χ. ανέβηκε στον θρόνο της Περσίας σε ηλικία 66 ετών και παρέμεινε στον θρόνο ως τον θάνατο του υπέργηρος το 338 π.Χ. σε ηλικία 87 ετών πιθανώς δηλητηριασθείς, γνωστός για την μεγάλη του βιαιότητα. Την ίδια εποχή που ο ίδιος ήταν μέγας βασιλιάς της Περσίας βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Φίλιππος Β’ πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Φαραώ της Αιγύπτου πριν καταλάβει ο ίδιος την χώρα ήταν ο Νεκτανεβώ Β’. Πριν την άνοδο του στον θρόνο ο Αρταξέρξης Γ’ ήταν σατράπης και αρχηγός του στρατού του υπέργηρου πατέρα του, ο ίδιος ορίστηκε διάδοχος αφού οι υπόλοιποι αδελφοί του εκτελέστηκαν ή αυτοκτόνησαν. Λίγο πριν διαδεχτεί τον πατέρα του ήταν αρχηγός στρατού σε εκστρατεία των Περσών στην Αίγυπτο το 359 π.Χ., όταν ανέβηκε στον θρόνο έδειξε αμέσως την βιαιότητα του εκτελώντας 80 συγγενείς του της δυναστείας των Αχαιμενιδών από φόβο μήπως σφετεριστούν τον θρόνο του.

Αντιμετώπιση των εξεγέρσεων στην Μικρά Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 355 π.Χ. ο Αρταξέρξης Γ’ πίεσε την Αθήνα να υπογράψει συνθήκη σύμφωνα με την οποία έπρεπε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των συμμάχων της που εξεγέρθηκαν στην Μικρά Ασία. Σε μια εκστρατεία στις αρχές της βασιλείας του εναντίον των Καδουσιανών φάνηκαν οι μεγάλες στρατιωτικές ικανότητες του μελλοντικού βασιλιά της Περσίας Δαρείου Γ’ του Κοδομμανού ανιψιού του Αρταξέρξη Γ’ και τελευταίου βασιλιά των Αχαιμενιδών της Περσίας. Ακολούθησε η εξέγερση του σατράπη της Λυδίας Αρτάβαζου με την βοήθεια της Αθήνας, μαζί του ενώθηκε ο σατράπης της Μυσίας Ορόντης το 354 π.Χ. Ο Αρταξέρξης Γ’ νίκησε τους εξεγερμένους σατράπηδες, ο Ορώντης συγχωρέθηκε από τον μεγάλο βασιλιά ενώ ο Αρτάβαζος κατέφυγε στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’. Το 354 π.Χ. ο Περσικός στρατός εξεστράτευσε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο πρώην αποικία της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών η οποία είχε χαθεί ύστερα από εξέγερση την εποχή του Αρταξέρξη Β’, δύο εκστρατείες το 354 και το 351 π.χ. απέτυχαν. Οι Πέρσες εκστράτευσαν για τρίτη φορά το 343 π.χ. με επικεφαλής τον ίδιο τον υπέργηρο Αρταξέρξη Γ’,οι δυνάμεις του Αιγύπτιου Φαραώ Νεκταναβώ Β’ συνετρίβησαν το 342 π.χ. ο ίδιος δραπέτευσε στην Νουβία, οι Πέρσες απέκτησαν ξανά την Αίγυπτο ως το 332 π.χ.

Η καταστροφή της Σιδώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 343 π.χ. ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις των Φοινικικών πόλεων αντιδρώντας στην σκληρή Περσική καταπίεση, πρώτη επαναστάτησε η Σιδώνα με τον βασιλιά Τεννέ Β’ ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη Γ’ ως υποτελής του. Ακολούθησαν οι εξεγέρσεις των υπόλοιπων Φοινικικών πόλεων και της Κύπρου, ο Τεννές Β’ κατέστρεψε τις Περσικές προμήθειες για τον πόλεμο με τους Αιγυπτίους και ζήτησε την βοήθεια του ίδιου του Αιγύπτιου Φαραώ Νεκταναβώ Β’. Ο Αρταξέρξης Γ’ αποφάσισε να τιμωρήσει την Σιδώνα εκστρατεύοντας ο ίδιος επικεφαλής τεράστιου στρατού 330.000 ανδρών,ο Τεννές Β’ τρομοκρατημένος το έβαλε στα πόδια, 600 Σιδώνιοι παραδόθηκαν στον Αρταξέρξη και σφαγιάστηκαν. Η Σιδώνα κάηκε εκ θεμελίων από τον Αρταξέρξη, απο τους κατοίκους της 40.000 κάηκαν από φωτιά που άναψαν οι ίδιοι για να μην πέσουν στα χέρια των Περσών, μετά την καταστροφή της Σιδώνας όλες οι πόλεις που επαναστάτησαν δήλωσαν υποταγή.

Κατάκτηση και διακυβέρνηση της Αιγύπτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως μετά την καταστροφή της Σιδώνας ο Αρταξέρξης Γ’ αφοσιώθηκε στην ολοκληρωτική κατάκτηση της Αιγύπτου το 342 π.χ. με 330.000 στρατό αποτελούμενο από Ασιάτες συνέτριψε τις δυνάμεις του Φαραώ Νεκτανεβώ Β’ από 100.000 άνδρες ανάμεσα τους 20.000 Έλληνες μηχανικούς. Ο Νεκταναβώ δραπέτευσε στην Μέμφιδα και στην συνέχεια στην Αιθιοπία, ο Αρταξέρξης Γ’ ξεκίνησε ένα όργιο από λεηλασίες σε όλες τις Αιγυπτιακές πόλεις καταστρέφοντας τις οχυρώσεις και λεηλατώντας τους ναούς. Κυβέρνησε με αυταρχισμό επιβάλλοντας βαριά φορολογία και καταδιώκοντας τους πιστούς της Αιγυπτιακής θρησκείας, πριν επιστρέψει στην Περσία διόρισε τον Φερενδάρη σατράπη της Αιγύπτου. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του υπέργηρος κυβέρνησε στην Περσία με ισχυρά πυγμή ισχυροποιώντας την χώρα του και την βασιλική εξουσία αλλά με μεγάλη αυταρχικότητα, δηλητηριάστηκε από τον σατράπη Βαγώα, τον ισχυρότερο άντρα στην αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών μετά τον βασιλιά. Ο Βαγώας τοποθέτησε διάδοχο του Αρταξέρξη Γ' τον μικρότερο γιο του, Αρταξέρξη Δ', τον οποίο είχε ο πατέρας του εκτός των σχεδίων του για την διαδοχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lendering, Jona. "Livius Picture Archive: texts XPc and A3Pa". Livius.Org. Archived from the original on January 9, 2008. Retrieved March 8, 2008. "king of kings, the king of countries, the king of this earth"
  • Smith, William (1867) [1842]. "Artaxerxes". In William Smith. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology 1. Boston:Little, Brown, and Company. p. 371. "Arta:"honoured"+Xerxes:"a king" ("the honoured king"), according to Herodotus "the great warrior"" |accessdate= requires |url= (help)
  • Rawlinson, George (1889). "Phœnicia under the Persians". History of Phoenicia. Longmans, Green. Retrieved March 10, 2008.
  • Lare, Gerald A. "The Period of Jewish Independence". Archived from the original on February 25, 2008. Retrieved March 10, 2008.
  • Sekunda, Nick; Nicholas V. Sekunda, Simon Chew (1992). The Persian Army 560–330 BC: 560–330 BC. Osprey Publishing. p. 28. ISBN 1-85532-250-1.
  • Rhodes, Peter J. (2006). A History of the Classical Greek World: 478–323 BC. Blackwell Publishing. p. 224. ISBN 0-631-22564-1. Retrieved June 2008.
  • Kjeilen, Tore. "Artaxerxes 3". Archived from the original on February 25, 2008. Retrieved March 5, 2008.
Προκάτοχος:
Αρταξέρξης Β΄
Μέγας βασιλεύς της Περσίας
359 π.Χ.338 π.Χ.
Διάδοχος:
Αρταξέρξης Άρσης
Προκάτοχος:
Νεκτανεβώ Β΄
Φαραώ της Αιγύπτου
342 π.Χ.338 π.Χ.
Διάδοχος:
Αρταξέρξης Άρσης


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artaxerxes III της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).