Ονώριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ονώριος
Consular diptych Probus 406.jpg
Περίοδος εξουσίας
23 Ιανουαρίου 393 – 15 Αυγούστου 423
Προκάτοχος Θεοδόσιος Α΄
Διάδοχος Βαλεντινιανός Γ΄
Οίκος Θεοδοσιανή Δυναστεία
Γέννηση 9 Σεπτεμβρίου 384
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 15 Αυγούστου 423 (38 ετών)
Ραβένα, σημερινή Ιταλία
Πατέρας Θεοδόσιος Α΄
Σόλιδος της Ραβέννας.

Ο Ονώριος (λατ.: Flavius Honorius Augustus, 9 Σεπτεμβρίου 384 - 423) ήταν Αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και γιος του Θεοδοσίου Α΄, καθώς και αδελφός του Αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας Αρκάδιου.

Η ανάρρηση στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ένας από τους νεότερους αυτοκράτορες, καθώς ανέβηκε στο θρόνο μόλις στα 11 χρόνια του. Ως εκ τούτου μέχρι την ενηλικίωση του εποπτεύονταν από έναν αξιωματούχο, τον Στιλίχωνα. Σημαντικό γεγονός της βασιλείας του ήταν το 402 όταν ο Ονώριος μετέφερε την πρωτεύουσα της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από το Μιλάνο στη Ραβένα.

Βησιγότθοι και άλλο εχθροί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκείνη την περίοδο, οι Βησιγότθοι γίνονταν ολοένα και πιο επικίνδυνοι για την Αυτοκρατορία. Έτσι ο Στιλίχωνας του υπαγόρευε μια συμβιβαστική πολιτική. Ο Ονώριος όμως άρχισε να υποπτεύεται τον Στιλίχωνα ότι με αυτή του την πολιτική ευνοούσε επίτηδες τους Βησιγότθους και τον Αρχηγό τους, Αλάριχο, έτσι τον εξόντωσε. Αυτό στάθηκε ως αφορμή για την επίθεση του Αλάριχου στην Ιταλία και στη Ρώμη, την όποια κατέκτησε και λεηλάτησε. Το 401 στη Βρετανία δημιουργήθηκε επανάσταση από τον Καμένδιο. Σε μάχη το 412 η επανάσταση σταμάτησε καθώς ο στρατός του Ονώριου με στρατηγό τον Κίδιο νίκησε τον Καμένδιο , ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη. Το 421 όρισε ως συναυτοκράτορά του τον Κωνστάντιο Γ΄ ο οποίος παρέμεινε συμβασιλέας για επτά μήνες μέχρι το θάνατό του.

Το τέλος και η διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από δύο χρόνια (423) πέθανε και ο ίδιος επίσης από φυσικά αίτια. Τον διαδέχθηκε ως σφετεριστής του θρόνου ο Ιωάννης και ως νόμιμος διάδοχος ο Βαλεντινιανός Γ΄.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα