Αγρίνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°37′00″N 21°24′00″E / 38.6167°N 21.4°E / 38.6167; 21.4

Αγρίνιο
Πόλη
Πανοραμική άποψη του Αγρινίου

Έμβλημα
Αγρίνιο στον χάρτη: Ελλάδα
Αγρίνιο
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου (2014)
Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Επαρχία Τριχωνίδας
Υψόμετρο 90 μ
Πληθυσμός 46.899 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 30100
Τηλεφωνικός κωδικός 26410
Ιστοσελίδα Δήμος Αγρινίου

Το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας με πληθυσμό 46.899 [1] κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή 2011. Αποτελεί έδρα του Δήμου Αγρινίου, με 106.053 δημότες[1], δηλαδή συγκεντρώνει σχεδόν τους μισούς από τους 252.004 δημότες του νομού.[1] Μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας. Το Αγρίνιο ήταν έδρα του πρώην ομώνυμου Καποδιστριακού δήμου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την μυθολογία χτίστηκε από το Βασιλιά Άγριο, που ήταν απόγονος του γενάρχη Αιτωλού και του γιου του Πλευρώνα. Η πόλη, χτισμένη δίπλα σχεδόν στον ποταμό Αχελώο που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία βρέθηκε αρκετές φορές υπό την κυριαρχία και των δύο πλευρών και το 314 π.Χ. καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο. Οι ανασκαφές του Μηλιάδη το 1920 έδειξαν ότι η αρχαία πόλη βρίσκονταν στο γειτονικό Ζαπάντι (σημερινή Μεγάλη Χώρα), τα τελευταία χρόνια όμως έχουν βρεθεί πολλά αρχαία ακόμα και στο κέντρο της σημερινής πόλης.

Μετά από κάποιους αιώνες στην αφάνεια, η πόλη ξαναεμφανίζεται την εποχή της Τουρκοκρατίας με το όνομα Βραχώρι (Imbrahoar). Κατοικήθηκε από πολλούς Τούρκους και στις αρχές του 18ου αιώνα έγινε έδρα του Σαντζακίου του Κάρλελι, διοικητικό κέντρο της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας. Έλαβε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε προσωρινά στις 11 Ιουνίου του 1821. Αργότερα κατακτήθηκε ξανά από τον Κιουταχή και τελικά προσγράφτηκε οριστικά στα σύνορα του ελεύθερου ελληνικού κράτους το 1832.

Μετά την απελευθέρωση το Βραχώρι πήρε ξανά το αρχαίο του όνομα Αγρίνιον. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά μετά τα τέλη του 19ου - αρχές 20ού αιώνα όταν στράφηκε μαζικά στην καλλιέργεια του καπνού. Χτίστηκαν τεράστιες αποθήκες και εργοστάσια επεξεργασίας του καπνού, με κυριότερες αυτές των οικογενειών Παπαστράτου, Παπαπέτρου και Παναγόπουλου. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή πλήθος προσφύγων έφτασαν στην πόλη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου ενώ μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών είχαμε και από την Ήπειρο και την Ευρυτανία.

Δήμος Αγρινίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Δήμος Αγρινίου

Ο δήμος Αγρινίου αποτελείται από 10 δημοτικές ενότητες (πρώην Καποδιστριακούς δήμους).

Πλατεία Δημοκρατίας
Δημοτικές Ενότητες δήμου Αγρινίου
Ονομασία δημοτ. ενότητας Πληθυσμός (2011)
Αγρινίου 50812
Αγγελοκάστρου 2.749
Αρακύνθου 6.274
Θεστιέων 7.074
Μακρυνείας 5.157
Νεάπολης 5.537
Παναιτωλικού 2.125
Παραβόλας 4.804
Παρακαμπυλίων 3.046
Στράτου 6.603
Σύνολο δήμου 94181

Συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέρα από το κέντρο της πόλης του Αγρινίου όπως ορίζεται χονδρικά από τις περιοχές γύρω από τις πλατείες Δημοκρατίας και Χαντζοπούλου, τη Μητρόπολη και την οδό Παπαστράτου, υπάρχει ένα πλήθος από γειτονιές και συνοικίες. Αυτές είναι οι παρακάτω:

 • Άγιος Ιωάννης Ρηγανάς. Πρόκειται για τη συνοικία στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, εκεί όπου βρίσκονται και οι ομώνυμες εργατικές κατοικίες. Έχει πάρει το όνομά της από τον μικρό ναό του Άι Γιάννη του Ρηγανά που βρίσκεται ακόμα πιο έξω βγαίνοντας από την πόλη και πηγαίνοντας προς τον χείμμαρο της Ερμίτσας.
 • Άγιος Κωνσταντίνος. Η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης και αποτελούσε παλαιότερα ανεξάρτητο δήμο παρότι είναι πλήρως ενταγμένη στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου. Η ιστορία της συγκεκριμένης γειτονιάς ξεκινάει ουσιαστικά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν εκεί δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός για να στεγάσει τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
 • Γιαννούζι. Το Γιαννούζι είναι προάστιο στα νότια της πόλης, με μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων και κοσμικών κέντρων.
 • Δοκίμι. Πρώην ξεχωριστή κοινότητα εφαπτόμενη πια με την πόλη. Βρίσκεται "κάτω" από την εθνική οδό και στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται και τα δύο αεροδρόμια της πόλης.
 • Δύο Ρέματα. Συνοικία στα βορειοανατολικά της πόλης, εφαπτόμενη με το άλσος του Αγίου Χριστοφόρου.
 • Ερυθραία. Περιοχή ευρισκόμενη στη νέα είσοδο της πόλης ανάμεσα στον Άγιο Κωνσταντίνο και το κέντρο του Αγρινίου.
 • Γκένοβα. Παλιά ιστορική συνοικία του Αγρινίου, η Γκένοβα βρίσκεται στα όρια περίπου του νέου ναού του Αγίου Χριστοφόρου. Για το όνομά της έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις και προβληματισμοί για το αν οφείλεται σε παρουσία Γενοβέζων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, γεγονός που δεν έχει όμως αποδειχτεί επιστημονικά.
 • Καραπανέικα. Κεντρική και πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης, έχει πάρει το όνομά της από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου, γνωστότερη με το παλιό της όνομα Πλατεία Καραπανέικων.
 • Κοκκινοπύλια. Εξοχικό προάστιο στα βόρεια της πόλης, γνωρίζει έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
 • Λεύκα. Νότιο αραιοκατοικημένο προάστιο στην περιοχή του πολιτικού αεροδρομίου.
 • Μούρες. Γειτονιά στα αριστερά και βόρεια του νοσοκομείου.
 • Μπούζι. Προάστιο κοντά στο Γιαννούζι, στα νότια της πόλης.
 • Ντούτσαγα. Ιστορική συνοικία της πόλης στην περιοχή των ναών Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου. Έχει πάρει το όνομά της από τον Τούρκο Ντουτς Αγά στον οποίο ανήκε πριν την Επανάσταση του 1821.
 • Παλαιός Άγιος Χριστόφορος - Άγιος Θωμάς. Συνοικία που γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, με πλήθος πολυτελών οικοδομών, φημισμένη για την "υπερυψωμένη" θέα της και το γειτονικό δασύλιο.
 • Πεταλούδα. Με το όνομα αυτό αναφερόμαστε στην περιοχή γύρω από την αερογέφυρα που διασχίζει την εθνική οδό.
 • Σωτηροπούλου. Συνοικία της πόλης βόρεια του πάρκου.
 • Τροχός. Αραιοκατοικημένη περιοχή με πολλούς ελαιώνες στα ανατολικά όρια της πόλης.
 • Φούσκαρη. Γειτονιά κοντά στο κέντρο της πόλης, δυτικά και στα όρια του ναού του Αγίου Δημητρίου, στην οποία από τη δεκαετία του '60 και έπειτα εγκαταστάθηκαν πολλοί Ευρυτάνες.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διατηρητέες αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου
Άποψη του κέντρου του Αγρινίου
O Άγιος Χριστόφορος και η ομώνυμη συνοικία

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1935 μέχρι το 1967, με εξαίρεση τα χρόνια της κατοχής, στο Αγρίνιο εκδιδόταν η εφημερίδα Νέα Εποχή. Από το 1998, η εφημερίδα εκδίδεται ηλεκτρονικά, με τον ίδιο τίτλο.[2] Επίσης, από το 2000, εκδίδεται με έδρα το Αγρίνιο η ημερήσια εφημερίδα Συνείδηση. Η εφημερίδα κυκλοφορεί σε όλο το νομό, αλλά κι εκτός αυτού και είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή.[3] Στο Αγρίνιο επίσης, εδρεύει από το 1992, ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος ΑΧΕΛΩΟΣ MEDIA. Ο όμιλος κατέχει στην ιδιοκτησία του, το ομώνυμο τηλεοπτικό κανάλι Αχελώος TV[4], και το οποίο είναι το μεγάλο περιφερειακό κανάλι της Βoρειοδυτικής Ελλάδας. Έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και καλύπτει τους νομούς Αιτωλoακαρνανίας, Αχαΐας, Ευρυτανίας, Ηλείας, τους νομούς της Ηπείρου και τα Επτάνησα. Επίσης στον όμιλο, ανήκει ο ομώνυμος ραδιοφωνικός σταθμός Αχελώος FM 98.4 που είναι τοπικής εμβέλειας, επίσης ενημερωτικού χαρακτήρα, και από το 2008 συνεργάζεται με τον Real FM 97.8 των Αθηνών, αναμεταδίδοντας μέρος του προγράμματός του στην Αιτωλοακαρνανία.

Άλλοι σταθμοί που εκπέμπουν από το Αγρίνιο είναι οι: Ρυθμός FM 87.8 και 94.7, Δυτικά FM 88.1 και 96.1, Radio Energy 88.7 & 94.2, Γλέντι 89.2 (πρώην Smile FM 89.2 & Μουσικός Δίαυλος), Κόσμος FM 90.7, Αέρας FM 91.1 και 99.5, Άνεμος FM 93.7 (πρώην Αγρίνιο FM 93.7), Music Life FM 95.1, Ράδιο Ακαρνανία 97.1, LIVE FM 97.8, Kiss FM 98.2 (πρώην More Radio 98.2, Radio DeeJay 98.2 και Ράδιο Ναύπακτος 98.2), Κέφι 100.9 (πρώην Σπορ FM 100.7 και Αρμονία FM 101), Όραμα 101.7, Αγρίνιο FM 102.2, Stereo Channel 103.5, View 104 FM (πρώην Καλλιθέα FM), Antenna Star 105.8, Ρ/Σ Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας 106.3 (πρώην Πατροκοσμάς FM 106.3), MAD 107 FM (πρώην Space 107 FM) και Aria FM 107.4 (Hit/Sfera).

Ένας άλλος τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός από το Αγρίνιο, το Τέταρτο Πρόγραμμα 92.8 βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και 2 χρόνια. Παλαιότερα συνεργαζόταν με τον ΣΚΑΪ 100.3 αναμεταδίδοντας μέρος του προγράμματός του.

Προσωπικότητες του Αγρινίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/NWS_CENSUS_310712_GR.pdf Τα στοιχεία αφορούν την Δημοτική Ενότητα Αγρινίου
 2. «Η εφημερίδα μας, από την έντυπη εβδομαδιαία έκδοση του 1935 στην σημερινή διαδικτυακή έκδοσή της». Η Νέα Εποχή. http://www.epoxi.gr. Ανακτήθηκε στις 2013-07-26. 
 3. «Ηλεκτρονικός ιστότοπος της εφημερίδας "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"». http://sinidisi.gr/. 
 4. ΑΧΕΛΩΟΣ TV goodnews.gr. Ανακτήθηκε την 12 Δεκεμβρίου 2012

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Η βορειοδυτική πλευρά της πόλης όπως φαίνεται από το ύψωμα της Αγίας Παρασκευής. Στο βάθος οι δύο λίμνες, αριστερά η Τριχωνίδα και δεξιά η Λυσιμαχία.