Μπερτούτσιο Βαλιέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπερτούτσο Βαλιέρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Bertuccio Valier (Ιταλικά)
Γέννηση1  Ιουλίου 1596
Βενετία
Θάνατος29  Μαρτίου 1658
Βενετία
Τόπος ταφήςSan Giobbe και Σάντι Τζοβάνι ε Πάολο
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΣιλβέστρο Βαλιέρ
ΟικογένειαValier
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1656–1658)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ (Ιταλικά : Bertuccio Valier, Βενετία, 1 Ιουλίου 1596 - Βενετία, 29 Μαρτίου 1658) ήταν ο 102ος Δόγης της Βενετίας (15 Ιουνίου 1656 - 29 Μαρτίου 1658). Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ ήταν γιος του Σιλβέστρο Βαλιέρ και της Μπιάνκα Πρίουλι. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση του αλλά είναι βέβαιο ότι ήταν έντονα καλλιεργημένος.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τη Μπενεντέτα Πιζάνι, με την οποία απέκτησε πολλά παιδιά, τα οποία όμως πέθαναν όλα πριν από τον ίδιο εκτός από τον γιο του Σιλβέστρο Βαλιέρ, που έγινε αργότερα Δόγης της Βενετίας (1694 - 1700). Είχε σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ ήταν πολύ πλούσιος, κάτι που του επέτρεψε να αποκτήσει σημαντικές θέσεις στη βενετσιάνικη πολιτική και διπλωματία, διορίστηκε Ποντεστά σε πολλές πόλεις όπως και πρέσβης στην Αγία Έδρα την εποχή του πάπα Αλεξάνδρου Ζ΄.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαλιέρ εξελέγη Δόγης την εποχή που ο πόλεμος με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για την Κρήτη, που είχε ξεκινήσει από το 1645, βρισκόταν σε μεγάλη έξαρση. Με τον θάνατο του δόγη Κάρλο Κονταρίνι (1 Μαΐου 1656) ήταν ο πιο κατάλληλος για την διαδοχή του, αλλά εξελέγη ο Φραντσέσκο Κορνέρ (17 Μαΐου 1656) που πέθανε μόλις 19 μέρες αργότερα (5 Ιουνίου 1656). Στην εκλογή που ακολούθησε αμέσως μετά ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ εξελέγη νέος δόγης της Βενετίας (29 Μαρτίου 1658). Η υγεία του ήταν ήδη πολύ άσχημη και κυβέρνησε λιγότερο από δυο χρόνια, με αποτέλεσμα στο πιο κρίσιμο σημείο, καθώς βρισκόταν σε έξαρση ο μεγάλος πόλεμος με τους Οθωμανούς, να αλλάξει η Δημοκρατία της Βενετίας πέντε δόγηδες σε τέσσερα χρόνια.

Οικονομικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση έκανε σοβαρές προτάσεις στους Τούρκους για να λήξει ο Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος, αλλά εκείνοι τις απέρριψαν όλες. Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ διέταξε τότε τον στόλο της Βενετίας να περάσει τα Δαρδανέλια και να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη με ελπίδες να μεταφέρει εκεί τον πόλεμο και α ανακουφίσει την Κρήτη από την Πολιορκία του Χάνδακα, δεν είχε όμως επιτυχία. Η μεγάλη έλλειψη χρημάτων τον οδήγησε στην απόφαση να επιτρέψει στους Ιησουίτες που είχαν εξοριστεί από τον Λεονάρντο Ντονά (1606) να γυρίσουν στην Βενετία με χρηματικά ανταλλάγματα. Ο ίδιος έδωσε επιπλέον 10.000 δουκάτα από την προσωπική του περιουσία αλλά και πάλι χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Δημοκρατία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ υπέκυψε στις ασθένειες του σε ηλικία 61 έτους (29 Μαρτίου 1658) και τάφηκε στον Ναό Αγίων Ιωάννου και Παύλου, παραδοσιακό τόπο ταφής των δόγηδων της Βενετίας από τον 15ο αιώνα. Ο γιος του Σιλβέστρο, ο μοναδικός που ζούσε μέχρι τότε, ήταν ο κληρονόμος του. Αργότερα ο Σιλβέστρο έχτισε ένα τεράστιο ταφικό μνημείο, στο οποίο τάφηκε ο ίδιος με τη σύζυγο του και είχε μεταφέρει τα οστά των γονέων του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Bertuccio Valier στο Wikimedia Commons


Μπερτούτσιο Βαλιέρ
Γέννηση: 1 Ιουλίου 1596 Θάνατος: 29 Μαρτίου 1658
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φραντσέσκο Κορνέρ
Δόγης της Βενετίας

1656 - 1658
Διάδοχος
Τζοβάνι Πέζαρο