Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Bill prp (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον Bill prp (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Enpatrais
Ετικέτα: Επαναφορά
Γραμμή 35: Γραμμή 35:
[[Αρχείο:Greece, Kalavrita - Holy Cathedral of the Assumption of Virgin Mary.jpg|thumb|250px|Ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα [[Καλάβρυτα]].]]
[[Αρχείο:Greece, Kalavrita - Holy Cathedral of the Assumption of Virgin Mary.jpg|thumb|250px|Ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα [[Καλάβρυτα]].]]


Η '''Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας''' είναι Μητρόπολη της [[Εκκλησία της Ελλάδος|Εκκλησίας της Ελλάδος]] και η περιφέρειά της αποτελείται από τις δύο πρώην επαρχίες των [[επαρχία Καλαβρύτων|Καλαβρύτων]] και της [[επαρχία Αιγιαλείας |Αιγιαλείας]]. Η Μητρόπολη υπάρχει με τη σημερινή της μορφή από το [[1922]].
[[Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος|Η]] '''Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας''' είναι Μητρόπολη της [[Εκκλησία της Ελλάδος|Εκκλησίας της Ελλάδος]] και η περιφέρειά της αποτελείται από τις δύο πρώην επαρχίες των [[επαρχία Καλαβρύτων|Καλαβρύτων]] και της [[επαρχία Αιγιαλείας |Αιγιαλείας]]. Η Μητρόπολη υπάρχει με τη σημερινή της μορφή από το [[1922]].


==Σύντομο ιστορικό==
==Σύντομο ιστορικό==

Έκδοση από την 15:17, 17 Οκτωβρίου 2019

Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Γενικές πληροφορίες
XώραΕλλάδα
ΈδραΑίγιο
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος
Αρχιερατικές περιφέρειες
Ενορίες149 (το 2009)
Μονές10
Μητροπολιτικός ναόςΙ.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένη)
Ιστοσελίδαimkalaig.gr
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΙερώνυμος Κάρμας (11/10/2019)
Γενικός Αρχιερατικός ΕπίτροποςΠρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Ρέλλας
Ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα.

Η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος και η περιφέρειά της αποτελείται από τις δύο πρώην επαρχίες των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας. Η Μητρόπολη υπάρχει με τη σημερινή της μορφή από το 1922.

Σύντομο ιστορικό

Την περίοδο της τουρκοκρατίας σχεδόν όλη η περιοχή της σημερινής Μητροπόλεως υπαγόταν στην Επισκοπή Κερνίτζης και Καλαβρύτων με έδρα τα Καλάβρυτα η οποία και καταργήθηκε το 1833. Στη θέση της δημιουργήθηκαν με Βασιλικό Διάταγμα[1] δύο νέες επισκοπές, η Επισκοπή Κυναίθης με έδρα τα Καλάβρυτα και πρώτο Επίσκοπο τον πρώην Μοσχονήσων Βαρθολομαίο, και η Επισκοπή Αιγιαλείας με έδρα το Αίγιο και με Επίσκοπο τον Αιγιαλείας Γρηγόριο Δενδρινό. Με Βασιλικό Διάταγμα στις 17 Ιουλίου 1842[2] η Επισκοπή Αιγιαλείας καταργείται και η περιφέρειά της (επαρχία Αιγιαλείας) προσαρτάται στην Επισκοπή Αχαΐας με έδρα την Πάτρα. Το 1849 με το Βασιλικό διάταγμα της 1 Φεβρουαρίου,[3] η Επισκοπή Κυναίθης μετονομάζεται σε Επισκοπή Καλαβρύτων. Λίγα χρόνια αργότερα με το Βασιλικό Διάταγμα της 9 Ιουλίου 1852[4] η επαρχία Αιγιαλείας που υπαγόταν εκκλησιαστικά στην Επισκοπή Αχαΐας, αποσπάται από αυτήν και προσαρτάται οριστικά στην Επισκοπή Καλαβρύτων η οποία και μετονομάζεται πλέον σε Επισκοπή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Το 1922 η Επισκοπή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, όπως και όλες οι Επισκοπές της Εκκλησίας της Ελλάδος, προήχθη σε Μητρόπολη με πρώτο Μητροπολίτη τον Τιμόθεο Αναστασίου.

Διατελέσαντες Μητροπολίτες

Παραπομπές

  1. Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αριθμός φύλλου 38, σελ. 286, 9 Δεκεμβρίου 1833.
  2. Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αριθμός φύλλου 18, τεύχος Α΄, 28 Ιουλίου 1842.
  3. Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αριθμός φύλλου 8, σελ. 34, 17 Φεβρουαρίου 1849.
  4. Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αριθμός φύλλου 25, τεύχος Α΄, 10 Ιουλίου 1852.

Βιβλιογραφία

  • Ψωμοπουλάκη Άρτεμις, Τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεολογική Σχολή, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Θεσσαλονίκη 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι