Βικιπαίδεια:Ανακατεύθυνση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Για να ανακατευθύνετε ένα λήμμα Α σε ένα λήμμα Β (δηλαδή να φορτώνεται το Β όταν κάποιος πάει στο Α), γράφετε στο λήμμα Α το εξής:

#ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Β]]

Για να ανακατευθύνετε έναν σύνδεσμο Α γραμμένο σε μια άλλη πτώση πέραν της ονομαστικής σε ένα λήμμα Β (δλδ το Α γραμμένο στην ονομαστική όπως πρέπει) , γράφετε στον σύνδεσμο Α το εξής:

[[Β|Α]]

Παράδειγμα: [[Καπιταλισμός|καπιταλισμού]]

Περιπτώσεις[επεξεργασία κώδικα]

  • Ακρώνυμα: όλα τα ακρώνυμα ονομάτων οργανισμών, θεσμών, χωρών και τα λοιπά, πρέπει να ανακτατευθύνονται στα αντίστοιχα λήμματα με το πλήρες όνομα του οργανισμού. Για παράδειγμα, το λήμμα ΟΤΕ πρέπει να ανακατευθύνει στο λήμμα Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
  • Συνήθη γραμματικά λάθη : ονόματα ή λέξεις που συνήθως γράφονται λάθος πρέπει να ανακατευθύνουν στη σωστή ορθογραφία.
  • Ονόματα λημμάτων με κεφαλαία μέσα στο όνομα: η καθιερωμένη μορφή των τίτλων λημμάτων της Βικιπαίδειας υπό κανονικές συνθήκες έχει το πρώτο γράμμα κεφαλαίο και τα υπόλοιπα (εκτός αν για κάποιο λόγο χρειάζεται όπως σε ονόματα ή ακρώνυμα), μικρά. Για παράδειγμα, το λήμμα Φυσική Ιστορία πρέπει να ανακατευθύνει στο Φυσική ιστορία.
  • Ψευδώνυμα: όταν ένα πρόσωπο είναι ευρέως γνωστό και με κάποιο ψευδώνυμο πέρα από το κανονικό του όνομα, πρέπει να υπάρχει λήμμα που να ανακατευθύνει από το ψευδώνυμο στο κανονικό όνομα. Για παράδειγμα, το λήμμα Βλαντ ο Παλουκωτής πρέπει να ανακατευθύνει στο Βλαντ Τέπες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως χρειάζεται να αναφέρεται στο λήμμα το εναλλακτικό όνομα αν δε θεωρείται ευρέως γνωστό, ώστε να μη χάνεται η πληροφορία.
  • Πληθυντικός αριθμός: ο πληθυντικός ενός τίτλου πρέπει να ανακατευθύνει στον ενικό, κανονικό τίτλο.

Σημειώσεις[επεξεργασία κώδικα]

  1. Αν θέλετε να προσπελάσετε μία σελίδα ανακατεύθυνσης (για παράδειγμα, για να τη διορθώσετε), πρώτα προσπελάστε την ώστε να σας ανακατευθύνει στη σελίδα όπου δείχνει, και μετά πατήστε τη σύνδεση που υπάρχει ακριβώς κάτω από τον τίτλο του λήμματος στο οποίο είστε, όπου αναφέρεται «ανακατεύθυνση από τη σελίδα...».
  2. Οι σελίδες ανακατεύθυνσης δεν μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες.
  3. Καλό είναι οι σελίδες ανακατεύθυνσης να μην περιέχουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την ένδειξη #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[σελίδα_προορισμού]]
  4. Αν δε βλέπετε αποτέλεσμα, καθαρίστε τη μνήμη cache του υπολογιστή σας (Mozilla: πατήστε Reload (ή Ctrl-R), IE / Opera: Ctrl-F5, Safari: Cmd-R, Konqueror Ctrl-R)

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]