Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°35′19″N 23°02′11″E / 40.5886°N 23.0364°E / 40.5886; 23.0364

Λογότυπο του δήμου
Τοποθεσία του Δήμου.

Το Πανόραμα είναι προάστιο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 17.444 κατοίκους. Έως την 31-12-2010 ήταν δήμος του Νομού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βάσει του Νόμου 3852/2010 "Πρόγραμμα Καλλικράτης" ο δήμος Πανοράματος συνενώθηκε με τους Δήμους Χορτιάτη και Πυλαίας συνιστώντας το νέο ενιαίο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη που ξεκίνησε να λειτουργεί την 1-1-2011 με έδρα το Πανόραμα.

Βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Χορτιάτη και σε υψόμετρο 250 μέτρων.

Το Πανόραμα χωρίζεται στις Περιοχές:

  • Άνω Πανόραμα (Παλαιό Πανόραμα)
  • Νόμος 751 (Άγιος Παντελεήμων ή Κάτω Πανόραμα)
  • Νέο Πανόραμα
  • Πλατανάκια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανόραμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας κατοικούνταν τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα από μουσουλμάνους. Το αρχικό του όνομα ήταν Αρσακλί ή Ακσακλί. Διοικητικά υπαγόταν στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς.[1] Το νέο χωριό ιδρύθηκε το 1914 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα συμμαχικά στρατεύματα εγκατέστησαν ένα πρόχειρο νοσοκομείο και ήταν το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών όπως αποφασίστηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης με πληθυσμούς από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη που ουσιαστικά συστάθηκε ο οικισμός αν και η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή Πλατανάκια των οκτώ βυζαντινών νερόμυλων και υδραυλικών κατασκευών, που λειτουργούν με υδρομυλικό σύστημα χάρη στη μεγάλη κλίση του εδάφους και αποτελούν τυπικό "βιοτεχνικό συγκρότημα", ένα πολύτιμο τεκμήριο για τη βιομηχανική αρχαιολογία. Με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή ήταν παραθεριστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αργότερα εικάζεται σε συνέλευση της κοινότητας προτάθηκε η αλλαγή του ονόματος σε Πανόραμα λόγω της εξέχουσας θέσης και αμφιθεατρικής θέας της πόλης της Θεσσαλονίκης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθημερινά ομάδες ανθρώπων από την Καλαμαριά μετέβαιναν καθημερινά στο Πανόραμα με τα πόδια περνώντας περιμετρικά από το συγκρότημα Αλλατίνη & την Πυλαία προκειμένου να μαζέψουν πουρνάρια τα οποία έπειτα αντάλλασσαν με ψωμί στους φούρνους.Με τα χρόνια και συγκεκριμένα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και έπειτα η κοινότητα άρχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σε πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης φτάνοντας εν έτει 2006 μια έκταση 33.000 στρεμμάτων και πληθυσμό της τάξης των περίπου 20.000.Από 1970 και πριν, το Πανόραμα είχε χωράφια και αγριόφυτα σχεδόν παντού, ενώ λίγες ήταν οι κατοικίες τότε.

Διοίκηση του Δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη σύσταση του ο οικισμός δεν μπορούσε, εξαιτίας του μικρού αριθμού των κατοίκων, να δημιουργήσει κοινότητα υπάγονταν διοικητικά στην κοινότητα των Καμπουτζήδων, μετέπειτα Πυλαία και είχαν έναν εκπρόσωπο, που είχε το ρόλο του Προέδρου. Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Λάζαρος Παναγιωτίδης.

Η πόλη του Πανοράματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη του Πανοράματος, βάσει της απογραφής 2011[2] έχει πραγματικό πληθυσμό 17.546 κατοίκους και αποτελεί οικιστική περιοχή μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων στην μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τελευταίος Δήμαρχος ήταν ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ο οποίος εκλέχτηκε πρώτος ιστορικός Δήμαρχος του νέου ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται ΒΑ του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και σε υψόμετρο 250 μέτρων. Εξαιτίας της θέσης της πόλης αλλά και της φυσικής της ομορφιάς θεωρείται μία από τις πλέον προνομιούχες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας. Απλώνεται σε έκταση 33.000 στρεμμάτων, μέσα σε δάσος, με πανοραμική θέα τον θερμαϊκό κόλπο σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημόσια συγκοινωνία με το κέντρο της πόλης της Θεσασαλονίκης αλλά και με άλλες περιοχές γίνεται με το λεωφορείο 58 του Ο.Α.Σ.Θ. Ωστόσο εκτεταμένη είναι η χρήση Ι.Χ.

Κοινωφελείς Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έχει δικό της (δημοτικό) θερινό κινηματογράφο, κολυμβητήριο, Γυμναστήριο και ιππικό όμιλο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανόραμα έχει 3 δημόσια δημοτικά σχολεία, 1 Γυμνάσιο, 1 Λύκειο καθώς επίσης και πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων.

Επώνυμοι Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]