FM 100

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
FM 100
Οργανισμός: Δήμος Θεσσαλονίκης
Έτος ιδρύσεως: 1988
Έναρξη λειτουργίας: 3 Σεπτεμβρίου 1987
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Συχνότητα: 100 MHz FM
Ιστοσελίδα: Επίσημη ιστοσελίδα

Ιστορική ανάπτυξη του σταθμού σε σχέση με τον ευρύτερο χώρο της ελληνικής ραδιοφωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική ραδιοφωνία έκανε την εμφάνιση της τη δεκαετία του 1920. Η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών πρωτοχρησιμοποιήθηκε επίσημα το 1938 για την προπαγάνδα του καθεστώτος του Μεταξά. Η φήμη του εξαπλώθηκε ταχύτατα κατά τη διάρκεια του Ιταλικού πολέμου και της κατοχής. Στη μεταπολεμική περίοδο κυριαρχούσε το ποιοτικό και μορφωτικό πρόγραμμα με μεγάλη αναγνώριση από το κοινό, παράλληλα όμως περιοριζόταν από το κράτος. Παρ’ όλη την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1960, η ακροαματικότητα του ραδιοφώνου δεν επηρεάστηκε σημαντικά.

Με τις εκλογές του 1986 και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, οι δήμαρχοι Μιλτιάδης Έβερτ, Σωτήρης Κούβελας και Ανδρέας Ανδριανόπουλος πίεσαν την κυβέρνηση να επισημοποιήσει την μη κρατική ραδιοφωνία, με θετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα των ραδιοφωνικών σταθμών άλλαξε ριζικά σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό, με την ίδρυση δημοτικών ή ιδιωτικών, δηλαδή μη κρατικών σταθμών μετά το 1987, καθώς νωρίτερα επικρατούσε μεγάλο ποσοστό παράνομων («πειρατικών») σταθμών. Ο πρώτος νόμιμος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4 fm» που εξέπεμψε στις 13 Μαΐου 1987 και στη συνέχεια ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός της Αθήνας «Αθήνα 9.84» στις 31 Μαΐου.[1]

Την ίδια χρονιά εξέπεμψε και ο πρώτος μη κρατικός δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός στην ελληνική περιφέρεια. Συγκεκριμένα, το «Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100», μετέδωσε την πρώτη του εκπομπή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1987. Σύντομα ιδρύθηκαν δεκάδες σταθμοί σε όλη τη χώρα, φέρνοντας τη λεγόμενη «Άνοιξη της Ραδιοφωνίας».

Το Μάρτιο του 1988, ιδρύθηκε η «Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας» (ΔΕΠΘΕ), με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών. Παράλληλα, τους πρώτους μήνες της ίδιας χρονιάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναμετέδωσε –μέσω επίγειας αναλογικής εκπομπής- για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας 11 ξενόγλωσσα δορυφορικά κανάλια καθώς συνεργάστηκε με τα ευρέως γνωστά «BBC» και «Deutsche Welle», ενώ έθεσε σε λειτουργία και το νεανικό «Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 101».

Στις 8 το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 1988 (ημέρα Σάββατο) εξέπεμψε σήμα και ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η «Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100». Το γεγονός προκάλεσε εντάσεις, καθώς η τότε κυβέρνηση αντέδρασε με βίαιο τρόπο και χρησιμοποίησε δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να καταστείλει τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού.

Όπως έχει ειπωθεί, η πρώτη εκπομπή του FM 100 που μεταδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1987 με την πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, «έσπασε» το μονοπώλιο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, προωθώντας έτσι μια ιδιαίτερη επανάσταση στα μέσα. Το καλοκαίρι του 1989, ο ίδιος έχτισε στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου, κτήριο στο οποίο θα φύλασσε την κεραία και τον κατάλληλο εξοπλισμό με σκοπό την λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού και την αναμετάδοση προγραμμάτων. Οι εγκαταστάσεις ανήκαν τυπικά στο FM 100 και αφού έγιναν αντιληπτές, αστυνομικά σώματα επενέβησαν και προέβησαν στην κατεδάφισή τους και στην σύλληψη των υπεύθυνων.

Ακολούθησε η δίκη του δημάρχου και του γενικού γραμματέα του δήμου κ. Φώτη Μανούση, γνωστή και ως «δίκη της κεραίας», επί 2 εβδομάδες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο τελικά αποφάσισε την δικαίωσή τους. Η περιφερειακή άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού χορηγείται, τελικά, στην TV 100 το 1993.[2]

Βασικά χαρακτηριστικά του περιεχομένου του σταθμού (πρόγραμμα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα των ιδιωτικών ραδιοσταθμών είχε διαφορετική δομή από αυτό των μέχρι τότε κρατικών καθώς ήταν χωρισμένο σε ζώνες και εξέπεμπε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας/όλο το 24ωρο. Οι πρωινές ώρες, συνήθως από τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι, ήταν αφιερωμένες στις ενημερωτικές εκπομπές ενώ το μεσημέρι επικρατούσαν τα ειδησεογραφικά μαγκαζίνο. Οι απογευματινές και βραδινές ώρες ήταν αφιερωμένες στη μουσική, ενώ μετά τα μεσάνυχτα μεταδίδονταν εκπομπές σε επανάληψη αλλά και συνεχόμενη μουσική ροή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μουσική παιζόταν στα κενά/διαλείμματα λόγου των παρουσιαστών και συνήθως ήταν ντουέτα.

Μετά την δεκαετία του ’90, οι ιδιωτικοί σταθμοί εξειδικεύονταν στο είδος της μουσικής που μετέδιδαν, η οποία ήταν συνήθως ελληνική έντεχνη ή λαϊκή αλλά και ξένη ποπ, ροκ ή τζαζ. Μετά το 2000, καθιερώθηκε η αυτοματοποιημένη διαδικασία επιλογής τραγουδιών, η playlist.

Συγκεκριμένα, ο FM 100 χαρακτηρίζεται, έως και σήμερα, ως ένας ενημερωτικός τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός που ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Παρέχει έγκυρες, έγκαιρες και αντικειμενικές πληροφορίες ενημερώνοντας τους δημότες για τα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου. Εικοσιτέσσερις ώρες με καλή ελληνική μουσική, δύο βασικές δημοσιογραφικές ζώνες (8.30 – 10.30 και 14.00 – 16.00) και ειδικές εκπομπές (κινηματογράφος, αθλητικές εκπομπές κλπ.). Απευθύνεται σε μέση, μεσοανώτερη Κ/Ο τάξη σε ηλικίες 20 – 74, άνδρες και γυναίκες. Τέλος, ψυχαγωγεί τους πολίτες με τις αμέτρητες ελληνικές μουσικές επιλογές του.

Το πρώτο πρόγραμμα του σταθμού που αναμεταδόθηκε ήταν 12ωρο (από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.), ενώ μετά από λίγες μέρες το πρόγραμμα άλλαξε σε 24ωρο. Μετά τη μία τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας, επεκτάθηκε ο χρόνος εκπομπών του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης. Επίσης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που στάλθηκε σε εφημερίδες, ο ραδιοσταθμός αρχίζει επίσημα συνεργασία με το BBC, τα δελτία του οποίου θα μεταδίδει από τις 19 Οκτωβρίου 1987 στις ώρες 15.00, 22.00 και 00.30. Το πρόγραμμα του σταθμού μετά την αναπροσαρμογή του και την επέκταση του χρόνου εκπομπών, εντάσσει στο πρόγραμμα του νέες εκπομπές με ελληνική μουσική, επίκαιρο ρεπορτάζ και συνεντεύξεις επικαιρότητας, στις οποίες θα συμμετέχουν και ακροατές.

Οι δύο ζωντανές ενημερωτικές ζώνες των 2 - 4 το μεσημέρι και 7 - 9 το πρωί, παραμένει, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδονται σύντομες ειδήσεις ανά 1 ώρα. Τέλος, ο ραδιοσταθμός καθιερώνει τα διαφημιστικά μηνύματα, για τα οποία, όπως αναφέρει, θα υπάρχει ειδικό και μειωμένο τιμολόγιο.

Σημαντικά πρόσωπα που σφράγισαν την πορεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι που εργάστηκαν αλλά και σφράγισαν την πορεία του σταθμού ήταν εννέα δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης. Αναλυτικά, η 9μελής ομάδα αποτελούνταν από τον Ριχάρδο Σωμερίτη, ανταποκριτή στο Παρίσι και αρθρογράφο ο οποίος ήταν και ο πρώτος σύμβουλος διοίκησης του FM 100. Ο Στέλιος Λουκάς, πρώην εκπαιδευτικός, ήταν αυτός που εκφώνησε το πρώτο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ενώ ο Γιώργος Αδάμ εκφώνησε το πρώτο δελτίο τοπικών ειδήσεων. Ο Κώστας Λασκαλιέρας, ήταν υπεύθυνος για τα αθλητικά και ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος για το δημοτικό ρεπορτάζ.

Την ομάδα ολοκληρώνουν οι Ιωάννης Λιάπης, υπεύθυνος και διευθυντής για ένα χρονικό διάστημα του γραφείου της «Ελευθεροτυπίας», Άγγελος Κολοκοτρώνης, Γιάννης Παπαδόπουλος, εργαζόμενος στο γραφείο της «Απογευματινής» και Δημήτρης Παπαγρηγορίου, ρεπόρτερ στη «Μακεδονία». Επίσης υπήρχαν ανταποκριτές στην Αθήνα (Φώτης Σιούμπουρας, Νίκος Αγγελής, Γιώργος Μαύρος). Τέλος, το ραδιόφωνο απαιτεί τη γνώση ειδικού λεξιλογίου, γι’ αυτό και ο Βασίλης Φόρης, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, ανέλαβε την εκμάθησή του στους εργαζομένους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FM 100 Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης στο Live24.gr». live24.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2017. 
  2. «Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας». Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]