Συγκοινωνίες στην Αθήνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το λεκανοπέδιο της Αττικής, το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας από ψηλά (φωτογραφία δορυφόρου).

Το σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας αποτελείται από σύστημα μητροπολιτικού σιδηρόδρομου (Μετρό), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ ένα τμήμα του συγκοινωνιακού έργου καλύπτεται και από τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Αττικής, το μεγαλύτερος μέρος του συγκοινωνιακού έργου καλύπτεται από υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ), ενώ το υπόλοιπο εξυπηρετείται από τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

Την εποπτεία για την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας έχει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣ.Α), με τις θυγατρικές αυτού, Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ΑΕ και Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) ΑΕ να έχουν την ευθύνη εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου, ενώ υπάρχει συνεργασία και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, λόγω της ύπαρξης τμήματος του δικτύου αυτής (Προαστιακός Σιδηρόδρομος), εντός του αστικού ιστού της Αθήνας. Για το υπόλοιπο τμήμα του νομού, η εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου έχει ανατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και την ευθύνη εκτέλεσης έχει αναλάβει η ΚΤΕΛ Νομού Αττικής ΑΕ.

Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκοινωνίες Αθηνών: αναδιάρθρωση του δικτύου και του οργανισμού των συγκοινωνιών της Αθήνας
To λογότυπο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ).

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών είναι ο μεγαλύτερος φορέας συγκοινωνιακού έργου στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τον έλεγχο και την λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, αλλά και της Μητροπολιτικής περιοχής αυτής.

Μέσα Μεταφοράς υπό την εποπτεία του ΟΑΣΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο θυγατρικές εταιρείες του οργανισμού (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) αναλαμβάνουν την διαχείριση των οδικών και σιδηροδρομικών μέσων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του:

- Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος (Μετρό)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετρό της Αθήνας είναι το δίκτυο υπόγειου και επίγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης των Αθηνών, καθώς και την Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Το μετρό της Αθήνας είναι -προς το παρόν- το μοναδικό δίκτυο μετρό στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί το πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας, το οποίο έχει πληθυσμό άνω των τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Προσφέρει επίσης πρόσβαση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στην ανατολική Αττική.

Το σύστημα του Μετρό της Αθήνας αποτελείται από τρεις γραμμές:

Η γραμμή 1 συνδέει τον Λιμάνι του Πειραιά με την Κηφισιά, μέσω του κέντρου της Αθήνας.

Η γραμμή 2 συνδέει το Περιστέρι με τα νότια προάστια μέσω του κέντρου της Αθήνας.

Η γραμμή 3 συνδέει τα δυτικά προάστια με τα ανατολικά, μέσω του κέντρου της Αθήνας, και έπειτα καταλήγει στο Δ.Α.Α. "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Η γραμμή 4 βρίσκεται υπό μελέτη και όταν ολοκληρωθεί θα εξυπηρετεί εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης

Το δίκτυο εκμεταλλεύεται η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

- Προαστιακός Σιδηρόδρομος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Προαστιακός σιδηρόδρομος της Αθήνας αποτελεί μια υπηρεσία προαστιακού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί αστικά, προαστιακά και περιφερειακά κέντρα στην Αττική και τους όμορους νομούς.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος Αθήνας αποτελείται από τις παρακάτω διαδρομές:

Γραμμή Εγκαίνια Διαδρομή Μήκος (χλμ) Σταθμοί Συχνότητα συρμών Διάρκεια
Π1 2004 Αθήνα - Αεροδρόμιο 38,5 14 60 λεπτά 41 λεπτά
Π2 2004 Αθήνα - Κιάτο 112,8 15 60 λεπτά 1 ώρα 18 λεπτά
Π3 2017 Πειραιάς - Αθήνα 9,7 6 60 λεπτά 18 λεπτά
Π4 2017 Αθήνα - Χαλκίδα 82,7 19 60 λεπτά 1 ώρα 19 λεπτά
Π5 2017 Σ.Κ.Α. - Αεροδρόμιο 29,8 11 60 λεπτά 31 λεπτά

Το δίκτυο εκμεταλλεύεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

- Τραμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τραμ συνδέει αφενός το κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα, Ζάππειο) με το παραλιακό μέτωπο, αφετέρου το Νέο Φάληρο με τα νοτιότερα προάστια (Γλυφάδα, Βούλα), μέσω της Παραλιακής οδού. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2004, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της επέκτασης του μέσου προς το κέντρο του Πειραιά και ο σχεδιασμός της επέκτασης στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα - Πεδίον του Άρεως (Πλ. Αιγύπτου)) και η σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το Μετρό, στο σταθμό "Αργυρούπολη" (Στάση Τραμ "Ελληνικό" - Αμαξοστάσιο Τραμ - Σταθμός Μετρό "Αργυρούπολη").

Το δίκτυο εκμεταλλεύεται η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

- Αστικά λεωφορεία/ Τρόλεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο των αστικών λεωφορείων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συγκοινωνιακού έργου στο ΠΣ της Αθήνας. Με 280 γραμμές, εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις από τα προάστια προς τα κέντρο της Αθήνας, μετακίνηση από και προς σταθμούς του Μετρό, σύνδεση με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και οι μετακινήσεις προς την μητροπολιτική περιοχή εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το δίκτυο εκμεταλλεύεται η Ο.ΣΥ. Α.Ε.

Άλλες Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

- Επίσημη Ιστοσελίδα

- Εφαρμογές για φορητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS

Άλλες συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπεραστικές συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις περιοχές της αττικής που δεν καλύπτονται από αστικά λεωφορεία, υπάρχουν υπεραστικά ιδιωτικά λεωφορεία τα οποία φτάνουν μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Aρμοδιότητα έχουν τα Κοινά ταμεία εισπράξεων λεωφορεία νομού αττικής, ΚΤΕΛ Αττικής.

Δημοτικές συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η συγκοινωνία Αμαρουσίου κάνει δρομολόγια με λεωφορεία και συνδέει διάφορες περιοχές του Αμαρουσίου με το σταθμό Αμαρουσίου, καλύπτει κυρίων περιοχές που δεν καλύπτονται από τα υπόλοιπα αστικά λεωφορεία. Aρμοδιότητα έχει η επιχείριση συγκοινωνίας του δήμου.
  • Στους υπόλοιπους δήμους οι δημοτικές συγκοινωνίες υπάγονται στο τμήμα κίνησης του δήμου τους και είναι δωρεάν, χωρίς κόμιστρο. Mόνο μερικοί δήμοι στην αττική παρέχουν δημοτική συγκοινωνία με τοπικά δρομολόγια.

Τουριστικές συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που έχουν άδεια για συγκοινωνία στο κέντρο της Αθήνας, τα λεωφορεία τους είναι διώροφα με ανοιχτό το επάνω το επίπεδο, η συγκοινωνία είναι μόνο για τουριστικούς σκοπούς και το κόμιστρο είναι υψηλότερο από τις υπόλοιπες συγκοινωνίες.

Εσωτερικές συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορα εσωτερικά λεωφορεία που συνδέουν διάφορες περιοχές μέσα σε έναν μεγάλο ιδιωτικό χώρο, όπως το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο Αθηνών, συνήθως δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας για το δημόσιο οδικό δίκτυο.

Μέσα μεταφοράς σε εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]