Πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πινακίδες κοντά στην Σκοτίνα

Οι πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Τροχαία Αστυνομία, σύμφωνα με το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).[i] Οι πινακίδες ακολουθούν τις γενικές Ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως την σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Σήμανση, που αφορούν στη χρήση των σχημάτων και των χρωμάτων τους, για κάθε κατηγορία σήμανσης.

Οι πινακίδες, που υποδηλώνουν κίνδυνο είναι κατά πλειοψηφία τριγωνικές με κόκκινο περίγραμμα σε κίτρινο φόντο (Συνήθως, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λευκό), ενώ αυτές που περιέχουν πληροφορίες είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμες. Επίσης, οι πινακίδες, που δίνουν εντολές είναι στρογγυλές και συγκεκριμένα, οι υποχρεωτικές πινακίδες έχουν λευκά σύμβολα πάνω σε μπλε φόντο, ενώ οι απαγορευτικές έχουν μαύρα σύμβολα σε λευκό φόντο και κόκκινο περίγραμμα. Οι περισσότερες πινακίδες χρησιμοποιούν εικονογράμματα, που μεταφέρουν ένα συγκεκριμένο νόημα.

Όπως συνηθίζεται στις Ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι πινακίδες είναι είτε μερικά ή ολικά ανακλαστικές, είτε αυτο-φωτιζόμενες κατά τις νυκτερινές ώρες. Πινακίδες, που χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν προσωρινά την κυκλοφορία, σε περιοχές όπως αυτές που εκτελούνται έργα, πιθανόν τοποθετούνται σε κίτρινο φόντο. Οι ελληνικές πινακίδες απεικονίζουν κλασικές σιλουέτες ανθρώπων (Σε αντίθεση με τις πιο στυλιζαρισμένες που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες). Επίσης, όλες οι πινακίδες προσδιορίζονται από ένα κεφαλαίο γράμμα (για κάθε κατηγορία) και από έναν αριθμό. Πινακίδες, που υποδηλώνουν το ίδιο νοήματα αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση έχουν ίδιο γράμμα και αριθμό, αλλά διαχωρίζονται με ένα πεζό γράμμα (π.χ. α, β, γ, δ, ... ή α για αριστερά και δ για δεξιά)

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα-1957: Πρώτες απόπειρες σήμανσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαϊκό ορόσημο που βρέθηκε στην Βοιωτία. (2ος Αιώνας π.Χ.)

Η ιστορία των πινακίδων σήμανσης στην Ελλάδα ξεκινά από την Αρχαιότητα. Η πρώτη οδική σήμανση, περιλάμβανε μαρμάρινες στήλες με την κεφαλή του θεού Ερμή, ο οποίος ήταν προστάτης των οδοιπόρων. Οι στήλες αυτές ήταν γνωστές ως "ἑρμαῖ".[1] Υπήρχαν επίσης και σταδιοδείκτες, ορόσημα για την μέτρηση του μήκους τον οδών σε στάδια.[1] Παρεμφερείς στήλες χρησιμοποιούνταν και στα Ρωμαϊκά χρόνια, αλλά είχαν τα μίλια ως μονάδα μέτρησης. Η πρώτη σήμανση των Ελληνικών δρόμων με σύγχρονες πινακίδες έγινε το 1924 από την ΕΛΠΑ,[2] η οποία ανέλαβε και την σήμανση του οδικού δικτύου μέχρι και το 1957, που την ανέλαβε το κράτος.[3] Για τις πινακίδες ίσχυαν οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περί οδικών σημάνσεων και σηματοδότησης της Γενεύης.

1962-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Ιουλίου 1962, και με το ΦΕΚ Α' 110/62 (Το οποίο θέσπισε τον πρώτο επίσημο Κ.Ο.Κ. εν Ελλάδι), ανακοινώθηκε στην παράγραφο 1 του Άρθρου 14 ότι "δια κοινών αποφάσεων, εκδιδομένων υπό των Υπουργών Συγκοινωνιών, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, ορισθήσεται παν θέμα αναφερόμενον εις τας πινακίδας σημάνσεως, τας σημάνσεις των οδοστρωμάτων, τον τύπον των σηματοδοτών, τα χαρακτηριστικά της οδικής σηματοδοτήσεως και τον τρόπον εφαρμογής αυτής.", ενώ στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ότι "αι διατάξεις του Διεθνούς Πρωτοκόλλου περί Οδικών Σημάτων και Σηματοδοτήσεως της Γενεύης του Σεπτεμβρίου 1949, μετά των συμπληρωμάτων αυτού ισχύουσι προσωρινώς και μέχρι της εφαρμογής των εν τη παραγράφω 1 του παρόντος άρθρου οριζομένων."

Τελικά, στις 6 Ιουλίου 1974, 12 χρόνια μετά τις αρχικές ανακοινώσεις και με το ΦΕΚ Β' 676/74 (ΠΤΠ Σ301 - Σ302 - Σ303 - Σ304 - Σ305 - Σ306),[1] εκπονήθηκαν οι πρώτες σοβαρές προδιαγραφές σήμανσης, οι οποίες ισχύουν μέχρι και σήμερα. [2] Ήταν η πρώτη φορά που διαγράμματα πινακίδων περιλαμβάνονταν σε ΦΕΚ.[ii] Από την δημοσίευση της σχετικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, καταργήθηκαν οι "κατά τας διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 14 του Ν.Δ. 4332/62 "περί κυρώσεως Κώδικος οδικής κυκλοφορίας",[iii] προσωρινής ισχύος Πνακίδες σημάνσεως οδών, αι περιεχόμεναι εις το Διεθνές Πρωτόκολλον περί Οδικών Σημάτων και Σηματοδοτήσεως της Γενεύης του Σεπτεμβρίου 1949". Ωστόσο, για μια πενταετία από την δημοσίευση αυτήν, εξακολουθούσαν να ισχύουν έξι (6) από αυτές, ως "προσωρινώς διατηρούμεναι πινακίδες" μέχρι το 1979.

Οι ΠΤΠ (Πρότυπες Τεχνικές Προδιαγραφές) Σ301-75, και Σ301-302-75 (ΦΕΚ 99 Β'/1976) θέσπισαν την ποιότητα του αλουμινίου των πινακίδων, η ΠΤΠ του ΦΕΚ 1061 Β'/1980, όπως διορθώθηκε με την διαταγή ΒΜ5/0/40229/27-10-1980 τους στύλους στήριξης, η ΠΤΠ του ΦΕΚ 589/Β/1980 την σήμανση εκτελούμενων έργων υπεραστικών οδών, Οι ΠΤΠ Σ310 και Σ311 τις μεμβράνες των πινακίδων, η τεχνική προδιαγραφή ΔΚ8 του ΕΗ3/0/107/22-1-1976 τους στύλους για έκκεντρες πινακίδες και το Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ- 743/87 την μετατροπή το ελληνικού αλφαβήτου σε λατινικούς χαρακτήρες για τις πληροφοριακές πινακίδες, η Τεχνική Περιγραφή Δ3γ/0/15/11-Ω/28-2-1991 τις φωτεινές πινακίδες, η Οδηγία της ΔΜΕΟε/οικ/720/13-11-92 τα θέματα κατακόρυφης σήμανσης που δεν καλύπτονται από τις προηγούμενες προδιαγραφές, οι Κοινοτικές Οδηγίες και αντίστοιχες Εγκύκλιοι του Υπουργείου τις Πληροφοριακές Πινακίδες Έργων χρηματοδοτούμενων από κοινωνικούς πόρους, οι Προδιαγραφές του ΤΕΜ και οι ΚΜΕ και ΤΣΥ την σήμανση και τα είδη εξοπλισμού ασφαλείας στους αυτοκινητοδρόμους και η σχετική νομοθεσία του ΚΟΚ τις διαφημιστικές πινακίδες.[1] Παράλληλα, το 1976 και το 1981, η Καθαρεύουσα και το Πολυτονικό Σύστημα αντίστοιχα καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από νέες διαλέκτους και συστήματα γραφής (Δημοτική και Μονοτονικό). Οι Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) για την Κατακόρυφη Σήμανση Αυτοκινητοδρόμων (ΚΣΑ) και για την Σήμανση Εκτελούμενων Έργων (ΣΕΕΟ), αφορούν τις πινακίδες για τα θέματα αυτά. (ΦΕΚ 905/2011/Β') Τέλος, πολλοί πρόσφατοι νόμοι (Κυρίως νόμοι του ΚΟΚ), έχουν θεσπίσει νέες πινακίδες σήμανσης διαφόρων κατηγοριών, οι οποίες αφορούν κυρίως οχήματα που εμφανίζονται για πρώτη φορά (π.χ. τροχιόδρομο ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.)

Σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις νεότερες πινακίδες, χρησιμοποιείται συχνά η γραμματοσειρά "DIN 1451". Αυτή η γραμματοσειρά συναντάται κυρίως σε αυτοκινητοδρόμους, ενώ σε μεγαλύτερο βαθμό στο υπόλοιπο δίκτυο χρησιμοποιείται η Transport.

Γραμματοσειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν το 1974, ίσχυε η κλασσική γραμματοσειρά που εμφανίζεται σε έντυπα, πινακίδες και ταμπέλες της εποχής (Impact). Η γραμματοσειρά στις πινακίδες σήμερα είναι η Transport, η οποία εμφανίζεται και στις πινακίδες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Στους δε αυτοκινητοδρόμους, ισχύει η γραμματοσειρά DIN 1451. Σε πολλές πινακίδες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες γραμματοσειρές.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πινακίδες στην Ελλάδα είναι σε δύο γλώσσες: Την Ελληνική (Ελληνικό Αλφάβητο) και την Αγγλική (Λατινικό Αλφάβητο). Παλαιότερα, οι πινακίδες ήταν στην Καθαρεύουσα και χρησιμοποιούσαν το Πολυτονικό σύστημα, μέχρι το 1976 και το 1981, που αντικαταστάθηκαν από την Δημοτική και το Μονοτονικό σύστημα αντίστοιχα.

Αντανακλαστικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πινακίδες κατά την διάρκεια της νύχτας είναι είτε:[2]

 1. Εσωτερικά φωτιζόμενες: δηλαδή από κατάλληλα ημιδιαφανή υλικά, οι οποίες φωτίζονται από εσωτερικά φωτιστικά σώματα. Η εφαρμογή αυτών των πινακίδων περιορίζεται κυρίως σε αστικές περιοχές και σε συγκεκριµένα σηµεία υπεραστικών δικτύων υψηλής επικινδυνότητας.
 2. Εξωτερικά φωτιζόμενες: δηλαδή φωτίζονται από προβολείς στραμμένους επάνω τους. Η εφαρμογή αυτών των πινακίδων αυτών γίνεται σε σημεία όπου δύσκολα προσεγγίζει η φωτεινή δέσμη των αυτοκινήτων, όπως οι υπεράνω του οδοστρώματος γέφυρες σήμανσης,
 3. Με αντανακλαστικά υλικά: δηλαδή των οποίων μέρος ή όλο το τµήµα είναι από κατάλληλη αντανακλαστική μεμβράνη. Μπορούν να μην είναι αντανακλαστικές (σε οδούς που φωτίζονται το βράδυ), ημιαντανακλαστικές (Είναι αντανακλαστικά μόνο τα σύμβολα) ή πλήρως αντανακλαστικές (εκτός από τα σύμβολα)

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) χαρακτηρίζει της εξής μεμβράνες:

 1. Τύπου Ι (Type I): Γίνεται οπισθανάκλαση με την βοήθεια ενσωματωμένων στις μεμβράνες μικροσκοπικών γυάλινων σφαιριδίων και σκληρό διαφανές εξωτερικό πλαστικό περίβλημα που προστατεύει τη μεμβράνη από τη γρήγορη γήρανση.
 2. Τύπου ΙΙ (Type II): Διαθέτει πολλαπλάσια ικανότητα οπισθανάκλασης, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καλύτερη συµπεριφορά στην υπό γωνία πρόσπτωση των φωτεινών ακτίνων και είναι κοινός σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη.
 3. Τύπου ΙΙΙ (Type III)

Τέλος, υπάρχουν και οι φθορίζουσες αντανακλαστικές μεμβράνες, που χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιστάσεις, ως υπόβαθρο για σχολικές πινακίδες ή πινακίδες που υποδηλώνουν σημαντικούς κινδύνους.

Υλικό κατασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 99/76 Β΄, οι πινακίδες κατασκευάζονται από φύλλα αλουμινίου, "εκ κράματος τύπου AIMg 2 κατά DIN 1725 Blatt I" ή αλουμίνιο "τύπου SIC 114 κατά BS 873: PART 1: 1970, καλώς λειανθέντα, πάχους >3mm.". Για την αποφυγή διάβρωσης, "υπολογίζονται δε με συντελεστήν ασφαλείας ως προς την μηχανικήν αυτών αντοχήν, άνω του 1,61."[4]

Στύλοι στίρηξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1061 Β'/1980, οι στύλοι των πινακίδων είναι μεταλλικοί και κατασκευάζονται από χαλυβοσωλήνες ή σωλήνες από κράμα αλουμινίου. Οι χαλυβοσωλήνες διαθέτουν Άνθρακα (0,17% έως 0,30%), Θείο (0,050% έως 0,060%) και φώσφορο (0,050% - 0,060%), ενώ οι σωλήνες αλουμινίου, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από κράμα αλουμινίου τύπου 6005-Α κατά την γαλλική προδιαγραφή AFNOR, πυρίτιο (0,60% έως 0,90%), σίδηρο, (0,35% μέγιστο), μαγγάνιο (0,50% μέγιστο) και μαγνήσιο (0,40% έως 0,70%) και το ύψος τους είναι περίπου 2,50 έως 3,30 μ.[5] Συνήθως, οι στύλοι κατασκευάζονται από ατσάλι, μορφής κοιλοδοκών, ή από ελαφρά οπλισµένο σκυρόδεµα σε κυκλικές διατοµές. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και δύο ή περισσότεροι στύλοι, σε πινακίδες με μεγαλύτερο πλάτος.[2]

Διαστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πινακίδες έχουν τα εξής μεγέθη:[2]

 1. Μικρό - Οι κυκλικές έχουν διάμετρο 450 mm, οι ισόπλευρες τριγωνικές πλευρά 600 mm, οι πληροφοριακές µε γράμματα ύψος 100 mm και η οκταγωνική STOP διάμετρο 600 mm. Συναντώνται κυρίως σε χωριά, μικρές πόλεις, ιδιωτικές και αγροτικές οδούς, καθώς και σε ιδιωτικούς χώρους. Σπάνια τοποθετούνται και σε επαρχιακές οδούς, κι εφόσον εγκριθούν από την Αρμόδια Υπηρεσία.
 2. Μεσαίο - Οι κυκλικές έχουν διάμετρο 650 mm, οι ισόπλευρες τριγωνικές πλευρά 600 mm, οι πληροφοριακές µε γράμματα ύψος 100 mm και η οκταγωνική STOP διάμετρο 900 mm. Συναντώνται κυρίως σε μεγάλες πόλεις και σε επαρχιακές ή/και εθνικές οδούς.
 3. Μεγάλο - Οι κυκλικές έχουν διάμετρο 900 mm, οι ισόπλευρες τριγωνικές πλευρά 1200 mm, οι πληροφοριακές µε γράμματα ύψος 200 mm και η οκταγωνική STOP διάμετρο 1200 mm. Συναντώνται κυρίως σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.

Στους αυτοκινητόδρομους, το μέγεθος της πινακίδας και των γραμμάτων, καθώς και η γραμματοσειρά, απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση, λόγω τον διαφορετικών απαιτήσεων της οδήγησης στους εν λόγω δρόμους.[2]

Πινακίδες από το 1974 έως σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω, παραθέτονται οι πινακίδες που ισχύουν από το 1974 μέχρι σήμερα:

Κατηγοριοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωρίζονται σε ορισμένες κατηγορίες βάσει του νοήματος, του σχήματος και του χρωματισμού τους.

 • Αναγγελίας Κινδύνου (Σειράς Κ).
 • Ρυθμιστικές της Κυκλοφορίας (Σειράς Ρ).
 • Πληροφοριακές (Σειράς Π).
 • Πρόσθετες (Σειράς Πρ).
Πινακίδα Κ-1α μεταξύ Χώρας Σφακίων και Αράδαινας Χανίων στην Κρήτη το 2011

Πινακίδες αναγγελίας κινδύνου (Σειράς Κ ΚΟΚ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά Κ του ΚΟΚ, περιλαμβάνει τις προειδοποιητικές πινακίδες. Αυτές είναι κυρίως τριγωνικές (με εξαίρεση τις Κ-33 έως Κ-37). Ο χρωματισμός τους αποτελείται κυρίως από μαύρο σύμβολο (pictogram) σε κίτρινο υπόβαθρο (Εκτός της Κ-21, όπου είναι λευκό) με κόκκινο πλαίσιο. Οι εν λόγω πινακίδες, έχουν ως σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών για κινδύνους, που μπορεί να συναντήσουν στη συνέχεια της πορείας τους (π.χ. επικίνδυνων θέσεων, προσβάσεις οδικών κόμβων, προσβάσεις ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων, κλπ.) προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. μείωση ταχύτητας).[6]

Συνολικά, υπάρχουν 50 τέτοιες πινακίδες, με αρίθμηση Κ-1α, Κ-1δ, Κ-2α, Κ-2δ, Κ-3 έως Κ-5, Κ-6α, Κ-6δ, Κ-7 έως Κ-27, Κ-28α, Κ-28δ, Κ-29α, Κ-29δ, Κ-30 έως Κ-37, Κ-38α, Κ-38δ και Κ-39 έως Κ-44

Σειρά ΚΟΚ Κ (Αναγγελίας Κινδύνου)
Διάγραμμα Αριθμός Σημασία ΦΕΚ θέσπισης Παραπ. Σημειώσεις
Traffic Sign GR - KOK 2009 - Κ-1α.svg Κ-1α Επικίνδυνη αριστερή στροφή ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - Κ-1δ.svg Κ-1δ Επικίνδυνη δεξιά στροφή ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - Κ-2α.svg Κ-2δ Επικίνδυνες δύο αντίρροπες ή διαδοχικές (συνεχείς) στροφές, η πρώτη αριστερά ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - Κ-2δ.svg Κ-2δ Επικίνδυνες δύο αντίρροπες ή διαδοχικές (συνεχείς) στροφές, η πρώτη δεξιά ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - Κ-3.svg Κ-3 Επικίνδυνη κατωφέρεια (με κλίση ως η αναγραφόμενη στην πινακίδα) ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - Κ-4.svg Κ-4 Επικίνδυνη ανωφέρεια (με κλίση ως η αναγραφόμενη στην πινακίδα) ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-5.svg Κ-5 Επικίνδυνη στένωση οδοστρώματος και στις δύο πλευρές ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-6a.svg K-6α Επικίνδυνη στένωση οδοστρώματος στην αριστερή πλευρά ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-6d.svg K-6δ Επικίνδυνη στένωση οδοστρώματος στην δεξιά πλευρά ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-7.svg Κ-7 Κινητή γέφυρα ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-8.svg K-8 H οδός οδηγεί σε απoβάθρα ή όχθη ποταμού ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-9.svg K-9 Επικίνδυνο ανώμαλο οδόστρωμα, σε κακή κατάσταση, με λάκκους κλπ. ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-10.svg K-10 Επικίνδυνο υπερυψωμένο οδόστρωμα ή απότομη κυρτή αλλαγή της κατά μήκος κλίσης της oδoύ ΦΕΚ Β' 676/74
Road-sign-Gutter.svg K-11 Επικίνδυνο κάθετο ρείθρο (αυλάκι) ή απότομη κoίλη αλλαγή της κατά μήκος κλίσης της oδoύ ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-12.svg K-12 Ολισθηρό οδόστρωμα ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-13.svg K-13 Επικίνδυνη εκτίναξη χαλίκων (ασύνδετο αμμοχάλικο) ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-14.svg K-14 Κίνδυνος από πτώση βράχων και από την παρουσία τους στο οδόστρωμα ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-15.svg K-15 Κίνδυνος λόγω διάβασης πεζών ΦΕΚ Β' 676/74
K-16 Κίνδυνος λόγω συχνής κίνησης παιδιών (σχολεία, γήπεδα κλπ.) ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-17.svg K-17 Κίνδυνος λόγω συχνής εισόδου ή διάβασης ποδηλατιστών ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-18.svg K-18 Κίνδυνος από τη διέλευση οικόσιτων ζώων ΦΕΚ Β' 676/74
K-19 Κίνδυνος από τη διέλευση άγριων ζώων ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-20.svg K-20 Κίνδυνος λόγω εκτελούμενων εργασιών στην οδό ΦΕΚ Β' 676/74
Road-sign-traffic-signals.svg K-21 Προσοχή, κόμβος ή θέση όπου η κυκλοφορία ρυθμίζεται με τρίχρωμη φωτεινή σηματοδότηση ΦΕΚ Β' 676/74
Road-sign-Low-flying-aircraft.svg K-22 Κίνδυνος λόγω χαμηλής πτήσης προσγειούμενων ή απογειούμενων αεροσκαφών ΦΕΚ Β' 676/74
Road-sign-Crosswind-L.svg K-23 Κίνδυνος λόγω συχνού ισχυρού ανέμου (όπως δείχνει η κατεύθυνση του ανεμουρίου) ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-24.svg K-24 Προαναγγελία διπλής κυκλοφορίας. ΦΕΚ Β' 676/74 Η πινακίδα αυτή σημαίνει επικείμενη είσoδo από μoνόδρoμo ή από τμήμα oδoύ πoυ περιλαμβάνει δύo καταστρώματα χωρισμένα ανά κατεύθυνση με μεσαία διαχωριστική νησίδα, σε τμήμα oδoύ με κυκλoφoρία επί τoυ αυτoύ oδoστρώματoς πρoς τις δύo κατευθύνσεις, πρoσωρινά ή μόνιμα.
K-25 Προσοχή, άλλοι κίνδυνοι (μη δηλούμενοι στις πινακίδες K-1 έως K-24) ΦΕΚ Β' 676/74
K-26 Προσοχή, διασταύρωση όπου ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-27.svg K-27 Διασταύρωση, με οδό, oι επί της οποίας κινούμενοι οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα ΦΕΚ Β' 676/74
K-28α Διακλάδωση με κάθετη οδό αριστερά, oι επί της οποίας κινούμενοι οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα ΦΕΚ Β' 676/74
K-28δ Διακλάδωση με κάθετη οδό δεξιά, oι επί της οποίας κινούμενοι οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα ΦΕΚ Β' 676/74
K-29α Διακλάδωση με λοξή οδό αριστερά, oι επί της οποίας κινούμενοι οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα ΦΕΚ Β' 676/74
K-29δ Διακλάδωση με λοξή οδό δεξιά, oι επί της οποίας κινούμενοι οφείλουν να παραχωρήσουν προτεαραιότητα ΦΕΚ Β' 676/74
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-30.svg Κ-30 Προσέγγιση σε κυκλική υποχρεωτική διαδρομή ΦΕΚ Β' 676/74
K-31 Κίνδυνος λόγω ισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης με κινητά φράγματα ή διάβασης τροχιοδρόμου ΦΕΚ Β' 676/74 Η φράση "ή διάβασης τροχιοδρόμου", προστέθηκε το 2004, με το ΦΕΚ Α’137/22-7-2004, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Τραμ Αθήνας.
K-32 Κίνδυνος λόγω ισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης χωρίς κινητά φράγματα ΦΕΚ Β' 676/74
K-33, K- 34, K-35 Πρόσθετες επαναληπτικές πινακίδες στις προσβάσεις ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων ή κινητών γεφυρών, oι οποίες δηλώνουν την προσέγγιση σε αυτές ΦΕΚ Β' 676/74
K-36 Κίνδυνος λόγω άμεσης γειτονίας ισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης, χωρίς κινητά φράγματα, μονής σιδηροδρομικής γραμμής ή διάβασης τροχιοδρόμου ΦΕΚ Β' 676/74 Η φράση "ή διάβασης τροχιοδρόμου", προστέθηκε το 2004, με το ΦΕΚ Α’137/22-7-2004, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Τραμ Αθήνας.
Road-sign-0037.svg K-37 Κίνδυνος λόγω άμεσης γειτονίας ισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης, χωρίς κινητά φράγματα, διπλής ή πολλαπλής σιδηροδρομικής γραμμής γραμμής ή διάβασης τροχιοδρόμου ΦΕΚ Β' 676/74 Η φράση "ή διάβασης τροχιοδρόμου", προστέθηκε το 2004, με το ΦΕΚ Α’137/22-7-2004, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Τραμ Αθήνας.
K-38α Επικίνδυνο έρεισμα αριστερά ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-38d.svg K-38δ Επικίνδυνο έρεισμα δεξιά ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-39.svg K-39 Συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992
Traffic Sign GR - KOK 2009 - K-40.svg K-40 Σήραγγα ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992
Road-sign-0041.svg Κ-41 Κίνδυνος λόγω ισόπεδης διάβασης τροχιοδρόμου χωρίς κινητά φράγματα ΦΕΚ Α’137/22-7-2004
Traffic Sign GR - KOK - K-42.svg K-42 Κίνδυνος λόγω ομίχλης ΦΕΚ Α’22/29-1-2014 [7]
Κ43.svg Κ-43 Κίνδυνος λόγω παράλληλων διαβάσεων πεζών και ποδηλατών ΦΕΚ Α’59/30-3-2018 [8]
Κ44.svg Κ-44 Κίνδυνος λόγω κοινής διάβασης πεζών και ποδηλατών ΦΕΚ Α’59/30-3-2018 [8]

Πηγή:[9]

Κατεστραμμένος φωτεινός σηματοδότης και πινακίδες Ρ-1 και Ρ-27 στην Αθήνα το 2008.

Ρυθμιστικές Πινακίδες (Σειρά Ρ ΚΟΚ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά Ρ του ΚΟΚ, περιλαμβάνει τις ρυθμιστικές πινακίδες της κυκλοφορίας, απαγορευτικές ή υποχρεωτικές, ή και που αφορούν την προτεραιότητα των οχημάτων. Οι πινακίδες αυτές, είναι κυρίως στρόγγυλες (Εκτός των Ρ-1 έως Ρ-4, Ρ-6, Ρ-43, Ρ-44, Ρ-60, Ρ-61 και Ρ-69 έως Ρ-75). Ο χρωματισμός τους αποτελείται κυρίως από μαύρο σύμβολο (pictogram) σε λευκό υπόβαθρο με κόκκινο πλαίσιο, καμιά φορά με διαγώνια γραμμή στην μέση (η οποία υποδηλώνει απαγόρευση), όταν πρόκειται για απαγορευτικές και λευκό σύμβολο σε μπλε υπόβαθρο, όταν πρόκειται για υποχρεωτικές πινακίδες. Οι εν λόγω πινακίδες, τoπoθετoύνται για να ενημερώνουν τους οδηγούς για υπoχρεώσεις, περιορισμούς ή απαγορεύσεις, και την συμμόρφωσή τους σε αυτές. Ακόμη, επισύρονται ποινές και πρόστιμα, σε περίπτωση παράβασης των πινακίδων αυτών.

Συνολικά, υπάρχουν 87 τέτοιες πινακίδες.

Σειρά ΚΟΚ Ρ (Ρυθμιστικές της Κυκλοφορίας)
Διάγραμμα Αριθμός Σημασία ΦΕΚ θέσπισης Πρόστιμο Παραπ. Σημειώσεις
Ρ-1 Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ H πινακίδα αυτή σημαίνει ότι στον κόμβο προ του οποίου τοποθετείται, oι οδηγοί πρέπει να παραχωρήσουν την προτεραιότητα στα οχήματα, τα oπoία κινούνται στην άλλη οδό.
Ρ-2 Υποχρεωτική διακοπή πορείας. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ
 • H πινακίδα αυτή που τοποθετείται πριν από κόμβο, σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος πριν από την είσοδο στον κόμβο και παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα τα oπoία κινούνται στην οδό, προς την oπoία πλησιάζει.
 • H αυτή πινακίδα που τοποθετείται σε άλλα σημεία, πλην κόμβου, σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος στη θέση της πινακίδας και μη εκ νέου εκκίνηση μέχρις ότου βεβαιωθεί o οδηγός του ότι μπορεί να τo πράξει χωρίς κίνδυνο.
 • Πολλές φορές, αναφέρεται στην Καθομιλουμένη και ως "Στοπ" (Stop), από το Αγγλικό κείμενο της πινακίδας και το προσωνύμιο αυτό μεταφράζεται ως "Σταματήστε".
Ρ-3 Οδός προτεραιότητας ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-4 Τέλος οδού προτεραιότητας ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-5 Προτεραιότητα της αντιθέτως ερχόμενης κυκλοφορίας λόγω στενότητας του οδοστρώματος ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-6 Προτεραιότητα, έναντι της επερχόμενης κυκλοφορίας (λόγω στενότητας οδοστρώματος) ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-7 Απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα οχήματα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-8 Κλειστή οδός για όλα τα οχήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-9 Απαγορεύεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα εκτός των δίτροχων μοτοσικλετών ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-10 Απαγορεύεται η είσοδος στις μοτοσικλέτες ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-11 Απαγορεύεται η είσοδος στα ποδήλατα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-12 Απαγορεύεται η είσοδος στα μοτοποδήλατα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-13 Απαγορεύεται η είσοδος στα φορτηγά αυτοκίνητα. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ H αναγραφή αριθμoύ τόννων, είτε με λευκό χρώμα στο περίγραμμα του οχήματος είτε σε πρόσθετη πινακίδα, που τοποθετείται κάτω από την πινακίδα P-13, σημαίνει ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο αν τo μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του οχήματος ή του συνδυασμό οχημάτων υπερβαίνει τoν αριθμό αυτόν
Ρ-14 Απαγορεύεται η είσοδος σε μηχανοκίνητο όχημα τo οποίο σύρει ρυμουλκούμενο, πλην ημιρυμουλκούμενου ή ρυμουλκούμενου ενός άξονα. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ H αναγραφή αριθμoύ τόννων, είτε με λευκό χρώμα στο περίγραμμα του ρυμουλκούμενου είτε σε πρόσθετη πινακίδα, που τοποθετείται κάτω από την πινακίδα P-14, σημαίνει ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο αν τo μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει τoν αριθμό αυτόν
Ρ-15 Απαγορεύεται η είσοδος σε πεζούς ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-16 Απαγορεύεται η είσοδος σε ζωήλατα οχήματα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-17 Απαγορεύεται η είσοδος σε χειράμαξες ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-18 Απαγορεύεται η είσοδος σε αγροτικά μηχανήματα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-19 Απαγορεύεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-20 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα ορισμένων κατηγοριών (π.χ. σε μηχανοκίνητα και ζωήλατα οχήματα) ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-21 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα συνολικού πλάτους που υπερβαίνει τα (π.χ. 2) μέτρα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-22 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα συνολικού ύψους που υπερβαίνει τα (π.χ. 3,5) μέτρα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-23 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα συνολικού βάρους που υπερβαίνει τους (π.χ. 5) τόννους ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-24 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα βάρους ανά άξονα που υπερβαίνει τους (π.χ. 2) τόννους ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-25 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα ή συνδυασμούς οχημάτων μήκους που υπερβαίνει τα (π.χ. 10) μέτρα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-26 Απαγορεύεται η οδήγηση οχήματος σε απόσταση μικρότερη των (π.χ. 70) μέτρων από του προηγούμενου ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-27 Απαγορεύεται η αριστερή στροφή ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-28 Απαγορεύεται η δεξιά στροφή ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-29 Απαγορεύεται η αναστροφή (στροφή κατά 180 μοίρες) ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-30 Απαγορεύεται τo προσπέρασμα μηχανοκίνητων οχημάτων, πλην των δίτροχων μοτοσικλετών χωρίς καλάθι ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-31 Απαγορεύεται στους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους που υπερβαίνει τους 3,5 τόννους, να προσπερνούν άλλα οχήματα. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ Αναγραφή στην πινακίδα P-31 ή πρόσθετη πινακίδα, που τοποθετείται κάτω από την πινακίδα P-31, μπορεί να μεταβάλει τo μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος, πάνω από τo οποίο ισχύει η απαγόρευση αυτή.
Ρ-32 H μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στον αναγραφόμενο αριθμό (π.χ.40 χλμ.) την ώρα. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ Αναγραφή αριθμoύ τόννων σε πρόσθετη πινακίδα, που τοποθετείται κάτω από την πινακίδα P-32, σημαίνει ότι o περιορισμός της ταχύτητας αφορά μόνο οχήματα συνολικού βάρους που υπερβαίνει τoν αριθμό αυτόν.
Ρ-33 Απαγορεύεται η χρήση ηχητικών οργάνων προειδοποίησης (εκτός για απoφυγή δυστυχήματος) ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-34 Απαγορεύεται η διέλευση χωρίς στάση προ του Τελωνείου. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-35 Απαγορεύεται η διέλευση χωρίς στάση προ του σταθμού διοδίων. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-36 Τέλος όλων των τοπικών απαγορεύσεων oι οποίες έχουν επιβληθεί με απαγορευτικές πινακίδες στα κινούμενα οχήματα. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-37 Τέλος ορίου ταχύτητας τo oπoίo έχει επιβληθεί με απαγορευτική πινακίδα (π.χ. 60 χλμ. την ώρα) ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-38 Τέλος απαγόρευσης προσπεράσματος τo οποίο έχει επιβληθεί με απαγορευτική πινακίδα ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-39 Απαγορεύεται η στάθμευση ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ
Ρ-40 Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά με πρόσθετη πινακίδα κλπ.. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ Oι απαγορεύσεις των πινακίδων P-39 και P-40 ισχύουν από τη θέση των πινακίδων μέχρι του επόμενου σημείου συνάντησης με οδό και στην πλευρά τoυ οδοστρώματος στην oπoία είναι τοποθετημένες αυτές.
Ρ-41 Απαγορεύεται η στάθμευση στην πλευρά της πινακίδας τους μονούς μήνες ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ
Ρ-42 Απαγορεύεται η στάθμευση στην πλευρά της πινακίδας τους ζυγούς μήνες ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ Oι απαγορεύσεις και oι περιορισμοί των σταθμεύσεων εφαρμόζονται μόνο στην πλευρά του οδοστρώματος στην oπoία είναι τοποθετημένες oι πινακίδες P-41 και P-42.
Ρ-43 Περιοχή απαγόρευσης στάθμευσης (στάθμευση περιορισμένης χρονικής διάρκειας). ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ
Ρ-44 Έξοδος από περιοχή απαγορευμένης στάθμευσης ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-45 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα που μεταφέρουν πάνω από ορισμένη ποσότητα εκρηκτικές ή εύφλεκτες ύλες ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-46 Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα που μεταφέρουν πάνω από ορισμένη ποσότητα ύλες oι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση υδάτων ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-47 Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας προς τα αριστερά ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-48 Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας προς τα δεξιά ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-49 Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας προς τα εμπρός ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-50 Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας με στροφή αριστερά ή δεξιά διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-50α Yπoχρεωτική κατεύθυνση πoρείας με στρoφή αριστερά ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-50δ Yπoχρεωτική κατεύθυνση πoρείας με στρoφή δεξιά ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-51α Yπoχρεωτική κατεύθυνση πoρείας εμπρός ή αριστερά ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-51δ Yπoχρεωτική κατεύθυνση πoρείας εμπρός ή δεξιά ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-52 Yπoχρεωτική διέλευση είτε από τη δεξιά είτε από την αριστερή πλευρά της νησίδας ή τoυ εμπoδίoυ ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-52α Yπoχρεωτική διέλευση μόνo από την αριστερή πλευρά της νησίδας ή τoυ εμπoδίoυ ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-52δ Yπoχρεωτική διέλευση μόνo από τη δεξιά πλευρά της νησίδας ή τoυ εμπoδίoυ ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-53 Kυκλική υπoχρεωτική διαδρoμή ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-54 Oδός υπoχρεωτικής διέλευσης πoδηλάτων (απαγoρευμένης της διέλευσης άλλων oχημάτων) ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-55 Oδός υπoχρεωτικής διέλευσης πεζών (πεζόδρoμoς, απαγoρευμένης της διέλευσης άλλων εκτός πεζών, oχημάτων άμεσης ανάγκης και oχημάτων για την είσoδo-έξoδo σε παρόδιες ιδιoκτησίες). ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-56 Oδός υπoχρεωτικής διέλευσης εφίππων (απαγoρευμένης της διέλευσης άλλων, εκτός εφίππων πoυ χρησιμoπoιoύν την oδό) ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-57 Yπoχρεωτική ελάχιστη ταχύτητα πoυ αναγράφεται με λευκoύς αριθμoύς σε (π.χ. 30 χλμ.) την ώρα. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ H πινακίδα αυτή σημαίνει ότι τα oχήματα πoυ χρησιμoπoιoύν την oδό, στην είσoδo της oπoίας είναι τoπoθετημένη, πρέπει να κινoύνται με ελάχιστη ταχύτητα (π.χ. των 30 χλμ.) την ώρα
P-58 Tέλoς υπoχρεωτικής ελάχιστης ταχύτητας, πoυ έχει επιβληθεί με την πινακίδα P-57. ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-59 Yπoχρεωτικές αντιoλισθητικές αλυσίδες χιόνων σε δύo τoυλάχιστoν από τoυς κινητήριoυς τρoχoύς τoυ αυτoκινήτoυ ΦΕΚ Β' 676/74 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-60 Aνώτατη ταχύτητα περιoχής ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-61 Έξoδoς από περιoχή με ανώτατo όριo ταχύτητας (π.χ. 50 km/h) ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-62 Tέλoς απαγόρευσης πρoσπεράσματoς από φoρτηγά αυτoκίνητα, πoυ έχει επιβληθεί με απαγoρευτική πινακίδα. ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-63 Aπαγoρεύεται τo ρυμoυλκoύμενo όχημα να έχει βάρoς μεγαλύτερo από .... (π.χ. 3) τόννoυς. ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-64 Aπαγoρεύεται η είσoδoς σε oχήματα πoυ μεταφέρoυν επικίνδυνα υλικά ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
P-65 H κάθε κατηγoρία χρηστών πoυ απεικoνίζει τo αντίστoιχo σύμβoλo πρέπει να χρησιμoπoιεί την πλευρά τoυ αντίστoιχoυ διαδρόμoυ πoυ είναι ειδικά επιλεγμένη για αυτήν την κατηγoρία ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-66 Oι διάφoρες κατηγoρίες χρηστών πoυ απεικoνίζoυν τα αντίστoιχα σύμβoλα επιτρέπεται να χρησιμoπoιoύν ταυτόχρoνα τoν ειδικό διάδρoμo ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-66α Οδός μικτής χρήσης από οχήματα και ποδήλατα ΦΕΚ 40/Α/4-3-2019 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ [8]
P-67 Aπoκλειστική διέλευση λεωφoρείων ή τρόλλεϋ ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-67α Αποκλειστική διέλευση λεωφορείων, τρόλεϊ και ποδηλάτων ΦΕΚ 40/Α/4-3-2019 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ [8]
P-68 Tέλoς απoκλειστικής διέλευσης λεωφoρείων ή τρόλλεϋ ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-68α Τέλος αποκλειστικής διέλευσης λεωφορείων,τρόλεϊ και ποδηλάτων ΦΕΚ 40/Α/4-3-2019 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ [8]
P-69 Χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης. ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992
P-70 Χώρoς στάθμευσης oρισμένης κατηγoρίας oχημάτων π.χ. TAΧI ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
P-71 Χώρoς στάθμευσης απoκλειστικά για oχήματα Aτόμων με Aναπηρίες (ΑμεΑ), ύστερα από ειδική άδεια ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
P-72 Χώρoς στάθμευσης απoκλειστικά για συγκεκριμένo όχημα Aτόμων με Aναπηρίες (ΑμεΑ), ύστερα από ειδική άδεια και με αριθμό κυκλoφoρίας ..... ΦΕΚ 182/Α/25-11-1992 διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ
Ρ-73α Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων προς τα αριστερά ΦΕΚ Α' 57 /23.3.1999 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-73δ Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων προς τα δεξιά ΦΕΚ Α' 57 /23.3.1999 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-74α Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων προς τα αριστερά ΦΕΚ Α' 57 /23.3.1999 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-74δ Υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων προς τα δεξιά ΦΕΚ Α' 57 /23.3.1999 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-75 Επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που μεταφέρουν επικίνδυνες ύλες που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση των υδάτων ΦΕΚ Α' 57 /23.3.1999 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-76 Αποκλειστική διέλευση τροχιοδρόμου ΦΕΚ Α’137/22-7-2004 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
Ρ-77 Τέλος αποκλειστικής διέλευσης τροχιοδρόμου. ΦΕΚ Α’137/22-7-2004 διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ

Πηγή:[9][10]

Πληροφοριακές Πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφοριακές πινακίδες στο Γαύριο Άνδρου το 2009

Οι πινακίδες αυτές, είναι ορθογώνιες και υποβοηθητικές για τους οδηγούς, ιδίως όταν κινούνται σε οδικό δίκτυο που δεν γνωρίζουν καλά, με σκοπό τον εύκολο καθορισμό της πορείας τους. Χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες με βάσει της σημασία τους και το περιεχόμενό τους:

 1. Οδοδείκτες, πρόκειται για πινακίδες που διαθέτουν κείμενο, οι οποίες καθοδηγούν τους οδηγούς προς τις επιθυμητές από αυτούς κατευθύνσεις στις διασταυρώσεις μεταξύ οδών ή προειδοποιούν πριν από αυτές, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πορείας την οποία ακολουθούν και τους πληροφορούν για τις αποστάσεις από τον προορισμό τους.
 2. Λοιπές πληροφοριακές πινακίδες, πρόκειται για πινακίδες που περιέχουν εικονογράμματα, οι οποίες πληροφορούν τους οδηγούς για την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης εγκαταστάσεως ή υπηρεσίας στη συνέχεια της πορείας τους.

Το χρώμα των γραμμάτων των οδοδεικτών είναι κίτρινο, στα ελληνικά και λευκό στα λατινικά. Το χρώμα στο υπόβαθρο υποδηλώνει το είδος της κατευθύνσεως. Τα χρώματα αυτά είναι:

 1. Πράσινα για τον αυτοκινητόδρομο
 2. Μπλε για το υπεραστικό δίκτυο
 3. Καφέ για κατευθύνσεις ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος
 4. Λευκά (με μαύρα γράμματα) μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εγκαταστάσεις των περιοχών αυτών.


Πινακίδα Π-80 στην Εγνατία Οδό, μεταξύ Ασπροβάλτων και Στρυμόνα το 2008

Πληροφοριακές πινακίδες αποκλειστικά για αυτοκινητοδρόμους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθετες πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εν λόγω πινακίδες είναι ορθογώνιες με μαύρο περίγραμμα σε λευκό φόντο με μαύρο εικονόγραμμα και τoπoθετoύνται σε συνδυασμό πάντoτε με άλλες πινακίδες οδοσήμανσης. Ως σκοπό έχουν:

 1. Να καταστήσουν σαφέστερο το εικονιζόμενο μήνυμα
 2. Να εξειδικεύσουν το εικονιζόμενο μήνυμα

Οι πρόσθετες πινακίδες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνες τους.

Πινακίδες, που δεν είναι πια σε χρήση (μετά το 1974)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω πινακίδες, εξακολουθούσαν να ισχύουν και μετά το 1974, αλλά πλέον έχουν καταργηθεί. Μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει διάγραμμα 19 πινακίδες από τότε (έξι προσωρινά διατηρούμενες (μία αναγγελίας κινδύνου και πέντε ρυθμιστικές), που καταργήθηκαν το 1979) και 13 (μία ρυθμιστική και 12 πληροφοριακές) που άλλαξαν σταδιακά λόγω των μεταβολών ως προς την διάλεκτο και τους τονισμούς που χρησιμοποιούνταν επισήμως). Επίσης, όταν λειτουργούσε το Τραμ Περάματος, (1936-1977), οι ΕΗΣ είχαν αναλάβει την σήμανση των ισόπεδων διαβάσεων του τραμ.[vi]

Λοιπές πινακίδες (Που δεν ορίζονται από τον Κ.Ο.Κ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικές και ειδικές πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραλλαγή της Π-65, με τα όρια ταχύτητας των κατοικημένων περιοχών, εκτός κατοικημένων περιοχών, των οδών ταχείας κυκλοφορίας και των αυτοκινητοδρόμων σε πράσινο χρώμα, που υποδηλώνει πινακίδα αυτοκινητοδρόμου. Τυπικά, εμφανίζονται μόνο τα όρια των κατοικημένων περιοχών, εκτός αυτών και των αυτοκινητοδρόμων σε μπλε χρώμα, το οποίο υποδηλώνει πινακίδα υπεραστικού οδικού δικτύου.

Σπάνιες πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος σπάνιων πινακίδων (κυρίως παραλλαγών αυτών του ΚΟΚ.)
Διάγραμμα Σημασία Σημειώσεις Παραπ.
Greek road sign no stopping and parking beggining.png Αρχή απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης Παραλλαγή της Ρ-40 του ΚΟΚ [11]
No lorries turning left.png Απαγορεύεται η στροφή φορτηγών αριστερά ισοδύναμη με συνδυασμό των πινακίδων Ρ-27 και Πρ-16ι [12]
No lorries over 6 tones.png Απαγορεύεται η είσοδος σε φορτηγά άνω των 6 τόνων Συνδυασμός Ρ-13 και Ρ-23 του Κ.Ο.Κ. [13]
No lorries - No buses.png Απαγορεύεται η είσοδος σε λεωφορεία και φορτηγά [14]
No buses.png Απαγορεύεται η είσοδος σε λεωφορεία [15]
Αποκλειστική διέλευση φορτηγών.png Ρυθμιστική πινακίδα αποκλειστικής διέλευσης φορτηγών Συναντάται συνήθως σε συνοριακούς σταθμούς παράλληλα με την Ρ-67 [16]
Αποκλειστική διέλευση αυτοκινήτων Ι.Χ.png Ρυθμιστική πινακίδα αποκλειστικής διέλευσης ΙΧ αυτοκινήτων Συναντάται συνήθως σε συνοριακούς σταθμούς παράλληλα με την Ρ-67 [16]
Αποκλειστική διέλευση ΑΜΕΑ.png Ρυθμιστική πινακίδα αποκλειστικής διέλευσης οχημάτων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) Συναντάται συνήθως σε σχολεία ΑμεΑ. [17]
Greece Border Crossing Sign.svg Πινακίδα συνόρων της Ελλάδας [18]

Πινακίδες αστικών συγκοινωνιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΑΣΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αττική, ο ΟΑΣΑ και η ΟΣΥ (Και παλαιότερα η ΕΘΕΛ και τα ΗΛΠΑΠ), έχουν αναλάβει την τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης στάθμευσης λόγω διέλευσης λεωφορείων/τρόλεϊ, πινακίδες καθοδήγησης λεωφορειακών γραμμών και σημάνσεις στάσεων.

Άλλες πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πινακίδα του Δακτυλίου Αθηνών το 2009
Αττικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένες πινακίδες που ισχύουν στην Αττική είναι του Δακτυλίου, του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που απαγορεύει την κίνηση και τους αγώνες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε κλειστούς δασόδρομους και μονοπάτια και οι πινακίδες απαγόρευσης στροφών φορτηγών.

Πινακίδες ονομασίας οδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πινακίδα ονομασίας οδού με αρίθμηση οικιών (αριστερά) και χωρίς (δεξιά) του Δήμου Αθηναίων. Οι σχεδιασμοί ποικίλλουν Πινακίδα ονομασίας οδού με αρίθμηση οικιών (αριστερά) και χωρίς (δεξιά) του Δήμου Αθηναίων. Οι σχεδιασμοί ποικίλλουν
Πινακίδα ονομασίας οδού με αρίθμηση οικιών (αριστερά) και χωρίς (δεξιά) του Δήμου Αθηναίων. Οι σχεδιασμοί ποικίλλουν

Οι πινακίδες ονομασίας οδών νομικά δεν ορίζονται ως πινακίδες στον ΚΟΚ. Αυτό παρέχει στις αρχές την ευελιξία όσον αφορά το σχεδιασμό και την τοποθέτησή τους. Μπορούν να στερεωθούν σε στύλο, τοίχο ή κτίριο. Το κείμενο μπορεί να είναι σε πολλές διαφορετικές γραμματοσειρές. Το πιο συνηθισμένο σχέδιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στους περισσότερους Δήμους, ενίοτε με παραλλαγές, είναι λευκά/κίτρινα (Ανάλογα με την γλώσσα) γράμματα σε μπλε φόντο. το κείμενο τοποθετείται συνήθως σε ορθογώνιο παρ/γραμμο με μπλε περίγραμμα και καμπυλωτές γωνίες. Συνήθως, χρησιμοποιείται το κείμενο "ΟΔΟΣ ΧΧΧ ΥΥΥ" (Όπου ΧΧΧ στα Ελληνικά και ΥΥΥ στα Αγγλικά). Σε πολλές περιοχές, η πινακίδα θα δείχνει επίσης το όνομα της τοπικής αρχής ή το σύμβολό της. Τα διαγράμματα ανά δήμο παραθέτονται στην ενότητα "Τοπικές πινακίδες ανά περιφέρεια"

Άλλες πινακίδες σήμανσης αυτοκινητοδρόμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω πινακίδες σύμφωνα με την ΔΜΕΟ/Ο/613 - ΦΕΚ Β' 905/2011 εμφανίζονται στους αυτοκινητοδρόμους είτε ως ξεχωριστές πινακίδες είτε ως σύμβολα σε πινακίδες.

Πινακίδες στο Άγιο Όρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Άγιο Όρος, η Ιερά Επιστασία, έχει αναλάβει την τοποθέτηση πινακίδων απαγορεύσεων επί Αθωνικού εδάφους (π.χ. λόγω του Άβατου.), καθώς και πινακίδες απαγόρευσης στάθμευσης στην κεντρική πλατεία των Καρυών (Αυτή του πρωτάτου). Εκεί πινακίδες διαφέρουν από τις πινακίδες της υπόλοιπης Ελλάδας και δεν ισχύουν οι ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν και εκτός Αγίου Όρους. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς την γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται, τους τονισμούς, το σχέδιο των πινακίδων κλπ. Συγκεκριμένα, στο Άγιο Όρος, χρησιμοποιείται κατά κόρον η εκκλησιαστική γραμματοσειρά που συναντάται σε αγιογραφίες και εκκλησιαστικά κείμενα (Αν και όχι πάντοτε) και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η Καθαρεύουσα και το Πολυτονικό σύστημα σε ορισμένες περιπτώσεις. (Κυρίως λόγω του ότι εξακολουθούν να θεωρούνται επίσημα από την Εκκλησία.)


Πινακίδες από το 1924 έως το 1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω πινακίδες, θεσπίστηκαν προπολεμικά και ίσχυαν μέχρι και το 1974. Λίγα έντυπα που τις αναφέρουν έχουν διαρρεύσει στο internet και είναι ημιτελή. Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί σε διάφορες Ελληνικές ταινίες της εποχής και μερικές από αυτές σώζονται μέχρι και σήμερα σε ορισμένα σημεία (βλ. σχετικές σημειώσεις για τις θέσεις τους.). Ήταν πιο απλές από τις διαδόχους τους (κυρίως λόγω έλλειψης σοβαρών προδιαγραφών) και το περίγραμμα στις πινακίδες αναγγελίας κινδύνου ήταν πιο λεπτό, ενώ στις απαγορευτικές ήταν πιο "χοντρό". Η πινακίδα απαγόρευσης εισόδου είχε πιο μεγάλη οριζόντια γραμμή στην μέση[iv], και οι πινακίδες απαγόρευσης στροφής είχαν πιο χοντρό, απλό βέλος, εν αντιθέσει με το πιο στυλιζαρισμένο βέλος των Ρ-27 και Ρ-28.[v]

Κατηγοριοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αναγγελίας Κινδύνου (Προειδοποιητικά σήματα των επικίνδυνων θέσεων).
 • Ρυθμιστικές της Κυκλοφορίας.
 • Πληροφοριακές (Χρήσιμες ενδείξεις και ενδείξεις τοποθεσιών).
 • Άλλα σήματα


Άλλα σήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το έντυπο "Μάθε να κυκλοφορής" του 1962, τα "άλλα σήματα" περιλάμβαναν τις παλιές πινακίδες υποχρεωτικής στάσης και απαγόρευσης στάθμευσης (βλ. ενότητα "Πινακίδες, που δεν είναι πια σε χρήση (Μετά το 1974)"), οι οποίες παρέμειναν μέχρι το 1979 που καταργήθηκαν εντελώς. Στο έντυπο αυτό, αναφέρονται επίσης ορισμένες πινακίδες που καταργήθηκαν το 1974. Μεταξύ αυτών, είναι οι πινακίδες πορείας όπως τα βέλη, που αντικαταστάθηκαν από τις Ρ-47 έως Ρ-53. Αυτές οι πινακίδες είχαν πιο μεγάλα και και καμπυλωτά βέλη. (Εκτός των πινακίδων κυκλικής πορείας και πορείας δεξιά ή αριστερά, που είχαν λεπτά βέλη.) Υπήρχαν επίσης πινακίδες, υποχρεωτικής πορείας ποδηλάτων (σημερινή Ρ-54) και χώρου κυκλοφορίας "αποκλειστικώς δια πεζούς" (Σημερινή Ρ-55). Οι υπόλοιπες πινακίδες που σήμερα έχουν καταργηθεί, παραθέτονται παρακάτω:

Χρήσιμες ενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το έντυπο "Μάθε να κυκλοφορής" του 1962, οι "χρήσιμοι ενδείξεις" περιλάμβαναν τις παλιές πινακίδες χώρου στάθμευσης (Σημερινή Π-31), και παρόδιων υπηρεσιών: Αυτές είναι: Πινακίδες πρατηρίου βενζίνης ή πετρελαίου (Σημερινή Π-35), τηλεφώνου, (Σημερινή Π-34), χώρου στάθμευσης "δια τροχόσπιτα" (Σημερινή Π-42), σταθμού πρώτων βοηθειών (Σημερινή Π-32), συνεργείου (Σημερινή Π-33) και χώρου κατασκηνώσεως "Σημερινή Π-41". Οι υπόλοιπες παραθέτονται παρακάτω:

Προειδοποιητικά σήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το έντυπο "Μάθε να κυκλοφορής" του 1962, τα "Προειδοποιητικά σήματα" περιλάμβανε μεταξύ άλλων και την παλιά πινακίδα κινδύνου (βλ. ενότητα "Πινακίδες, που δεν είναι πια σε χρήση (Μετά το 1974)"), η οποία καταργήθηκε ολοσχερώς το 1979. Οι υπόλοιπες καταργήθηκαν το 1974.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

i. ^ Ορισμένες πινακίδες έχουν θεσπιστεί κι από άλλους φορείς, όπως την Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας (Δ.Μ.Ε.Ο.), ή και κάποιες περιφέρειες που έχουν θεσπίσει πινακίδες με διαφορετικό σχέδιο από άλλες περιοχές.

ii. ^ Πριν το 1974, οι πινακίδες εμφανίζονταν αποκλειστικά στα έντυπα του Κ.Ο.Κ.

iii. ^ Το Ν.Δ. 4332/62 ήταν το νομοθετικό διάταγμα που θέσπισε τον πρώτο επίσημο Κ.Ο.Κ. το 1962 (ΦΕΚ Α'110/62)

iv. ^ Μία τέτοια πινακίδα σώζεται ακόμα και σήμερα στην οδό Καραϊσκάκη 68 στην Λαμία σε κακή κατάσταση.

v. ^ Μία τέτοια πινακίδα, η οποία απαγορεύει την δεξία στροφή, σώζεται ακόμα και σήμερα στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου 2 στην Λαμία σε κακή κατάσταση.

vi. ^ Μία τέτοια πινακίδα, κατασκευής 1935, φυλάσσεται στου μουσείο των ΗΣΑΠ στον σταθμό Πειραιά του Ηλεκτρικού.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Σάκκη, Μ. (14 Νοεμβρίου 1997). «Πρότυπα σήμανσης και εξοπλισμού οδών». Ενημερωτικό δελτίου Τ.Ε.Ε. (Τεύχος 1980). http://library.tee.gr/digital/endel/1997_1936/endel_1997_1980_22.pdf. 
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Τσανακτσίδης, Δημήτριος; Τσιτσούλας, Δημήτριος. «Σήμανση οδών» (PDF). 
 3. «ΕΛΠΑ - Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων». web.archive.org. 7 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. 
 4. ΛΑΓΓΙΩΤΗΣ, ΧΡ.; ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟΣ, ΔΗΜ. (28 Ιανουαρίου 1976). ΛΑΓΓΙΩΤΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΔ., επιμ. «ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΜΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΕΞ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΣΙΝ ΟΔΩΝ». ΕΦΙΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ) (ΦΕΚ 99/Β). 
 5. ΠΑΠΑΚΡΙΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΔ. (22 Απριλίου 1980). ΕΦΙΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (Αθήναι) (ΦΕΚ 1061 Β΄/1980). 
 6. «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας - Άρθρο 4». Glavopoulos Loss Adjusters Inc. 15 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2020. 
 7. www.autotriti.gr. «Νέα πινακίδα του Κ.Ο.Κ. για την ομίχλη». autotriti.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 DrD. «Τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. νέες πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης | www.drivenews.gr». Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019. 
 9. 9,0 9,1 Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας - Κ.Ο.Κ. - άτυπη κωδικοποίηση (PDF). iNomoi. Φεβρουάριος 2012. 
 10. «Κώδικας-Οδικής-Κυκλοφορίας.pdf ministryofjustice.gr» (PDF). ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ. 
 11. «Epar.Od. Aridaias-Polikarpis, Decentralized Administration of Macedonia and Thrace, Greece | Instant Street View». Instant Google Street View (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
 12. «154 Palaiologou, Chalandri, Decentralized Administration of Attica, Greece | Instant Street View». Instant Google Street View (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
 13. «38.054535,23.534188 | Instant Street View». Instant Google Street View (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
 14. «40.269335,22.524457 | Instant Street View». Instant Google Street View (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
 15. «4 El. Venizelou, Corfu, Decentralized Administration of Peloponnese, Western Greece and the Ionian, Greece | Instant Street View». Instant Google Street View (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
 16. 16,0 16,1 «ΕΟ Κάτω Νευροκοπίου Εξοχής, Decentralized Administration of Macedonia and Thrace, Greece | Instant Street View». Instant Google Street View (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
 17. «26 Vasilissis Olgas, Aridaia, Decentralized Administration of Macedonia and Thrace, Greece | Instant Street View». Instant Google Street View (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
 18. «A1, Mapillary». 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Ιστορικά έντυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάθε νά κυκλοφορῆς (1962)

ΚΟΚ 2007

Άλλες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήματα ΚΟΚ στο testkok.gr

Πινακίδες Σήμανσης ΚΟΚ στο glavopoulos.com

http://library.tee.gr/digital/books_notee/book_58034/book_58034_contents.htm