Πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ως Πινακίδες οδοσήμανσης, σήματα κυκλοφορίας ή ταμπέλες στην Ελλάδα εννοούνται οι πινακίδες, που τοποθετούνται σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου και ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, σύμφωνα με το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Όλες οι πινακίδες οδοσήμανσης έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την Τροχαία Αστυνομία. Οι πινακίδες ακολουθούν τις γενικές Ευρωπαϊκές συμβάσεις, που αφορούν στη χρήση των σχημάτων και των χρωμάτων τους, για κάθε κατηγορία σήμανσης.

Έτσι, οι πινακίδες, που υποδηλώνουν κίνδυνο είναι κατά πλειοψηφία τριγωνικές με κόκκινο περίγραμμα σε κίτρινο φόντο (Συνήθως, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λευκό), ενώ αυτές που περιέχουν πληροφορίες είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμες. Επίσης, οι πινακίδες, που δίνουν εντολές είναι στρογγυλές και συγκεκριμένα, οι υποχρεωτικές πινακίδες έχουν λευκά σύμβολα πάνω σε μπλε φόντο, ενώ οι απαγορευτικές έχουν μαύρα σύμβολα σε λευκό φόντο και κόκκινο περίγραμμα. Οι περισσότερες πινακίδες χρησιμοποιούν εικονογράμματα, που μεταφέρουν ένα συγκεκριμένο νόημα.

Όπως συνηθίζεται στις Ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι πινακίδες είναι είτε μερικά ή ολικά ανακλαστικές, είτε αυτο-φωτιζόμενες κατά τις νυκτερινές ώρες. Πινακίδες, που χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν προσωρινά την κυκλοφορία, σε περιοχές όπως αυτές που εκτελούνται έργα, πιθανόν τοποθετούνται σε κίτρινο φόντο. Οι ελληνικές πινακίδες απεικονίζουν κλασικές σιλουέτες ανθρώπων. Επίσης, όλες οι πινακίδες προσδιορίζονται από ένα κεφαλαίο γράμμα (για κάθε κατηγορία) και από έναν αριθμό. Πινακίδες, που υποδηλώνουν το ίδιο νοήματα αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση έχουν ίδιο γράμμα και αριθμό, αλλά διαχωρίζονται με ένα πεζό γράμμα (π.χ. α, β, γ, δ, ... ή α για αριστερά και δ για δεξιά)

Πινακίδες αναγγελίας κινδύνου [1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εν λόγω πινακίδες, έχουν ως σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών για κινδύνους, που μπορεί να συναντήσουν στη συνέχεια της πορείας τους.

Ρυθμιστικές Πινακίδες [2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εν λόγω πινακίδες, τoπoθετoύνται για να ενημερώνουν τους οδηγούς για υπoχρεώσεις, περιoρισμoύς ή απαγoρεύσεις, και την συμμόρφωσή τους σε αυτές.

Οι παραβιάσεις τους ισούνται με παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., ενώ επισύρονται ποινές και πρόστιμα. Ακόμη, εκθέτουν τον παραβάτη οδηγό αλλά και τους υπολοίπους, που κινούνται στο ίδιο οδικό δίκτυο, σε κινδύνους.[3]

Αυτές είναι:

Πληροφοριακές Πινακίδες[7][8][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εν λόγω πινακίδες είναι υποβοηθητικές για τους οδηγούς, ιδίως όταν κινούνται σε οδικό δίκτυο που δεν γνωρίζουν καλά, με σκοπό τον εύκολο καθορισμό της πορείας τους.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάσει της σημασία τους και το περιεχόμενό τους.:

1) Οδοδείκτες, πρόκειται για πινακίδες που διαθέτουν κείμενο, οι οποίες καθοδηγούν τους οδηγούς προς τις επιθυμητές από αυτούς κατευθύνσεις στις διασταυρώσεις μεταξύ οδών ή προειδοποιούν πριν από αυτές, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πορείας την οποία ακολουθούν και τους πληροφορούν για τις αποστάσεις από τον προορισμό τους.

2) Λοιπές πληροφοριακές πινακίδες, πρόκειται για πινακίδες που περιέχουν εικονογράμματα, οι οποίες πληροφορούν τους οδηγούς για την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης εγκαταστάσεως ή υπηρεσίας στη συνέχεια της πορείας τους.

Το χρώμα των γραμμάτων των οδοδεικτών είναι κίτρινο, όταν στα ελληνικά και λευκό στα λατινικά. Το χρώμα στο υπόβαθρο υποδηλώνει το είδος της κατευθύνσεως. Τα χρώματα αυτά είναι:

1) Πράσινα για τον αυτοκινητόδρομο

2) Μπλε για το υπεραστικό δίκτυο

3) Καφέ για κατευθύνσεις ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος

4) Λευκά (με μαύρα γράμματα) μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εγκαταστάσεις των περιοχών αυτών.

Πληροφοριακές Πινακίδες αποκλειστικά για αυτοκινητοδρόμους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθετες πινακίδες[9][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εν λόγω πινακίδες τoπoθετoύνται σε συνδυασμό πάντoτε με άλλες πινακίδες οδοσήμανσης. Ως σκοπό έχουν:

1) Να καταστήσουν σαφέστερο το εικονιζόμενο μήνυμα

2) Να εξειδικεύσουν το εικονιζόμενο μήνυμα

Παράδειγμα: Κ-1α με Πρ-15=Επικίνδυνος αριστερός ανακάμπτων ελιγμός

ή

Κ-2β με Πρ-1 και Πρ-4α= Επικίνδυνες δύο ή διαδοχικές αντίρροπες στροφές, η πρώτη δεξιά σε (π.χ. 200 μ.), με αρχή ισχύος πινακίδας κάθετα προς τον άξονα.

οι πρόσθετες πινακίδες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνες τους.

Σύμβολα Οχημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παλαιότερες πινακίδες (που δεν είναι πια σε χρήση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω, παραθέτονται πινακίδες εκτός λειτουργίας, δηλαδή, που έχουν καταργηθεί ή αντικατασταθεί με νέες πινακίδες όμοιας σημασίας.

Άλλα σήματα[12][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρήσιμες ενδείξεις[12][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προειδοποιητικά σήματα[13] [14][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Ενδείξεις τοποθεσιών[14][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωρινά διατηρούμενες πινακίδες (1974-1978).[15][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθαρεύουσα και Πολυτονική γραφή της ελληνικής γλώσσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρυθμιστικές[16][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφοριακές[17][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιό κυανό υπόβαθρο των πινακίδων αυτοκινητοδρόμου[18][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ΚΟΚ On-line: Πινακίδες Αναγγελίας Κινδύνου | Glavopoulos Loss Adjusters Inc.». Glavopoulos Loss Adjusters Inc.. https://www.glavopoulos.com/el/kok-k/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-03. 
 2. «ΚΟΚ On-line: Πινακίδες Ρυθμιστικές της Κυκλοφορίας | Glavopoulos Loss Adjusters Inc.». Glavopoulos Loss Adjusters Inc.. https://www.glavopoulos.com/el/kok-p/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-21. 
 3. «Σηματα κοκ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ - TestKOK.gr». testkok.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-12-02. 
 4. «Τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. νέες πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης | www.drivenews.gr». www.drivenews.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-11-11. 
 5. «Τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. νέες πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης | www.drivenews.gr». www.drivenews.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-11-11. 
 6. «Τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. νέες πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης | www.drivenews.gr». www.drivenews.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-11-11. 
 7. «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ - TestKOK.gr». testkok.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-12-02. 
 8. «ΚΟΚ On-line: Πινακίδες Πληροφοριακές | Glavopoulos Loss Adjusters Inc.». Glavopoulos Loss Adjusters Inc.. https://www.glavopoulos.com/el/kok-pi/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-21. 
 9. «Πρόσθετες πινακίδες - TestKOK.gr». testkok.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-12-02. 
 10. 10,0 10,1 Agenta "Έσπερος". 1965. 
 11. Μάθε νά κυκλοφορῆς. ΑΘΗΝΑΙ: BP Greece, Υπουργείον Μεταφορών. 1962, σελ. 39. https://www.laliotis-sd.gr/laliotis/media/syllektiko_vivlio/laliotis_syllektiko.pdf. 
 12. 12,0 12,1 Μάθε νά κυκλοφορῆς. ΑΘΗΝΑΙ: BP Greece, Υπουργείον Μεταφορών. 1962, σελ. 89. https://www.laliotis-sd.gr/laliotis/media/syllektiko_vivlio/laliotis_syllektiko.pdf. 
 13. Μάθε νά κυκλοφορῆς. ΑΘΗΝΑΙ: BP Hellas, Υπουργείον Συγκοινωνιών. 1963, σελ. 91. https://www.laliotis-sd.gr/laliotis/media/syllektiko_vivlio/laliotis_syllektiko.pdf. 
 14. 14,0 14,1 Μάθε νά κυκλοφορῆς. ΑΘΗΝΑΙ: BP Greece, Υπουργείον Μεταφορών. 1962, σελ. 93. https://www.laliotis-sd.gr/laliotis/media/syllektiko_vivlio/laliotis_syllektiko.pdf. 
 15. ΦΕΚ 676. 1974, σελ. 5201. 
 16. ΦΕΚ 676. 1974, σελ. 5193. 
 17. ΦΕΚ 676. 1974, σελ. 5195 - 5199. 
 18. Ερώτηση 10, Φύλλο #8 από τα "Φύλλα ερωτήσεων διά τήν εξέτασιν υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων - μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων". Υπουργείον Συγκοινωνιών, Γεν. Δ/νσις Μεταφορών, Εκτύπωσις: Οικονόμου. 2 1976.