Τρόλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τρόλλεϋ στην Αθήνα (1η γενιά)
Τρόλλεϋ στην Αθήνα (2η γενιά)
Νέου τύπου τρόλλεϋ στην Αθήνα.
Τρόλλεϋ στη Σουηδία

Τρόλεϊ ή τρόλλεϋ ονομάζεται ο ειδικός ρευματολήπτης μετακινούμενου ηλεκτροκινητήρα που σύρεται σε ηλεκτροφόρο γυμνό σύρμα. Κατ΄ επέκταση τα ηλεκτροκίνητα μέσα που λειτουργούν εξ ανάγκης με τέτοιας μορφής ρευματολήπτες ονομάσθηκαν ομοίως «τρόλλεϋ μπας» ή κοινώς τρόλλεϋ.

Το όχημα τρόλλεϋ, είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό λεωφορείο. Η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα δεν γίνεται με κάποια μπαταρία, αλλά από δύο «κεραίες» που είναι τοποθετημένες στην οροφή του και συνδέονται με ένα ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο είναι τοποθετημένο κατά μήκος των προεπιλεγμένων διαδρομών.

Τα τρόλλεϋ είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Βέβαια η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον εξαρτάται και από τον τρόπο παραγωγής του ρεύματος, το οποίο καταναλώνουν. Το θετικό όμως είναι ότι δεν συμβάλλουν στη ρύπανση του ήδη επιβαρυμένου από το νέφος αστικού περιβάλλοντος. Από την άλλη, ως μέσο σταθερής τροχιάς και μάλιστα όχι αυτόνομης, είναι σχετικά αργό. Η κίνηση του τρόλλεϋ είναι ευάλωτη τόσο σε εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο του, τα οποία ακινητοποιούν όλα τα τρόλλεϋ της ίδιας γραμμής που επέρχονται, όσο και από τις αδυναμίες του ίδιου του ηλεκτρικού δικτύου από το οποίο τροφοδοτείται. Στα τρόλλεϋ νέου τύπου όμως, αυτό το αρνητικό στοιχείο έχει ξεπεραστεί δεδομένου ότι εκτός του ηλεκτρικού, διαθέτουν & 2ο κινητήρα που λειτουργεί επί το πλείστον με ντίζελ & έτσι σε περίπτωση εμποδίου πχ συγκέντρωσης ή πορείας, μπορούν να λειτουργήσουν ως λεωφορεία εκτελώντας το δρομολόγιο από διαφορετικούς δρόμους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελέκτρομοουτ, το πρώτο τρόλλεϋ του κόσμου.

Η εφεύρεση του τρόλλεϋ χρονολογείται στις 26 Απριλίου 1882, όταν ο Βέρνερ φον Ζίμενς ταξίδεψε με το Ελέκτρομοουτ, το πρώτο τρόλλεϋ του κόσμου.

Το τρόλλεϋ στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα τρόλλεϋ υπάρχουν στην Αθήνα και τον Πειραιά και ανήκουν στις Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ.) Α.Ε. .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα