Σταθμός Συντάγματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°58′31″N 23°44′07″E / 37.97540°N 23.73534°E / 37.97540; 23.73534

Σύνταγμα
Syntagma
Syntagma Metro Station 2.jpg
Πληροφορίες
Περιοχή Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
Είδος Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
Γραμμές

Γραμμή 2 (Ανθούπολη - Ελληνικό)

Γραμμή 3 (Αγία Μαρίνα - Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο)
Τραμ
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 28 Ιανουαρίου 2000
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 4
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2
προς Νίκαια
Γραμμή 3
Προηγούμενος σταθμός   Τραμ Αθήνας   Επόμενος σταθμός
προς Σ.Ε.Φ.
Γραμμή 4 Αριστοτέλης Τερματικός
Γραμμή 5 Πλάτωνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα
Τμήμα του Πεισιστράτειου υδραγωγίου που εντοπίστηκε κατά τη κατασκευή του σταθμού.

Ο Σταθμός Σύνταγμα είναι υπόγειος σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί των γραμμών 2 και 3. Βρίσκεται κάτω από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την Πλατεία Συντάγματος, επί της οποίας βρίσκεται η κεντρική είσοδος - έξοδός του. Είναι εξ ολοκλήρου υπόγειος τετραώροφος σταθμός με σταθερές και κυλιόμενες ηλεκτρικές κλίμακες και προσφέρει τη δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ των δύο γραμμών που εξυπηρετεί.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000. Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2000 ήταν ο νότιος τερματικός σταθμός της γραμμής 2 και μέχρι τις 22 Απριλίου 2003 δυτικός τερματικός σταθμός της γραμμής 3.

Λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός διαθέτει δύο αποβάθρες για τη γραμμή 2 στο γ΄ επίπεδο του. Οι δύο αποβάθρες της γραμμής 3 βρίσκονται ένα επίπεδο πιο κάτω, στο δ΄, τοποθετημένες κάθετα σε σχέση με αυτές της 2.

Ο σταθμός Σύνταγμα αποτελεί κεντρικό σταθμό του δικτύου του μετρό της Αθήνας. Εκεί εδρεύει το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας του μετρό, καθώς και διάφορες υπηρεσίες όπως γραφείο απωλεσθέντων αντικειμένων, γραφείο πληροφοριών, γραφείο παραπόνων, πληρωμής προστίμων κ.ά. Ο σταθμός διαθέτει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, (α΄ υπόγειο), που χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, (εκθέσεις, προβολές, συναυλίες).

Από τη σήραγγα που συνδέει τον σταθμό Σύνταγμα με τον σταθμό Πανεπιστήμιο, μία διακλάδωση της γραμμής 2 οδηγεί σε σήραγγα μονής γραμμής που συνδέει τις γραμμές 2 και 3 του αθηναϊκού μετρό. Η κατάληξη αυτής της συνδετήριας γραμμής βρίσκεται στη σήραγγα της γραμμής 3 που συνδέει τον σταθμό Σύνταγμα με τον σταθμό Ευαγγελισμός και οι αιχμές των αλλαγών τροχιάς της βλέπουν προς τους σταθμούς Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός. Η συνδετήρια αυτή σήραγγα δεν χρησιμοποιείται από συρμούς που εκτελούν δρομολόγια, αλλά μόνο από κενούς ή υπηρεσιακούς.

Παρεμβάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την κατασκευή του σταθμού ανευρέθησαν αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης σημασίας, καθώς και ευρήματα από νεώτερες εποχές (βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, καθώς και της περιόδου του νέου ελληνικού κράτους). Εντός του σταθμού εκτίθενται δείγματα αυτών των ευρημάτων, καθώς και μία ιστορική - γεωλογική τομή που αφέθηκε άθικτη μετά την αποπεράτωση του σταθμού, όπου διακρίνονται διάφορα κατάλοιπα κτηρίων και εγκαταστάσεων παλαιοτέρων εποχών. Επίσης, ο σταθμός διαθέτει και μοντέρνα αισθητικά στοιχεία, όπως το λεγόμενο Ρολόι του Μετρό, δημιουργία του γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου. Επίσης, εκτίθεται το έργο Atrium του Γίωργου Ζογγολόπουλου, μια εγκατάσταση στην οροφή της αποβάθρας της γραμμής 3.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή γραμμών
προς Πανεπιστήμιο
προς Μοναστηράκι
προς Ευαγγελισμός
προς Ακρόπολη
προς
Επίπεδο
Ε1
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα αριστερά
Αποβάθρα Athens Tram Line 4.svg προς Σ.Ε.Φ. (Ζάππειο)
Αποβάθρα Athens Tram Line 5.svg προς Ασκ. Βούλας (Ζάππειο)
Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Επίπεδο
Ε2
Εκθεσιακός χώρος
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε3
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 Athens Metro Line 2.svg προς Ανθούπολη (Πανεπιστήμιο)
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 2.svg προς Ελληνικό (Ακρόπολη)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Επίπεδο
Ε4
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 3 Athens Metro Line 3.svg προς Αγία Μαρίνα (Μοναστηράκι)
Αποβάθρα 4 Athens Metro Line 3.svg προς Αεροδρόμιο (Ευαγγελισμός)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Στάση Τραμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αφετηρία τραμ Συντάγματος.

Η στάση Συντάγματος του τραμ της Αθήνας εξυπηρετείται από τις γραμμές 4 και 5, των οποίων αποτελεί τερματική στάση. Εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου 2004 και διαθέτει μία κεντρική αποβάθρα. Προσφέρει τη δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ του τραμ και του μετρό της Αθήνας, μέσω του ομώνυμου σταθμού του μετρό, ο οποίος βρίσκεται υπόγεια, εν μέρει κάτω από τη στάση του τραμ. Μέχρι το 1953 υπήρξε ως η στάση Ανάκτορα των παλαιών γραμμών τραμ 1, 2 και 12.