Στέφανος Θωμόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στέφανος Θωμόπουλος
Γέννηση 11 Απριλίου 1859 (1859-04-11)
Πάτρα, Ελλάδα
Θάνατος 31 Ιουλίου 1939 (80 ετών)
Πάτρα, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Ιδιότητα συγγραφέας και ιστορικός
Είδος τέχνης Συγγραφέας
Σημαντικά έργα Ιστορία της πόλεως Πατρών

Ο Στέφανος Θωμόπουλος (Πάτρα, 11 Απριλίου 1859- Πάτρα, 31 Ιουλίου 1939) ήταν Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία της Πάτρας και της γύρω περιοχής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Νικολάου Θωμόπουλου, συμβολαιογράφου, δημοτικού συμβούλου και γόνου παλιάς πατρινής οικογένειας εμπόρων. Πρώτος του ξάδερφος ήταν ο ζωγράφος Επαμεινώνδας Θωμόπουλος. Η πατρική του οικία βρισκόταν επί της οδού Ερμού 74. Τελείωσε το Α' Γυμνάσιο Πατρών, ενώ σε ηλικία 12 ετών έγραφε στην σχολική εφημερίδα και το 1879 πρώτευσε μεταξύ των τελειοφοίτων σε έκθεση για την ιστορία της Πάτρας.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθήνας, της οποίας αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1885. Αργότερα υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία και επέστρεψε στην Πάτρα, όπου άσκησε τη δικηγορία. Το 1911 διορίστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη με διαγωνισμό, όπου εργάστηκε μέχρι το 1933, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Το 1913 με εντολή του υπουργείου Παιδείας πήγε στην Μακεδονία για να καταγράψει τις βιβλιοθήκες των πόλεων και των μονών στις περιοχές της Φλώρινας, της Κορυτσάς, του Μοναστηρίου και της Κοζάνης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Κώστα Τριανταφύλλου, ο οποίος και διέσωσε το αρχείο του.

Πέθανε στις 31 Ιουλίου 1939.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θωμόπουλος ήταν φιλόπολις και συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της Πάτρας, αφιερώνοντας όλη του την ζωή στην συγκέντρωση νέων στοιχείων για την ιστορία του τόπου του. Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες που ερευνούσαν και έγραφαν για την ιστορία της πόλης τους· στο ίδιο πεδίο δραστηριοποιήθηκε μερικά χρόνια μετά τον Θωμόπουλο και ο Δημήτριος Καμπούρογλου.

Το 1888 εξέδωσε τον πρώτο τόμο του έργου του Ιστορία της πόλεως Πατρών σε ηλικία 29 ετών[1]. Έγραψε, ακόμη, πολλά άρθρα, μελέτες και πραγματείες για την Πάτρα, ενώ αρθρογραφούσε σε όλες σχεδόν τις τοπικές εφημερίδες.

Άλλα έργα του είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Τόμοι Α' και Β', Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998-1999. SET ISBN 960-7960-10-6.
  • Ιστορίες της πόλης, Εκδόσεις "Περί Τεχνών", Πάτρα 2004. ISBN 960-88372-0-0.