Μαλαμόκκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαλαμόκκο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαλαμόκκο
45°22′18″N 12°20′18″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΒενετία
ΠροστάτηςΜετάσταση της Θεοτόκου
Υψόμετρο3 μέτρα
Ταχ. κωδ.30126
Τηλ. κωδ.041
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μαλαμόκκο ήταν ο πρώτος και για πολλά χρόνια ο μοναδικός οικισμός που δημιουργήθηκε στο μακρόστενο νησί Λίντο στην Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, ήταν η δεύτερη έδρα του Δόγη της Βενετίας μετά την Ερακλέα. Ανήκει σήμερα στην Μητροπολιτική Πόλη της Βενετίας και πολλές φορές συγχέεται με το "Μεταμόκκο", έναν οικισμό σε γειτονικό νησί που βυθίστηκε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.[1] Το Μαλαμόκκο αναφέρεται σαν ένα από τα τρία στενά κανάλια στην θαλάσσια αλυσίδα που χωρίζει την Λιμνοθάλασσα της Βενετίας με την Αδριατική Θάλασσα, τα άλλα δύο είναι το "Κανάλι του Λίντο" και το "Κανάλι της Κιότζιας". Το "Κανάλι του Μαλαμόκκο" έχει βάθος 14 μέτρα κάτι που επιτρέπει την μεταφορά μεγάλων εμπορικών πλοίων για το λιμάνι της Βενετίας.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μαλαμόκκο έχει μία ενοριακή εκκλησία, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ήταν αρχικά αφιερωμένος στην "Παναγία της Θάλασσας", η εκκλησία οικοδομήθηκε τον 12ο αιώνα σε Βυζαντίνο-Βενετσιάνικο ρυθμό.[3] Ακολούθησαν νέες προσθήκες (1339, 1557), το καμπαναριό έχει τέσσερις καμπάνες σε ένα εκμαγείο που χρονολογείται το 1803. Στην πόλη υπάρχουν επίσης η "Πιάτσα Μαγγιόρε", η "Πόντε Μπόργκο", το "Παλάτσο Πραιτώριο" και ένα εξαγωνικό μνημείο αφιερωμένο στην Οικογένεια Πιζάνι που κυβέρνησε το Μαλαμόκκο (1537). Το εσωτερικό της εκκλησίας χρονολογείται τον 12ο αιώνα, οι διακριτές προσθήκες ακολούθησαν τον 14ο και τον 15ο αιώνα, το Παλάτσο ντελ Ποντεστά που οικοδομήθηκε τον 15ο αιώνα είναι Γοτθικού ρυθμού..

Ο δόγης Τεοντάτο μετακίνησε την πρωτεύουσα της Βενετίας από την Εράκλεια στο Μαλαμόκκο (742) περισσότερο για εμπορικούς σκοπούς επειδή ήταν το μεγαλύτερο ναυτικό κέντρο στην λιμνοθάλασσα. Μετά την ανατροπή και εξορία του Δόγη Ομπελέριο (812) η πρωτεύουσα μετακινήθηκε στο Ριάλτο, ο Ομπελέριο επέστρεψε να διεκδικήσει την εξουσία με την βοήθεια του Μαλαμόκκο αλλά ηττήθηκε και θανατώθηκε (832). Στην Δημοκρατία της Βενετίας το Μαλαμόκκο ήταν μία από τις 9 "Περιοχές" που χωρίστηκε το κράτος, κυβερνήθηκε από έναν "Ποντεστά" με 16μηνη θητεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://books.google.gr/books?id=Flebhb_ZMHYC&pg=PA17&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]