Μετρό της Κοπεγχάγης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το δίκτυο μετρό της Κοπεγχάγης.

Το Μετρό της Κοπεγχάγης (δανικά: Københavns Metro‎) είναι ένα σύστημα μετρό που εξυπηρετεί την Κοπεγχάγη, το Frederiksberg και το Tårnby στη Δανία. Το σύστημα άνοιξε στις 19 Οκτωβρίου 2002 και είχε αρχικά δυο γραμμές, συνολικού μήκους 20,4 χλμ. και με 22 σταθμούς, μετά από μια επέκταση στο Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Από αυτούς, οι 9 είναι υπόγειοι (με τους 3 να είναι χαμηλού βάθους και τους 6 να είναι μεγαλύτερου βάθους), οι 12 υπέργειοι (τύπου γέφυρας) και ο 1 επιφανειακός. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκε μια νέα γραμμή 3 με κυκλική πορεία, μήκους 15,5 χλμ. και με 17 σταθμούς, όλοι υπόγειοι, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Το συνολικό μήκος του δικτύου του μετρό σήμερα, είναι 38,2 χιλιόμετρα και έχει 39 σταθμούς, ενώ επί του παρόντος άλλοι 5 είναι υπό κατασκευή.

Το 2021, το μετρό μετέφερε συνολικά 73,3 εκατομμύρια επιβάτες. Το σύστημα είναι τύπου ελαφρύ μετρό (light metro) και οι συρμοί είναι μήκους 3 βαγονιών ο καθένας.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο μετρό της Κοπεγχάγης, με αυτόματα τρένα που κινούνται χωρίς οδηγό, έχει εμπνεύσει και μερικές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για το ίδιο σύστημα μετρό στον τρόπο λειτουργίας τους. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται το Brescia Metrobus, το Μετρό Ρώμης και το Μετρό Μιλάνου στην Ιταλία, και το Μετρό Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]