Κόναν Δ΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κόναν Δ΄
Conan IV de Bretagne.jpg
Περίοδος 1156 - 1166
Προκάτοχος Εύδης & Μπέρθα της Βρετάνης
Διάδοχος Κωνσταντία της Βρετάνης
Κόμης του Ρίτσμοντ
Περίοδος 1146 - 1166
Προκάτοχος Άλαν της Βρετάνης, 1ος κόμης του Ρίτσμοντ
Διάδοχος Κωνσταντία της Βρετάνης
Γέννηση 1138
Θάνατος 20 Φεβρουαρίου 1171
Σύζυγος Μαργαρίτα του Χάντιγκτον
Επίγονοι Κωνσταντία της Βρετάνης
Πατέρας Άλαν της Βρετάνης, 1ος κόμης του Ρίτσμοντ
Μητέρα Μπέρτα της Βρετάνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κόναν Δ΄ της Βρετάνης (Conan IV, Duke of Brittany, 113820 Φεβρουαρίου 1171), ο επονομαζόμενος ο Νεότερος, ήταν δούκας της Βρετάνης από το 1156 έως το 1166. Ήταν γιος του Άλαν της Βρετάνης, 1ου κόμη του Ρίτσμοντ, και της Μπέρτα της Βρετάνης. Ο Κόναν Δ' ήταν κληρονόμος του πατέρα του ως 2ος κόμης του Ρίτσμοντ και κληρονόμος της μητέρας του ως δούκας της Βρετάνης[1]. Επίσης, ήταν δισέγγονος του Εύδη της Βρετάνης. Με τον θάνατο της μητέρας του, Μπέρτα (1156), κληρονόμησε το δουκάτο, αλλά συνάντησε αντιστάσεις από τον πατριό του Εύδη, που ήθελε να σφετεριστεί τον θρόνο, συμμαχώντας με τον Οέλ κόμη της Ναντς. Αλλά ο Οέλ εγκατέλειψε τον Εύδη αναγκασμένος να επιστρέψει στην Ναντ, όπου ο Γοδεφρείδος ΣΤ΄ του Ανζού είχε δημιουργήσει ταραχές, ο Κόναν Δ΄ κατάφερε να συλλάβει και να φυλακίσει τον Εύδη.

Το 1158 ο Γοδεφρείδος ΣΤ΄ του Ανζού πέθανε και ο Κόναν κυρίευσε την Ναντ. Ο αδελφός του Γοδεφρείδου βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας απάντησε με κατάληψη της κομητείας του Ρίτσμοντ. Τελικά ήρθε σε ειρηνική συνθήκη με τον Ερρίκο και παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Ερρίκου Μαργαρίτα (1160).

Ο Κόναν αντιμετώπισε πολλές επαναστάσεις και κατέφευγε ζητώντας την υποστήριξη του Ερρίκου Β΄. Σε μια από αυτές ο Ερρίκος απαίτησε τον γάμο της κόρης του Κόναν Κωνσταντίας με τον Γοδεφρείδο Πλανταγενέτη, πράγμα που έγινε.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η μητέρα του Κόναν Δ', Μπέρτα της Βρετάνης, ήταν κόρη του δούκα Κόναν Γ΄ της Βρετάνης.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conan IV, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).