Κόναν Δ΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόναν Δ΄
Conan IV de Bretagne.jpg
Περίοδος1156 - 1166
ΠροκάτοχοςΕύδης & Μπέρθα της Βρετάνης
ΔιάδοχοςΚωνσταντία της Βρετάνης
Κόμης του Ρίτσμοντ
Περίοδος1146 - 1166
ΠροκάτοχοςΆλαν της Βρετάνης, 1ος κόμης του Ρίτσμοντ
ΔιάδοχοςΚωνσταντία της Βρετάνης
Γέννηση1138
Θάνατος20 Φεβρουαρίου 1171
ΣύζυγοςΜαργαρίτα του Χάντιγκτον
ΕπίγονοιΚωνσταντία της Βρετάνης
ΠατέραςΆλαν της Βρετάνης, 1ος κόμης του Ρίτσμοντ
ΜητέραΜπέρτα της Βρετάνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κόναν Δ΄ της Βρετάνης (Conan IV, Duke of Brittany, 113820 Φεβρουαρίου 1171), ο επονομαζόμενος ο Νεότερος, ήταν δούκας της Βρετάνης από το 1156 έως το 1166. Ήταν γιος του Άλαν της Βρετάνης, 1ου κόμη του Ρίτσμοντ, και της Μπέρτα της Βρετάνης. Ο Κόναν Δ' ήταν κληρονόμος του πατέρα του ως 2ος κόμης του Ρίτσμοντ και κληρονόμος της μητέρας του ως δούκας της Βρετάνης[1]. Επίσης, ήταν δισέγγονος του Εύδη της Βρετάνης. Με τον θάνατο της μητέρας του, Μπέρτα (1156), κληρονόμησε το δουκάτο, αλλά συνάντησε αντιστάσεις από τον πατριό του Εύδη, που ήθελε να σφετεριστεί τον θρόνο, συμμαχώντας με τον Οέλ κόμη της Ναντς. Αλλά ο Οέλ εγκατέλειψε τον Εύδη αναγκασμένος να επιστρέψει στην Ναντ, όπου ο Γοδεφρείδος ΣΤ΄ του Ανζού είχε δημιουργήσει ταραχές, ο Κόναν Δ΄ κατάφερε να συλλάβει και να φυλακίσει τον Εύδη.

Το 1158 ο Γοδεφρείδος ΣΤ΄ του Ανζού πέθανε και ο Κόναν κυρίευσε την Ναντ. Ο αδελφός του Γοδεφρείδου βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας απάντησε με κατάληψη της κομητείας του Ρίτσμοντ. Τελικά ήρθε σε ειρηνική συνθήκη με τον Ερρίκο και παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Ερρίκου Μαργαρίτα (1160).

Ο Κόναν αντιμετώπισε πολλές επαναστάσεις και κατέφευγε ζητώντας την υποστήριξη του Ερρίκου Β΄. Σε μια από αυτές ο Ερρίκος απαίτησε τον γάμο της κόρης του Κόναν Κωνσταντίας με τον Γοδεφρείδο Πλανταγενέτη, πράγμα που έγινε.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η μητέρα του Κόναν Δ', Μπέρτα της Βρετάνης, ήταν κόρη του δούκα Κόναν Γ΄ της Βρετάνης.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conan IV, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).