Κόναν Γ΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κόναν Γ΄ της Βρετάνης (1095 ή 1096 - 17 Σεπτεμβρίου 1148) δούκας της Βρετάνης (1112 - 1148) υιός και διάδοχος του δούκα της Βρετάνης Άλαν Δ΄ και της Ερμενγάρδης του Ανζού. Συμμάχησε με τον βασιλιά της Αγγλίας Στέφανο εναντίον της αυτοκράτειρας Ματθίλδης, ο Στέφανος τον αντάμειψε αποδίδοντας στον γαμπρό του Άλαν τον τίτλο του Α΄ κόμη του Ρίτσμοντ. Παντρεύτηκε (1113) την Μαώ, νόθα κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄ με την οποία απέκτησε:

Όταν ο γαμπρός του Άλαν πέθανε (1146) η Μπέρθα επέστρεψε στην Βρετάνη από την Αγγλία, αποκλήρωσε τον μεγαλύτερο γιο του Οέλ ως νόθο που κράτησε μόνο την Ναντ ενώ προς μεγάλη έκπληξη έχρισε διάδοχο του την κόρη του Μπέρθα. Όταν πέθανε ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στο δεύτερο σύζυγο της Εύδη και στον γιό της Κόναν Δ΄ για την κατοχή του δουκάτου. Ο Εύδης δεν δίστασε να κάνει συμμαχία με τον αδελφό της Οέλ της Ναντς για την κατοχή του δουκάτου αλλά τελικά ο Κόναν κατάφερε να υποτάξει τον Εύδη εξασφαλίζοντας τη μητρική διαδοχή (1156).

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conan III, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).