Μαργαρίτα του Χάντιγκτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαργαρίτα του Χάντιγκτον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1145
Θάνατος 1201
Υπηκοότητα Σκωτία
Οικογένεια
Σύζυγος Κόναν Δ΄ της Βρεττάνης
Humphrey III de Bohun
Τέκνα Κωνσταντία της Βρετάνης
Henry de Bohun, 1st Earl of Hereford
Γονείς Ερρίκος της Νορθουμβρίας και Άντα ντε Βαρέν
Αδέλφια Άντα του Χάντιγκτον
Μάλκολμ Δ΄ της Σκωτίας
Δαυΐδ του Χάντιγκτον
Γουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας

Η Μαργαρίτα του Χάντιγκτον (11451201) πριγκίπισσα της Σκωτίας από τον Οίκο του Ντάνκελντ και δούκισσα της Βρετάνης ήταν μεγαλύτερη κόρη του Ερρίκου της Νορθουμβρίας και της Άντα ντε Βαρέν. Η Μαργαρίτα ήταν αδελφή δυο Σκωτσέζων βασιλέων του Μάλκολμ Δ΄ της Σκωτίας και του Γουλιέλμου του Λέοντα, σύζυγος του Κόναν Δ΄ της Βρετάνης και μητέρα της Κωνσταντίας της Βρετάνης. Ο δεύτερος σύζυγος της Μαργαρίτας ήταν ο Χάμφρεϊ του Μπόχυν κληρονομικός Κοντόσταυλος της Αγγλίας, μετά τον δεύτερο γάμο της πήρε τον τίτλο της κόμισσας του Χέρεφορντ. Ο πατέρας της Μαργαρίτας πέθανε όταν η ίδια ήταν μόλις 7 ετών (1152). Με τον πρώτο σύζυγο της η Μαργαρίτα απέκτησε :

Ο πρώτος σύζυγος της Μαργαρίτας πέθανε τον Φεβρουάριο του 1171 αφήνοντας την ίδια χήρα σε ηλικία μόλις 26 ετών, πριν το Πάσχα του ίδιου χρόνου παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγο της Χάμφρεϊ Γ΄ του Μπόχυν, κληρονομικό Κοντόσταυλο της Αγγλίας γιο του Χάμφρεϊ του Μπόχυν και της Μαργαρίτας του Χέρεφορντ. Ο δεύτερος γάμος της έδωσε στην Μαργαρίτα τον τίτλο της κόμισσας του Χέρεφορντ, με τον Χάμφρεϊ απέκτησε :

Ο δεύτερος σύζυγος της Μαργαρίτας πέθανε στα τέλη του 1181, στην συνέχεια προχώρησε σε τρίτο γάμο με τον Σερ Γουίλλιαμ φιτζΠάτρικ που διεκδίκησε τα εδάφη του Ουάσινγκτον στο Ντάραμ (1183), μαζί του απέκτησε :

  • Γουόλτερ του Ουάσινγτον
  • Σερ Γουίλλιαμ του Ουάσινγκτον
  • Μάρζορι του Ουάσινγκτον

Η Μαργαρίτα πέθανε (1201) και τάφηκε στο αβαείο του Σάουτρι, ο τρίτος σύζυγος της πέθανε το 1194.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Everard, Judith (2000). Brittany and the Angevins: Province and Empire, 1158-1203. Cambridge University Press, 2000, p 43
  2. Judith Everard and Michael Jones, The Charters of Duchess Constance of Brittany and Her Family (1171-1221), The Boydell Press, 1999, pp 93-94

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Everard, Judith (2000). Brittany and the Angevins: Province and Empire, 1158-1203. Cambridge University Press, 2000.
  • Judith Everard and Michael Jones, The Charters of Duchess Constance of Brittany and Her Family (1171-1221), The Boydell Press, 1999.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret of Huntingdon, Princess of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).