Πολεμικό Μουσείο (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πολεμικό Μουσείο (Αθήνα)
War Muzeum - panoramio.jpg
Είδος στρατιωτικό μουσείο
Διεύθυνση via Vasilissis Sofias
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 37°58′31″N 23°44′43″E
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Αθηναίων
Χώρα Ελλάδα
Έναρξη κατασκευής 1975
Ολοκλήρωση 1975
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου . Με επικεφαλής τον Θουκιδίδη Βαλέντη αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστημονες ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου . Το 1975 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων. Το κτίριο , με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 , συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών .

Αντίγραφο του πρώτου Ελληνικού πολεμικού αεροπλάνου "Δαίδαλος"

Σκοπός-Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός και αποστολή του είναι η συγκέντρωση , διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων . Καθώς και η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδος . Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα. Το μουσείο λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης για σχολικές ξεναγήσεις . Το πολεμικό μουσείο της Αθήνας έχει ιδρύσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη , στα Χανία στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη .

Άλλοι χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μουσείο λειτουργεί τμήμα έρευνας και μελέτης. Τμήμα συντήρησης με πέντε συνολικά εργαστήρια ώστε να υπάρχει η καλύτερη και επιστημονικότερη συντήρηση , φροντίδα και επέμβαση των εκθεμάτων από διάφορες φθορές . Τα εργαστήρια τα οποία αποτελούν το τμήμα συντήρησης είναι , εργαστήριο μετάλλων , εργαστήριο όπλων , εργαστήριο χαρτών , εργαστήριο Πινάκων και εργαστήριο ζωγραφικής . Τμήμα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων .

Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διαθέτει συνεδριακό κέντρο το οποίο αποτελείται από αμφιθέατρο , αίθουσα εκπαιδεύσεως , φουαγιέ και αίθριο χώρο . Σε αυτό κάθε χρόνο διοργανώνονται , συνέδρια , σεμινάρια , εκθέσεις και δεξιώσεις .

Αρχείο , Ιστορικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες , προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία και ημερολόγια στρατιωτικών . Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα .

Φωτογραφικό αρχείο με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα . Κινηματογραφικό υλικό και βιβλιοθήκη .

Συλλογή όπλων
Συλλογή όπλων

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας . Στον εσωτερικό χώρο στεγάζει , την μόνιμη έκθεση συλλογής όπλων και δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου αξιωματικού του Ελληνικού πυροβολικού . Η συλλογή αποτελείται από όπλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο , ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα με σημαντικότερα τα όπλα της Ελληνικής επανάστασης.

Συλλογή από χάρτες και χαρακτικά κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο . Εκθέματα από την Αρχαιότητα που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου από τη Νεολιθική εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα . Ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο , το Βυζάντιο , την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας . Παρουσιάζονται εκθέματα με θέμα τον Μακεδονικό αγώνα τους Βαλκανικούς Πόλεμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τον Ελληνοιταλικό πόλεμο και την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα . Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις Συμμαχικές επιχειρήσεις καθώς και εκθέματα από το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα και αίθουσα με εκθέματα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 .

Παραπομπές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]