Μέγαρο Μαξίμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μέγαρο Μαξίμου
Former Royal Palace (Athens).jpg
To Μέγαρο Μαξίμου εν έτει 2011
Γενικές πληροφορίες
Είδος Μέγαρο
Αρχιτεκτονική Νεοκλασική
Διεύθυνση Οδός Ηρώδου Αττικού 19, TK: 106 74 Αθήνα
Τοποθεσία 37°58′24″N 23°44′26″E
Πόλη Αθήνα
Χώρα Ελλάδα
Έναρξη κατασκευής 1912
Ολοκλήρωση 1912
Κατάσταση Λειτουργική, διατηρητέο
Χρήση Πρωθυπουργικό γραφείο
Ιδιοκτήτης Δημήτριος Μάξιμος
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι 2
Σχεδιασμός και κατασκευή
Αρχιτέκτονας Αναστάσιος Χέλμης
Αναστάσιος Μεταξάς

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι κτίριο στην Αθήνα στο οποίο στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έγινε η πρωθυπουργική έδρα το 1982, με πρωτοβουλία του υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Μένιου Κουτσόγιωργα, και ο πρώτος πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πριν από το 1982 το γραφείο του πρωθυπουργού βρισκόταν μόνο μέσα στο κτίριο της Βουλής· οι πρωθυπουργοί εξακολουθούν να έχουν γραφείο και στο Κοινοβούλιο, πέρα από το επίσημο στο Μέγαρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις πρώτες δεκαετίες μετά την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους η περιοχή που γειτνίαζε με τα τότε βασιλικά ανάκτορα (η σημερινή Βουλή των Ελλήνων, στο ανατολικό άκρο της τότε Αθήνας), ήταν εκτός σχεδίου πόλεως και είχε χωράφια. Το οικόπεδο στο οποίο σήμερα βρίσκεται το Μέγαρο ανήκε το 1856 στους αδελφούς Άγγελο και Αργύρη Καραγιάννη.[1]

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 για λογαριασμό του Χιώτη εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού. Σχεδιάστηκε από τον Αναστάσιο Χέλμη.[2] Το 1916 η χήρα του Μιχαληνού, Ειρήνη, το γένος Μανούση, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το 1921 ξαναγόρασε το ημιτελές έως τότε μέγαρο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σε αυτό.[εκκρεμεί παραπομπή]

Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις γερμανικές αρχές ως οικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων του Αιγαίου. Μετά την απελευθέρωση έμεινε για ένα διάστημα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Ο Μάξιμος, τραπεζίτης, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947 ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, υπήρξε δε ιδιαίτερα φιλότεχνος και για αυτό τον λόγο τους τοίχους του αρχοντικού του κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες.

Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου

Το 1952 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον Μάξιμο στην τιμή των 5,5 δισ. δραχμών. Κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα έντεκα δισεκατομμύρια, αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτήν.[3] Η κυβέρνηση, για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι το 1982, το Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές (όχι όμως σε σταθερή βάση) ως ξενώνας για πρωθυπουργούς και προέδρους άλλων χωρών που επισκέπτονταν την Αθήνα, όπως ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Τίτο το 1955 και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ το 1980.

Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, στο Μέγαρο έμενε ο αντιβασιλέας (είχε οριστεί σε αυτή τη θέση από τον Παπαδόπουλο μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα του βασιλιά Κωνσταντίνου) Γεώργιος Ζωιτάκης με την σύζυγό του Παγώνα. Η χωριατοπούλα Παγώνα Ζωιτάκη δυσανασχετούσε με την τόσο κεντρική τοποθεσία του Μεγάρου, ενώ χαρακτηριστική έμεινε η φράση της «Τι τα θέλαμε τα μέγαρα; Δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φτιάξεις».[4]

Το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, κατόπιν απόφασης Κουτσόγιωργα, με σκοπό την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού. Οι εργασίες ολικής αποκατάστασης καθώς και προσθήκης Α΄ ορόφου στο πίσω τμήμα του κτιρίου, έγιναν από τον ανάδοχο της αρχιτεκτονικής μελέτης, Αριστόδημο Μαντζουράνη με συνεργάτιδες την Γεωργία Ζώη και την Αγγελική Κοτρώνη - Μαντζουράνη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Μέγαρο Μαξίμου». primeminister.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-20. http://web.archive.org/web/20070920131402/http://www.primeminister.gr/maxim/2nd.htm. Ανακτήθηκε στις 2015-07-27. 
  2. Γιοχάλας, Θανάσης. Καφετζάκη, Τόνια (2014). Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία (4 έκδοση). Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας. ISBN 978-960-05-1559-6. 
  3. «Το φάντασμα του μεγάρου Μαξίμου». Εφημερίδα των Συντακτών. 2013-10-16. http://archive.efsyn.gr/?p=133623. Ανακτήθηκε στις 2015-07-27. 
  4. «Το φάντασμα του μεγάρου Μαξίμου | Εφημερίδα των Συντακτών | online έκδοση». www.efsyn.gr. http://www.efsyn.gr/?p=133623. Ανακτήθηκε στις 2016-05-12. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]