Πύλη:Ρωσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
π • ε Πύλη Ρωσία
Ο Μέγας Πέτρος, πατέρας της σύγχρονης Ρωσίας.

Είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, καταλαμβάνοντας έκταση 17.075.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων - σχεδόν το 1/30 ολόκληρης της Γης ή το 1/10 της ξηράς. Απλώνεται σε δύο ηπείρους και είναι η μοναδική χώρα που έχει εδάφη και στο ανατολικό και στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς να διαθέτει αποικίες. Χωρίζεται σε 83 ομοσπονδιακά υποκείμενα, με το μεγαλύτερο να έχει το μέγεθος της Ινδίας αλλά τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης!

Την κατοικούν 145.166.731 άνθρωποι που ανήκουν σε 184 διαφορετικές εθνότητες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι αυτόχθονες. Γέννησε τον Ιβάν τον Τρομερό και τον Κροπότκιν, τους τσάρους και το Λένιν, το Λομονόσοβ και το Γκαγκάριν. Έχει για πρωτεύουσα τη μεγαλύτερη (Μόσχα) και για πρώην πρωτεύουσα την ίσως ομορφότερη πόλη της Ευρώπης (Αγία Πετρούπολη). Η ιστορία της ξεπερνά μετά βίας τη μία χιλιετία, η προσφορά της όμως στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι τεράστια: είναι η Ρωσία.

π • ε Επιλεγμένη εικόνα

Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο μεγαλύτερος από τους δύο ναούς του Πογκόστ του νησιού Κίζι στην Καρελία και το καμπαναριό του. Aποτελούν εξαιρετικά δείγματα ξύλινης αρχιτεκτονικής της περιοχής. Από το 1990 το Πογκόστ του Κίζι έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

π • ε Επιλεγμένο λήμμα

Η Ομοσπονδιακή Πόλη της Αγίας Πετρούπολης (ρωσ. Санкт-Петербу́рг: Σανκτ-Πετερμπούργκ) είναι ρωσική μεγαλούπολη, διοικητικό κέντρο της περιφέρειας (όμπλαστ) Λένινγκραντ και πνευματικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ρωσία και πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι κτισμένη επάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, που χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και επικοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες. Με βάση τη ρωσική κρατική οργάνωση, είναι επίσης διοικητικό κέντρο του Βορειοδυτικού Διαμερίσματος και έδρα του Στόλου της Βαλτικής.

Θεμελιώθηκε από τον τσάρο Πέτρο τον Α΄ το 1703 ως παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Εννέα χρόνια αργότερα και μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ήταν πρωτεύουσα του αχανούς κράτους. Σήμερα αριθμεί σχεδόν 5.000.000 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας μετά την πρωτεύουσα Μόσχα.

Το όνομα της πόλης ακολουθεί τις κατά καιρούς πολιτικές εξελίξεις. Ιδρύθηκε ως Πετερμπούργκ (Πετρούπολη), όμως το 1914 μετονομάσθηκε σε Πετρογκράντ, διότι το Πετερμπούργκ θύμιζε γερμανικά και οι Γερμανοί ήταν τότε αντίπαλοι των Ρώσων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το θάνατο του Β.Ι. Λένιν και έως το 1991 ονομαζόταν Λενινγκράντ (Ленингра́д, στις δυτικές γλώσσες προφερόταν ως προπαροξύτονο). Μολονότι το όνομα της πόλης ως Λενινγκράντ καταργήθηκε μετά την πτώση του Γκορμπατσώφ, διατηρήθηκε ως όνομα της διοικητικής της περιφέρειας.

Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστειά της ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

π • ε Πορτραίτο

Ο Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς (ρωσικά: Дми́трий Дми́триевич Шостако́вич, Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič, αγγλικά: Dmitri Dmitrievich Shostakovich) (25 Σεπτεμβρίου 1906 [παλ.ημερ. 12 Σεπτεμβρίου], Αγία Πετρούπολη - 9 Αυγούστου 1975, Μόσχα) ήταν Ρώσος συνθέτης της Σοβιετικής περιόδου. Η ζωή του σημαδεύτηκε από μια σύνθετη και αντιφατική σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, το οποίο δυο φορές αποκήρυξε τη μουσική του, το 1936 και το 1948, και κατά καιρούς απαγόρευε έργα του. Ταυτόχρονα, υπήρξε ο δημοφιλέστερος Σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του και παρέλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις και κρατικά βραβεία, ενώ επίσης θήτευσε στο «Ανώτατο Σοβιέτ».

Ύστερα από μια αρχική περίοδο στο πνεύμα της «πρωτοπορίας», ο Σοστακόβιτς έγραψε σε ένα προσωπικό ιδίωμα, στο οποίο φαίνεται μεταξύ άλλων και η έντονη επιρροή του Μάλερ. Συνδυάζει στοιχεία ρομαντισμού (δηλαδή στοιχεία πάθους και τραγικότητας) με ατονική γραφή και με περιστασιακή χρήση στοιχείων της σειραϊκής μουσικής -αν και γενικά εντάσσεται στην παράδοση της τονικής μουσικής. Συχνά η μουσική του περιέχει οξείες αντιθέσεις και έντονο το στοιχείο του γκροτέσκου, της ειρωνείας και του σαρκασμού. Θεωρείται ότι τα μεγαλύτερα έργα του είναι οι 15 συμφωνίες του και τα 15 κουαρτέτα εγχόρδων. Το έργο του επίσης περιλαμβάνει όπερες, 6 κοντσέρτα (για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο) και πολλή κινηματογραφική μουσική.

π • ε Γνωρίζετε ότι
  • ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς ήταν διαιτητής ποδοσφαίρου και έπασχε από την εμμονή να στέλνει κάρτες στον εαυτό του, ώστε να ελέγχει πόσο γρήγορα λειτουργούν τα ταχυδρομεία.
  • η ΒΑ απόληξη της Τσουκότκα "πατά" στο δυτικό ημισφαίριο.
π • ε Τι μπορείτε να κάνετε
  • Επέκταση ή Γλωσσική Επιμέλεια:

Αικατερίνη η Μεγάλη · Αλέξανδρος Α' · ΕΣΣΔ · Κόκκινος Στρατός · Μάχη του Στάλινγκραντ · Μόσχα · Νόβγκοροντ · Ομπ · Ουράλια Όρη · Πούτιν Βλαντίμιρ · Ρωσική Αυτοκρατορία · Ρούβλι · Σιβηρία · Τσαϊκόφσκι Πιοτρ · Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος · Χρυσός Δακτύλιος

  • Συγγραφή νέων λημμάτων:

Γιαροσλάβος Α' Σοφός · Ζούκοβ Γκεόργκι · Μαγιακόφσκι Βλαντίμιρ · Μάχη της Μόσχας · Μπολσεβίκοι · Μπολσόι · Πατριαρχείο Μόσχας · Πατριωτικός Πόλεμος · Πέτερχοφ · Πριγκιπάτο των Βλαντίμιρ - Σούζνταλ · Ρίμσκι - Κόρσακοβ Νικολάι · Προκούντιν - Γκόρσκι Σεργκέι · Ρωσοτουρκικοί Πόλεμοι

  • Πολιτική Ονοματοδοσίας
    • Εάν σκοπεύετε να γράψετε νέο λήμμα για κάποιον από τους ηγεμόνες ή τσάρους ή αυτοκράτορες, παρακαλείσθε να ακολουθήσετε τους συνδέσμους (links) των λημμάτων του καταλόγου Ιστορία ανά περίοδους (στη δεξιά στήλη της Βικιπύλης).
    • Εάν σκοπεύετε να γράψετε νέο λήμμα για κάποια πόλη, παρακαλείσθε να ακολουθήσετε την ορθογραφία του λήμματος για το ομοσπονδιακό υποκείμενο στο οποίο ανήκει (επίσης στη δεξιά στήλη της Βικιπύλης).
π • ε Ιστορία ανά περιόδους

Κράτος των Ρως
Μογγολική κατοχή

  • Ύστερος Μεσαίωνας - Πολυδιάσπαση

Φεουδαλική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ
Πριγκιπάτο των Βλαντίμιρ - Σούζνταλ
Μοσχοβία

  • Πολιτική ενοποίηση

Βασίλειο της Ρωσίας
Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος
Ρωσική Αυτοκρατορία
Πατριωτικός Πόλεμος
Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση

  • Σοβιετική εποχή

Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος
Κατάκτηση του διαστήματος

  • Μετασοβιετική Περίοδος

Ρωσική Ομοσπονδία

π • ε Γεωγραφία
Κεντρικό: Βορειοδυτικό: Νότιο: Βόλγα: Ουραλικό: Σιβηρικό: Άπω Ανατολή:





π • ε Άνθρωποι

  • Πολιτικοί & Φιλόσοφοι

  • Στρατιωτικοί



  • Σκηνοθέτες και Ηθοποιοί





  • Εκκλησιαστικοί Παράγοντες & Άγιοι

π • ε Άλλα εγχειρήματα
Ρωσία στα Βικιβιβλία   Ρωσία στο Βικιεπιστήμιο   Ρωσία στη Βικιθήκη   Ρωσία στο Βικιλεξικό   Ρωσία στα Βικινέα   Ρωσία στα Βικιταξίδια   Ρωσία στα Βικιφθέγματα   Ρωσία στα Wikimedia Commons   Ρωσία στο Wikidata
Εγχειρίδια και βιβλία Υλικό μάθησης Πηγές Ορισμοί Νέα Ταξιδιωτικός οδηγός Αποφθέγματα Εικόνες και πολυμέσα Δεδομένα
π • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία