Αράχνη

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search
Αράχνες
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Πενσυλβάνια - Ολόκαινο, 319–0Ma
Spiders Diversity.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Αρθρόποδα
Ομοταξία: Αραχνίδια
Τάξη: Αράχνες
Ποικιλομορφία
109 οικογένειες, 40.000 είδη
Υποτάξεις

Μεσόθηλα
Ορθόγναθα
Λαβιδόγναθα

Η αράχνη ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά.


Ειδικότερα, ο όρος αράχνη περιλαμβάνει κοινά χερσόβια Αρθρόποδα της ομοταξίας Αραχνίδια και της τάξης Araneida( Araneae). Διαφέρουν από την άλλη ομάδα των Αρθρόποδων, τα Έντομα, στο ότι φέρουν οκτώ πόδια και όχι έξι, και το σώμα τους χωρίζεται σε δύο τμήματα και όχι σε τρία[1].

Οι αράχνες δεν έχουν φτερά. (Τα έντομα ή εξάποδα είναι τα μόνα αρθρόποδα που φέρουν φτερά) Πολλές αράχνες πλέκουν ιστό, όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους. Λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά, και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων και ακόμα και το θάνατο.

Τροφή[edit | edit source]

Σχεδόν όλες οι αράχνες είναι σαρκοφάγες. Το 2009 ανακαλύφθηκε ένα είδος αράχνης που είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγο αλλά δεν έχει πόδια, αν και ανήκει στα περίπου 40.000 είδη σαρκοβόρων αραχνών.[2]

Παραπομπές[edit | edit source]

  1. LIBRAIRIE LAROUSSE, Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα (1996). Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα. ΚΟΥΒΑΚΑΣ, ΜΠΟΥΓΑΣ, ΠΟΥΡΝΑΡΑ. Μαρούσι Αττικής: Πάπυρος. σελ. 306. ΤΟΜΟΣ 10ος 
  2. Τα Νέα Αρχειοθετήθηκε 2011-07-21 στο Wayback Machine., Μοναδική αράχνη της Αμερικής αρκείται στη χορτοφαγία, 13 Οκτωβρίου 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[edit | edit source]