Βόρειος Καύκασος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την περιοχή. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Καύκασος (αποσαφήνιση).
Οι περιοχές του Καυκάσου στη ρωσική ομοσπανδία
Το χωριό Τιντί, στο Νταγκεστάν, στα τέλη της δεκαετίας 1890

Ο βόρειος Καύκασος (Ciscaucasia, Ρωσικά: Северный Кавказ, ΔΦΑ: [sʲevʲɪrnɨj kɐfkas]), απαντάται και ως Κισκαύκασος ή Κισκακαυσία, είναι το βόρειο τμήμα της περιοχής του Καυκάσου μεταξύ της Μαύρης θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Ρωσίας.

Πολιτική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε πολιτικό επίπεδο ο βόρειος Καύκασος (εδάφη βόρεια του μεγάλου Καυκάσου) περιλαμβάνει τις ρωσικές δημοκρατίες του βόρειου Καυκάσου. Ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η περιοχή του βόρειου Καυκάσου περιλαμβάνεται στις βόρειες και νότιες περιφέρειες του Καυκάσου και τις νότιες ομοσπονδιακές επαρχίες και αποτελείται από το Κράι Κρασνοντάρ, Κράι Σταυρούπολης και τις σχετικές δημοκρατίες[1]:

  1. Δημοκρατία του Νταγκεστάν
  2. Δημοκρατία της Ινγκουσετίας
  3. Δημοκρατία της Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια
  4. Δημοκρατία των Καρατσάι - Τσερκεσίων
  5. Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας - Αλανίας
  6. Κράι Σταυρούπολης
  7. Δημοκρατία της Τσετσενίας

Γεωγραφικός προσδιορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφικά, ο όρος βόρειος Καύκασος περιλαμβάνει τις βόρειες υπώρειες και το δυτικό άκρο της οροσειράς του μείζονος Καυκάσου, καθώς και ένα μέρος της νότιας κλιτύος προς τη Δύση (έως τον ποταμό Πσου). Η περιοχή της Ποντοκασπίας στέπας περιλαμβάνεται συχνά στην έννοια «βόρειος Καύκασος», έτσι το βόρειο όριο της γεωγραφικής περιοχής θεωρείται το βύθισμα Κούμα-Μάνιχ. Οριοθετείται από την Αζοφική θάλασσα και τα στενά Κερτς δυτικά, και την Κασπία θάλασσα στα ανατολικά. Σύμφωνα με τον Συνοπτικό Άτλαντα του Κόσμου, β΄έκδοση (2008), το μεγαλύτερο μέρος του βορείου Καυκάσου βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της "κοινώς αποδεκτής διαίρεσης» που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία.

Το 2011, η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδια για τη διαμόρφωση περιοχής ανάλογης προς τη Silicon Valley, με κόστος 32 δισεκατομμύρια ρούβλια ($ 1,1 δις), ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη δημιουργία ευκαιριών στη συγκεκριμένη ρωσική περιοχή[2]. Μαζί με τον νότιο Καύκασο σχηματίζουν την ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή του Καυκάσου.

Σημειώσεις-παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. A small schematic map of the regions can be seen at
  2. «Silicon Valley planned for Russia's North Caucasus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2016. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • In Quest for God and Freedom: Sufi Responses to the Russian Advance in the North Caucasus by Anna Zelkina
  • Russia in the Modern World: A New Geography by Denis J. B. Shaw, Institute of British Geographers

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]