Βασίλειο του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειο του Πόντου

281 π.Χ. – 62 μ.Χ.
Το Βασίλειο του Πόντου στο απόγειό του: πριν από την ηγεμονία του Μιθριδάτη ΣΤ' (σκούρο μωβ), μετά από τις πρώιμες κατακτήσεις του (μωβ) και τις κατακτήσεις του κατά τους πρώτους Μιθριδατικούς πολέμους (ροζ).
Πρωτεύουσα Αμάσεια, Σινώπη
Γλώσσες Ελληνιστική Κοινή (επίσημη)
Αρχαία περσική (ιθαγενής)
Ποντιακή διάλεκτος (τοπικά)
Θρησκεία Αρχαία ελληνική θρησκεία
Πολίτευμα Μοναρχία
Βασιλεύς
 -  281-266 π.Χ. Μιθριδάτης Α΄ (πρώτος)
 -  38-64 μ.Χ. Πολέμων Β΄ (τελευταίος)
Ιστορία
 -  Ίδρυση 281 π.Χ.
 -  Κατάκτηση από τον Πομπήιο 66-65 π.Χ.
 -  Προσάρτηση στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 62 μ.Χ.
Σήμερα Ελλάδα Ελλάδα
Βουλγαρία
Γεωργία Γεωργία
Ρωσία Ρωσία
Τουρκία Τουρκία
Ουκρανία Ουκρανία

Το Βασίλειο του Πόντου ή Ποντιακή Αυτοκρατορία ήταν ελληνιστικό κράτος[1], που σχετίζεται πιθανώς απευθείας με τον Δαρείο Α΄[1]. Ιδρύθηκε από τον Μιθριδάτη Α΄ του Πόντου περί το 281 π.Χ. και διήρκεσε έως την κατάκτησή του από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 62 μ.Χ.. Το βασίλειο έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του υπό τον Μιθριδάτη ΣΤ΄, που κυρίευσε την Κολχίδα, την Καππαδοκία, τη Βιθυνία, τις ελληνικές αποικίες της Ταυρικής χερσονήσου και για σύντομο διάστημα τη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας. Μετά από μακρύ αγώνα με την Ρώμη στους τρεις Μιθριδατικούς πολέμους, το Βασίλειο του Πόντου ηττήθηκε και τμήμα του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία ως επαρχία Βιθυνίας και Πόντου ενώ το ανατολικό μισό επιβίωσε ως βασίλειο-πελάτης των Ρωμαίων μέχρι την προσάρτησή του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα το 62 μ.Χ..

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013.