Δημοκρατία των Καρατσάι - Τσερκεσίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνόσημο Ο ρωσικός χάρτης
Coat of Arms of Karachay-Cherkessia.svg
Russia - Karachay-Cherkess Republic (2008-01).svg

Στοιχεία
Διαμέρισμα: Νότιο
Διοικητικό κέντρο: Τσερκέσκ
Έκταση: 14.100 χλμ²
Πληθυσμός: 439.470 (απογραφή 2002)
Πυκνότητα πληθυσμού: 31,2 κάτοικοι/χλμ²
Αρχηγός της δημοκρατίας: Ρασίντ Τεμρεζόφ
Πρωθυπουργός: Ασλάν Οζόφ
Τηλεφωνικός κωδικός:
Οικονομία: Χημικά, ξυλεία
Κυριότερες πόλεις: Τσερκέσκ, Καρατσάγεβσκ
Karachay Cherkess03.png

Η Δημοκρατία των Καρατσάι - Τσερκεσίων (ρωσικά: Карача́ево-Черке́сская Респу́блика , Καρατσάι-Μπαλκαρικά: Къарачай-Черкес Республика , Καμπαρντινικά Къэрэшей-Шэрджэс Республикэ) ή συντομότερα Καρατσάι - Τσερκεσία είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει με τη Γεωργία στα νοτιοδυτικά. Πρωτεύουσά της είναι το Τσερκέσκ (129.069 κάτοικοι - απογρ. 2010). Στα εδάφη της βρίσκεται το Ελμπρούς, με υψόμετρο 5.642 μ.

Συνταγματικά η Δημοκρατία συγκροτείται από τα συστατικά έθνη των Καρατσάι (38,5%) και των Τσερκεσίων (11,3%), συνολικά όμως και οι δύο μαζί αποτελούν μόλις το 1/2 του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι Ρώσοι (33,6%) ή ανήκουν σε μικρότερες εθνότητες του Καυκάσου.

Η Καρατσάι - Τσερκεσία πρωτοσυγκροτήθηκε το 1922 ως Αυτόνομη Περιφέρεια, μετά την επικράτηση της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στον Καύκασο. Το 1926 διαχωρίσθηκε σε δύο περιφέρειες (Καρατσάι και Τσερκεσία) και επανενώθηκε το 1957. Το 1991 της παραχωρήθηκε το καθεστώς της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπαγομένης στη Ρωσική ΣΣΔ. Το προνομιακό καθεστώς της Δημοκρατίας κράτησε και μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, στα πλαίσια πια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.