Κατάλογος Συμβαλλόμενων Μερών των Συμβάσεων της Γενεύης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Συμβάσεις της Γενεύης αποτελούνται από εφτά συνθήκες οι οποίες είναι διαθέσιμες για επικύρωση ή προσχώρηση από οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος. Παρακάτω ακολουθεί ο Κατάλογος των Συμβαλλόμενων Μερών των Συμβάσεων της Γενεύης.

Χώρα Μέλος Συμβάσεις I–IV[1] Πρωτόκολλο Ι[2] Πρωτόκολλο ΙΙ[3] Πρωτόκολλο ΙΙΙ[4] Σημειώσεις
Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 1956 2009 2009
Flag of Albania.svg Αλβανία 1957 1993 1993 2008
Flag of Algeria.svg Αλγερία 1960 1989 1989
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 1993
Flag of Angola.svg Ανγκόλα 1984 1984 Υ
Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 1986 1986 1986
Flag of Argentina.svg Αργεντινή 1956 1986 1986 2011
Flag of Armenia.svg Αρμενία 1993 1993 1993
Flag of Australia.svg Αυστραλία 1958 1991 1991 2009
Flag of Austria.svg Αυστρία 1953 1982 1982 2009
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 1993
Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 1975 1980 1980
Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 1971 1986 1986
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 1972 1980 1980
Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 1968 1990 1990
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 1954 1989 1989 2011
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 1952 1986 1986 Υ
Flag of Belize.svg Μπελίζ 1984 1984 1984 2007
Flag of Benin.svg Μπενίν 1961 1986 1986
Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 1991
Flag of Bolivia.svg Βολιβία 1976 1992 1983 Υ
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1992 1992 1992 Υ
Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 1968 1979 1979
Flag of Brazil.svg Βραζιλία 1957 1992 1992 2009
Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 1991 1991 1991
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 1954 1989 1989 2006
Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 1961 1987 1987 Υ
Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 1971 1993 1993 Υ
Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 1958 1998 1998
Flag of Cameroon.svg Καμερούν 1963 1984 1984
Flag of Canada.svg Καναδάς 1965 1990 1990 2007
Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 1984 1995 1995 Υ
Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 1966 1984 1984
Flag of Chad.svg Τσαντ 1970 1997 1997
Flag of Chile.svg Χιλή 1950 1991 1991 2008
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 1956 1983 1983 Το Flag of Macau.svg Μακάου καλύπτεται από την επικύρωση της Κίνας από τις 20 Δεκεμβρίου 1999.[5] Δεν υπάρχει τέτοια κάλυψη του Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ, μιας και η αντίστοιχη Βρετανική δήλωση δεν ισχύει από την 1 Ιουλίου 1997.[6]
Flag of Colombia.svg Κολομβία 1961 1993 1995 Υ
Flag of the Comoros.svg Κομόρες 1985 1985 1985
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 1961 1982 2002
Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 1967 1983 1983 Υ
Flag of the Cook Islands.svg Νήσοι Κουκ 2002 2002 2002
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 1969 1983 1983 2008
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 1961 1989 1989
Flag of Croatia.svg Κροατία 1992 1992 1992 2007
Flag of Cuba.svg Κούβα 1954 1982 1999
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 1962 1979 1996 2007
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 1993 1993 1993 2007
Flag of Denmark.svg Δανία 1951 1982 1982 2007
Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 1978 1991 1991
Flag of Dominica.svg Δομινίκα 1981 1996 1996
Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 1958 1994 1994 2009
Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 2003 2005 2005 Υ
Ισημερινός Ισημερινός 1954 1979 1979 Υ
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 1952 1992 1992
Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 1953 1978 1978 2007
Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 1986 1986 1986
Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 2000
Flag of Estonia.svg Εσθονία 1993 1993 1993 2008
Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 1969 1994 1994 Υ
Flag of Fiji.svg Φίτζι 1971 2008 2008 2008
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1955 1980 1980 2009
Flag of France.svg Γαλλία 1951 2001 1984 2009
Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 1965 1980 1980
Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 1966 1989 1989
Flag of Georgia.svg Γεωργία 1993 1993 1993 2007
Flag of Germany.svg Γερμανία 1954 1991 1991 2009
Flag of Ghana.svg Γκάνα 1958 1978 1978 Υ
Flag of Greece.svg Ελλάδα 1956 1989 1993 2009
Flag of Grenada.svg Γρενάδα 1981 1998 1998
Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 1952 1987 1987 2008
Flag of Guinea.svg Γουινέα 1984 1984 1984
Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 1974 1986 1986
Flag of Guyana.svg Γουιάνα 1968 1998 1998 2009
Flag of Haiti.svg Αϊτή 1957 2006 2006 Υ
Flag of the Vatican City.svg Βατικανό 1951 1985 1985
Flag of Honduras.svg Ονδούρα 1965 1995 1995 2006
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 1954 1989 1989 2006
Flag of Iceland.svg Ισλανδία 1965 1987 1987 2006
Flag of India.svg Ινδία 1950
Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 1958
Flag of Iran.svg Ιράν 1957 Υ Υ
Flag of Iraq.svg Ιράκ 1956 2010
Ιρλανδία Ιρλανδία 1962 1999 1999 Υ
Flag of Israel.svg Ισραήλ 1951 2007
Flag of Italy.svg Ιταλία 1951 1986 1986 2009
Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 1964 1986 1986 Υ
Flag of Japan.svg Ιαπωνία 1953 2004 2004
Flag of Jordan.svg Ιορδανία 1951 1979 1979
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 1992 1992 1992 2009
Flag of Kenya.svg Κένυα 1966 1999 1999 Υ
Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 1989
Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα 1957 1988
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 1966 1982 1982 Υ
Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 1967 1985 1985
Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 1992 1992 1992
Flag of Laos.svg Λάος 1956 1980 1980
Flag of Latvia.svg Λετονία 1991 1991 1991 2007
Flag of Lebanon.svg Λίβανος 1951 1997 1997
Flag of Lesotho.svg Λεσότο 1968 1994 1994
Flag of Liberia.svg Λιβερία 1954 1988 1988
Flag of Libya.svg Λιβύη 1956 1978 1978
Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 1950 1989 1989 2006
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 1996 2000 2000 2007
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 1953 1989 1989 Υ
Flag of Macedonia.svg πΓΔΜ 1993 1993 1993 2008
Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 1963 1992 1992 Υ
Flag of Malawi.svg Μαλάουι 1968 1991 1991
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 1962
Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 1991 1991 1991
Flag of Mali.svg Μάλι 1965 1989 1989
Flag of Malta.svg Μάλτα 1968 1989 1989 Υ
Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 2004
Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 1962 1980 1980
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 1970 1982 1982
Flag of Mexico.svg Μεξικό 1952 1983 2008
Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 1995 1995 1995
Flag of Moldova.svg Μολδαβία 1993 1993 1993 2008
Flag of Monaco.svg Μονακό 1950 2000 2000 2007
Flag of Mongolia.svg Μογγολία 1958 1995 1995
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 2006 2006 2006
Flag of Morocco.svg Μαρόκο 1956 Υ Υ
Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 1983 1983 2002
Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 1992
Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 1991 1994 1994
Flag of Nauru.svg Ναουρού 2006 2006 2006 Υ
Flag of Nepal.svg Νεπάλ 1964 Υ
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1954 1987 1987 2006
Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 1959 1988 1988 Υ Το Flag of Niue.svg Νιούε έχει δηλώσει μέσω καταστατικού ότι καλύπτεται από την επικύρωση των Συμβάσεων της Γενεύης από τη Νέα Ζηλανδία
Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 1953 1999 1999 2009
Flag of Niger.svg Νίγηρας 1964 1979 1979
Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 1961 1988 1988
Flag of Norway.svg Νορβηγία 1951 1981 1981 2006
Flag of Oman.svg Ομάν 1974 1984 1984
Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 1951 Υ Υ
Flag of Palau.svg Παλάου 1996 1996 1996
Flag of Panama.svg Παναμάς 1956 1995 1995 Υ
Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 1976
Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 1961 1990 1990 2008
Flag of Peru (state).svg Περού 1956 1989 1989 Υ
Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 1952 Υ 1986 2006
Flag of Poland.svg Πολωνία 1954 1991 1991 2009
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 1961 1992 1992 Υ
Flag of Qatar.svg Κατάρ 1975 1988 2005
Flag of Romania.svg Ρουμανία 1954 1990 1990 Υ
Flag of Russia.svg Ρωσία 1960 1989 1989 Υ Επικύρωσε της Συμβάσεις της Γενεύης και τα δύο Συμπληρωματικά Πρωτόκολλα ως Flag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση
Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 1964 1984 1984
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 1986 1986 1986
Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 1981 1982 1982
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 1981 1983 1983
Flag of Samoa.svg Σαμόα 1984 1984 1984
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 1953 1994 1994 2007
Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 1976 1996 1996
Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 1963 1987 2001
Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 1963 1985 1985
Flag of Serbia.svg Σερβία 2001 2001 2001 2010
Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 1984 1984 1984
Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 1965 1986 1986 Υ
Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 1973 2008
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 1993 1993 1993 2007
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1992 1992 1992 2008
Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 1981 1988 1988
Flag of Somalia.svg Σομαλία 1962
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 1952 1995 1995
Flag of Spain.svg Ισπανία 1952 1989 1989 2010
Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 1959
Flag of Sudan.svg Σουδάν 1957 2006 2006
Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 1976 1985 1985
Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη 1973 1995 1995
Flag of Sweden.svg Σουηδία 1953 1979 1979 Υ
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 1950 1982 1982 2006
Flag of Syria.svg Συρία 1953 1983
Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 1993 1993 1993
Flag of Tanzania.svg Τανζανία 1962 1983 1983 Υ
Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 1954
Flag of Togo.svg Τόγκο 1962 1984 1984 Υ
Flag of Tonga.svg Τόνγκα 1978 2003 2003
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 1963 2001 2001
Flag of Tunisia.svg Τυνησία 1957 1979 1979
Flag of Turkey.svg Τουρκία 1954 Υ
Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 1992 1992 1992
Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 1981
Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 1964 1991 1991 2008
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 1954 1990 1990 2010
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1972 1983 1983
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1957 1998 1998 2009
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 1955 Υ Υ 2007
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 1969 1985 1985 Υ
Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 1993 1993 1993
Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 1982 1985 1985
Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 1956 1998 1998
Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 1957 1981
Flag of Yemen.svg Υεμένη 1970 1990 1990
Flag of Zambia.svg Ζάμπια 1966 1995 1995
Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 1983 1992 1992

Ειδικές Περιπτώσεις

  • Flag of Niue.svg Νιούε: το 1958, θέσπισε την Πράξη των Συμβάσεων της Γενεύης 1958, με την οποία δηλώνει πως η επικύρωση των Συμβάσεων της Γενεύης από τη Νέα Ζηλανδία θέτει σε ισχύ τις Συμβάσεις και στην επικράτεια του Νιούε. Η Νέα Ζηλανδία προσχώρησε στις Συμβάσεις το 1959 και στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυρθού Σταυρού οπότε θεωρεί ότι η προσχώρηση της Νέας Ζηλανδίας καλύπτει και την επικράτεια του Νιούε.
  • Flag of Palestine.svg Παλαιστινιακή Αρχή: το 1989, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπέβαλε αίτημα για προσχώρηση στις Συμβάσεις της Γενεύης εκ μέρους του Κράτους της Παλαιστίνης. Σε απάντηση, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Swiss Federal Council), το οποίο είναι η αρχή υπεύθυνη για τις επικυρώσεις και τις προσχωρήσεις στη συνθήκη, δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιτρέψει στην Παλαιστίνη να προσχωρήσει στη συνθήκη λόγω της αβεβαιότητας στη διεθνή κοινότητα για την ύπαρξη ή μη του Κράτους της Παλαιαστίνης.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χρονιά που η χώρα υπέγραψε ή προσχώρησε στην Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, και Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949. Από το Δεκέμβριο του 2009, κάθε χώρα μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης οι Νήσοι Κουκ και το Βατικανό, είναι Συμβαλλόμενο Μέρος της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύςη του 1949.
  2. Χρονιά που η χώρα υπέγραψε ή προσχώρησε στο Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο Ι του 1977. Το "Υ" υποδεικνύει ότι το κράτος έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο, αλλά δεν το έχει επικυρώσει. Η παύλα "—" υποδεικνύει ότι το κράτος δεν έχει λάβει καμία ενέργεια σε σχέση με το Πρωτόκολλο.
  3. Χρονιά που η χώρα υπέγραψε ή προσχώρησε στο Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο II του 1977. Το "Υ" υποδεικνύει ότι το κράτος έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο, αλλά δεν το έχει επικυρώσει. Η παύλα "—" υποδεικνύει ότι το κράτος δεν έχει λάβει καμία ενέργεια σε σχέση με το Πρωτόκολλο.
  4. Χρονιά που η χώρα υπέγραψε ή προσχώρησε στο Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο III του 2005. Το "Υ" υποδεικνύει ότι το κράτος έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο, αλλά δεν το έχει επικυρώσει. Η παύλα "—" υποδεικνύει ότι το κράτος δεν έχει λάβει καμία ενέργεια σε σχέση με το Πρωτόκολλο.
  5. China Macau declaration
  6. UK Hong Kong declaration

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]