Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκιγκ Ζ΄ του Βιενουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γκιγκ Ζ΄ του Βιενουά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Guigues VII de Viennois (Γαλλικά)
Γέννηση1225
Θάνατος1269
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒεατρίκη της Σαβοΐας, κυρία του Φωσινύ (από 1253)[1]
ΤέκναΙωάννης Α΄ του Βιενουά
Άννα του Βιενουά[2]
Andre de Bourgogne[3]
ΓονείςΓκιγκ ΣΤ΄ του Βιενουά και Βεατρίκη του Μομφερράτου
ΟικογένειαΟίκος της Βουργουνδίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκιγκ Ζ΄, γαλλ. Guigues VII (1225 - 1269) από τον Οίκο των Καπετιδών-Βουργουνδίας ήταν κόμης τού Βιενουά, Αλμπόν, Γκρενόμπλ, Ουαζάν, Μπιανσόν, Εμμπρύν και Γκαπ (1237-69).

Ήταν ο μόνος (επιζήσας) γιος τού Γκιγκ ΣΤ΄ κόμη του Βιενουά και της δεύτερης συζύγου του Βεατρίκης των Αλεράμιτσι, κόρης τού Γουλιέλμου ΣΤ΄ μαρκησίου του Μομφερράτου.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1237, ενώ ήταν 12ετής· η μητέρα του ανέλαβε επίτροπος. Έκανε μεγάλους αγώνες για τις κομητείες τού Εμμπρύν και τού Γκαπ εναντίον τού Καρόλου Α΄ των Καπετιδών-Ανζού σύζυγο της κόμισσας της Προβηγκίας & Φορκαλκιέ. Οι δύο κομητείες ήταν η προίκα της πρώτης συζύγου τού πατέρα του· ο Γκιγκ ΣΤ΄ απέπεμψε την πρώτη σύζυγό του, νυμφεύτηκε τη δεύτερη και έδωσε τις κομητείες στον Γκιγκ Ζ΄ από τον γάμο αυτόν. Ο Κάρολος Α΄ ως κόμης τού Φορκαλκιέ τις διεκδικούσε. Τελικά συμβιβάστηκαν: ο Γκιγκ Ζ΄ κράτησε το Εμμπρύν και ο Κάρολος Α΄ έλαβε το Γκαπ.

Το 1239 ο Γκιγκ Ζ΄ διαπραγματεύθηκε τον γάμο του με την κόρη τού Μπαρράλ κυρίου τού Μπω και ο σύμμαχός του Ραϋμόνδος Ζ΄ κόμης της Τουλούζης βοήθησε σε αυτό· ωστόσο ο Μπαρράλ έλεγε μετά, ότι διαπραγματευόταν κατόπιν απειλών για τη ζωή του. Το 1241 o Γκιγκ Ζ΄ αρραβωνιάστηκε με τη Βεατρίκη, κόρη τού Πέτρου Β΄ κόμη της Σαβοΐας. Ο αδελφός του τελευταίου Φίλιππος Α΄ συμφώνησε να τον συνδράμει στη διαμάχη με τον κόμη τού Βαλεντινουά. Η Βεατίκη έλαβε προίκα το Φωσινύ, μία περιοχή στα άκρα της Σαβοΐας, που οι απόγονοι τού Γκιγκ Ζ΄ θα αμυνθούν γι' αυτήν έναντι των παραδοσιακών εχθρών τους, των κόμητων της Σαβοΐας.

Το 1247 τον κάλεσε ο Φρειδερίκος Β΄ της Γερμανίας να ακολουθήσει τον στρατό, που συγκέντρωνε στη Σαβοΐα. Ο σκοπός ήταν να επιτεθεί στον πάπα στη Λυών· τελικά ο Φρειδερίκος Β΄ αποσπάστηκε με άλλες μάχες στην Ιταλία.

Νυμφεύτηκε το 1253 τη Βεατρίκη, κόρη τού Πέτρου Β΄ κόμη της Σαβοΐας και είχε τέκνα:

  • Ιωάννης Α΄ 1264-1282, κόμης τού Βιενουά.
  • Άννα 1255-1298, κόμισσα τού Βιενουά, παντρεύτηκε τον Ουμβέρτο Α΄ βαρόνο τού λα Τουρ-ντυ-Πεν και κόμη τού Βιενουά jure auxoris.
  • Cox, Eugene L (1974). The Eagles of Savoy. Princeton, NJ.: Princeton University Press. ISBN 0691052166.

Παραπομπές σε πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. p11527.htm#i115266. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.