Ιδομενέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιδομενέας
Le retour d'Idomédée.JPG
Οικογένεια
Σύζυγος Μήδα
Τέκνα Χαλκιόπη
Ιδαμάντη
Κλεισιθήρα
Ίφικλος του Ιδομενέως
Γονείς Δευκαλίων (γιος του Μίνωα)[1][2] και Κλεοπάτρα
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχες Τρωικός πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς της Κρήτης
Η επιστροφή του Ιδομενέα, Jacques Gamelin

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Ιδομενέας (< Ἴδα + μένος (σφρίγος, οργή, δύναμη[εκκρεμεί παραπομπή]), «η δύναμη της Ίδας») ήταν βασιλιάς της Κρήτης, γιος του Δευκαλίωνα και εγγονός του Μίνωα. Συμμετείχε και διακρίθηκε για την αντρειοσύνη του στον Πόλεμο της Τροίας. Το όνομα Ιδομενεύς είναι σύνθετο από την ονομασία του ιερού βουνού της Κρήτης, την πολυτραγουδισμένη Ίδη και το ρήμα μένω. Το όνομά του απαντάται σήμερα στην Κρήτη σαν βαφτιστικό πολλών ανθρώπων και σαν όνομα δρόμων και πλατειών. Συχνά έχει γίνει εμπνευστική πηγή πολλών συγγραφέων Κρητικών αλλά και μη Κρητικών.[3]

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Ιδομενέας επέστρεψε στην Κρήτη σώος, χωρίς περιπέτειες στο δρόμο του. Από το Βιργίλιο (Βιργίλιος III, 400), ωστόσο, μας παραδίδεται μια άλλη ιστορία. Επιστρέφοντας από τον πόλεμο, το πλοίο του έπεσε σε θύελλα. Ο Ιδομενέας τότε ορκίστηκε στο θεό Ποσειδώνα ότι αν έφτανε ζωντανός στην πατρίδα, θα θυσίαζε στο θεό όποιο ζωντανό ον αντίκρυζε πρώτο. Όταν γύρισε όμως, ο πρώτος που αντίκρυσε ήταν ο γιος του. Αρνούμενος να τον θυσιάσει, προκάλεσε την οργή των θεών, που έστειλαν λοιμό στη χώρα κι έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να τον εξορίσουν.

Ο Ιδομενέας ως μορφή της Ομήρου Ιλιάδος[3]

Ο  Όμηρος, που τον επαινεί συχνά, τον ονομάζει «δουρικλυτόν» (=ξακουστό στο δόρυ). Ο  Ιδομενέας μαζί με τον Μηριόνη, μετείχαν με 80 πλοία στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας. Μετά τη λήξη του πολέμου, σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Ιδομενέας, αντιμετωπίζοντας φοβερή τρικυμία, ορκίστηκε στους Θεούς ότι θα θυσιάσει τον πρώτον άνθρωπο που θα συναντήσει, αν με το καλό φθάσει στην Κρήτη. Δυστυχώς, ο πρώτος που συνάντησε ήταν ο γιος του και, πιστός στον όρκο του, τον θυσίασε. Ἀλλ’ επειδή στην Κρήτη έπεσε λοιμός, οι Κρήτες θεώρησαν σαν αιτία του κακού τον βασιλιά τους και τον έδιωξαν από το νησί τους. Ο  Ιδομενέας αρχικά κατέφυγε στην Καλαβρία και έπειτα στον Κολοφώνα, όπου και πέθανε. Θάφτηκε στο όρος Κέρκαφος. Πάντως οι Κρήτες έδειχναν τον τάφο του στην Κνωσό και του απένειμαν τιμές ήρωα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lorenzo Rocci (1956). Vocabolario Greco-Italiano. Società Ed. Dante Alighieri srl, σελ. 905, 907.  (Ιταλικά)


  1. 1,0 1,1 «Idomeneus» (Ρωσικά)
  2. 2,0 2,1 «Deucalion» (Ρωσικά)
  3. 3,0 3,1 Ι. Καργάκος, Σαράντος (18/04/2017). «Ὁ Ἰδομενέας». kontranews.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-04-20.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)