Πρίαμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πρίαμος
Alexandr Ivanov 005.jpg
Υπηκοότητα Τροία
Σύζυγος Αρίσβη, Εκάβη, Λαοθόη και Alexirrhoe
Τέκνα Έκτορας, Πολύδωρος, Κασσάνδρα, Πάρις, Πολυξένη, Τρωίλος, Λυκάων ο Τρώας, Λαοδίκη της Τροίας, Αιγεωνεύς, Idaeus, Άντιφος, Αγάθων, Δημοκόωντας, Αίσακος, Δηίφοβος, Έλενος, Creusa, Ιλιόνη, Melanippus, Polydorus, Κεβριόνης, Chromius, Δόρυκλος, Γοργυθίωνας, Hippothous, Polites (Prince of Troy), Πάμμονας, Isus, Glaucus, Hippodamas, χωρίς ετικέτα, Aretus, Ascanius, Astygonus, Atas, Bias και χωρίς ετικέτα
Γονείς Λαομέδων και Zeuxippe και Λευκίππη
Αδέλφια Αντιγόνη
Αξίωμα βασιλιάς της Τροίας

Ο Πρίαμος ήταν πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, βασιλιάς της Τροίας, γιος του βασιλιά Λαομέδοντα. Νέος ακόμα είδε την πρώτη καταστροφή της πόλης του, τον πήραν αιχμάλωτο αλλά αργότερα εξαγοράστηκε και ανοικοδόμησε την Τροία κάνοντάς την ισχυρή και πλούσια. Από την εξαγορά του αυτή πήρε και το όνομα «Πρίαμος», δηλαδή «αγορασμένος», ενώ μέχρι τότε ονομαζόταν Ποδάρκης. Είχε πολλές γυναίκες και ευνοούμενες, μεταξύ των οποίων σημαντικότερη ήταν η Εκάβη με την οποία έκανε και τα περισσότερα παιδιά. Ήταν πατέρας 50 παιδιών, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σχεδόν όλα από την παράδοση. Περιγράφεται ως καλός, δίκαιος και αγαπητός στον λαό του βασιλιάς. Η προσωπικότητα και ο πόνος του περιγράφονται σε μια από τις ωραιότερες σκηνές της Ιλιάδας, στην εξαγορά του σώματος του νεκρού αγαπημένου γιου του, του Έκτορα. Πέθανε κατά την άλωση της Τροίας από το χέρι του γιου τού Αχιλλέα, του Νεοπτόλεμου, πλάι στον οικογενειακό βωμό, αρνούμενος να αντισταθεί.

Μόνο μετά το θάνατο του γιου του Έκτορα φαίνεται η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα του γέρου βασιλιά. Για πρώτη φορά τότε τον βλέπουμε να χάνει και την ψυχραιμία του και τη συνηθισμένη ευγένεια που τον διέκρινε, όταν συντετριμμένος από το χαμό του γιου του τα βάζει με όποιον βλέπει μπροστά του και φέρεται άπρεπα. Μετά από αυτή την έκρηξη οργής και πόνου κάνει κάτι που απαιτεί πραγματικά πολύ θάρρος. Πηγαίνει μέσα στη νύχτα στο στρατόπεδο των Αχαιών, για να ζητήσει από τον Αχιλλέα να του δώσει το νεκρό Έκτορα για να τον θάψει μ' όλες τις πρέπουσες τιμές. Μπροστά στην τόση γενναιότητα ακόμη και ο ίδιος ο Αχιλλέας έμεινε άφωνος.

Συνταύτιση με τα κείμενα των Χετταίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει η πιθανότητα ο ομηρικός Πρίαμος να είναι ο ηγεμών της Βιλούσα (Fίλιον -Τροία) Piyama -Inarash που συμμετείχε στην περίφημη μάχη του Καντές (1274 π.Χ.) με 500 άρματα και 5.000 πεζούς στο πλευρό των επικυριάρχων του Χετταίων. Ούτως άλλως το όνομα Piyama σημαίνει στην διάλεκτο των Λουβίων «δώρο» ότι περίπου και το όνομα Πρίαμος που σημαίνει «αγορασμένος».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]