Πόλυβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πόλυβος, που σημαίνει «αυτός που έχει πολλά βόδια», είναι γνωστά τα παρακάτω 7 πρόσωπα:

  1. Βασιλιάς της Κορίνθου σύμφωνα με τις τραγωδίες του Θηβαϊκού Κύκλου. Ο Πόλυβος με τη σύζυγό του, τη Μερόπη ή Περίβοια, δεν είχαν παιδιά, και έτσι τους δόθηκε ο Οιδίποδας σε βρεφική ηλικία για να τον αναθρέψουν, αφού ο βοσκός στον οποίο τον είχε δώσει ο πατέρας του λυπήθηκε να τον αφήσει στο βουνό. Σε εφηβική πια ηλικία, ο Οιδίποδας άκουσε ότι είναι υιοθετημένος και πήγε να ρωτήσει το Μαντείο των Δελφών για την αλήθεια. Εκεί ο χρησμός ήταν ότι θα παντρευτεί τη μητέρα του και θα σκοτώσει τον πατέρα του. Φοβισμένος, αποφάσισε να μη ξαναπάει στην Κόρινθο ώστε να μη σκοτώσει κατά λάθος τον Πόλυβο, και κατευθύνθηκε προς τη Θήβα. Σε σταυροδρόμι όμως, μετά από παρεξήγηση, σκότωσε τον Λάιο, τον πραγματικό του πατέρα που ήταν βασιλιάς στη Θήβα. Αργότερα, ο Πόλυβος απέκτησε και δικό του παιδί με τη σύζυγό του, την Αλκινόη, αλλά φαίνεται ότι πέθανε αμέσως μετά: στην τραγωδία Οιδίπους τύραννος, ένας αγγελιαφόρος φέρνει το μήνυμα του θανάτου του Πολύβου στη Θήβα.
  2. Ο Πόλυβος της Σικυώνας βασιλιάς της Σικυώνος, γιος του θεού Ερμή και της Χθονοφύλης, κόρης του Σικυώνα. Ο Πόλυβος αυτός κληρονόμησε τον θρόνο από τον παππού του και είχε μία κόρη, τη Λυσιμάχη ή Λυσιάνασσα, την οποία πάντρεψε με τον Ταλαό. Τον διαδέχθηκε ο εγγονός του Άδραστος.
  3. Τρώας, γιος του Αντήνορα και της Θεανούς, δηλαδή ένας από τους 11 «Αντηνορίδες». Ο Πόλυβος αυτός αναφέρεται στην Ιλιάδα (ραψωδία Λ, στίχος 59). Κατά μία εκδοχή, σκοτώθηκε στον Τρωικό Πόλεμο από τον Νεοπτόλεμο.
  4. Μνηστήρας της Πηνελόπης που σκοτώθηκε κατά τη μνηστηροφονία από τον χοιροβοσκό Εύμαιο. Ο μνηστήρας Πόλυβος αναφέρεται στην Οδύσσεια (χ 243, 284), όπου χαρακτηρίζεται ως «δαΐφρων» (συνετός).
  5. Μέλος της αιγυπτιακής παροικίας στην αρχαία Θήβα (κατ' άλλους βασιλιάς), σύζυγος της Αλκάνδρας. Σύμφωνα με την Οδύσσεια (δ 126 κ.ε.), ο Πόλυβος αυτός είχε μεγάλους θησαυρούς στην έπαυλή του, όπου φιλοξένησε τον βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαο κατά την περιπλάνησή του και του χάρισε δύο ασημένια σκεύη λουτρού, 10 τάλαντα χρυσού και δύο τρίποδα, ενώ η Αλκάνδρα χάρισε άλλα δώρα στην Ωραία Ελένη.
  6. Τεχνίτης των Φαιάκων που είχε κατασκευάσει μια όμορφη πορφυρή μπάλα, την οποία χρησιμοποιούσαν στον χορό. Και αυτός ο Πόλυβος αναφέρεται στην Οδύσσεια (θ 373).
  7. Ο Ιθακήσιος πατέρας του Ευρυμάχου, ενός από τους σπουδαιότερους μνηστήρες της Πηνελόπης (Οδύσσεια, ο 519 και π 345).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 743