Εύμηλος του Αδμήτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εύμηλος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙφθίμη
ΤέκναΖεύξιππος
ΓονείςΆδμητος και Άλκηστις
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Φερρών

Στην ελληνική μυθολογία ο Εύμηλος (< εὑ- (πολύ, καλό) + μῆλον (μεῖλον, πρόβατο, ζωντανό), "αυτός που έχει πολλά πρόβατα") ήταν γιος του Άδμητου και της Άλκηστης, αδελφός του Ιππάσου και του Περιμήλη. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας, επικεφαλής έντεκα θεσσαλικών πλοίων που προέρχονταν από τις πόλεις Φερές, Βοίβη, Γλαφύρες και Ιωλκό. Ο Εύμηλος έφερε στην Τροία τα άλογα που άλλοτε είχε φροντίσει ο Απόλλωνας, όταν υπηρετούσε στον Άδμητο. Ο Εύμηλος είχε σύζυγό του την Ιφθίμη.

Κατά τους αγώνες στη μνήμη του νεκρού Πατρόκλου ο Εύμηλος σηκώθηκε πρώτος για να συμμετάσχει στην αρματοδρομία, καθώς είχε ήδη νικήσει στη χώρα του σε τέτοιους αγώνες. Μέχρι τα μισά του δρόμου, ο Εύμηλος οδηγούσε την κούρσα με τις φοράδες του, αλλά τότε η θεά Αθηνά, που υποστήριζε τον Διομήδη, έσπασε τον ζυγό της άμαξας του Ευμήλου. Οι φοράδες αποχωρίσθηκαν μεταξύ τους και ο Εύμηλος έπεσε από το άρμα και κύλησε κοντά στη ρόδα. Γδάρθηκε στους αγκώνες, στη μύτη και στο στόμα, ενώ χτύπησε και στο μέτωπο. Τα μάτια του γέμισαν δάκρυα. Παρ' όλα αυτά, σηκώθηκε, συμμάζεψε το άρμα και τα άλογα, και τερμάτισε, έστω και τελευταίος. Τα παραπάνω αναφέρονται στην Ιλιάδα (Ψ 288, 375 κ.ε.), που συνεχίζει: «Και απ' όλους ήλθε υστερινός ο Εύμηλος κι ετράβα / τ' όμορφο αμάξι κι έμπροσθεν κεντούσε τ' άλογά του. / Τον είδε κι εσυμπόνεσεν εκείνον ο Πηλείδης / και αυτούς τους λόγους είπε ευθύς στην μέση των Αργείων: / -`Υστερος ο καλύτερος με τ' άλογό του φθάνει / αλλ' όπως πρέπει, ας του δοθεί το δεύτερον βραβείον / και του Τυδέως ο υιός ας λάβει τα πρωτεία. / `Ολ' οι Αχαιοί συμφώνησαν να γίνει αυτό που είπε / και την φοράδα παρευθύς θα του έδιδε ο Πηλείδης, / εάν δεν εσηκώνονταν να ειπεί το δίκαιόν του/ ο Αντίλοχος, του Νέστορος υιός, στον Αχιλλέα» (Ψ 532-542, μετάφραση Ι. Πολυλά). Τελικά ο πραγματικός δεύτερος του αγώνα, ο Αντίλοχος, πήρε ως έπαθλο τη φοράδα, ενώ ο Εύμηλος ανταμείφθηκε με τον θώρακα που είχε πάρει λάφυρο ο Αχιλλέας από τον Αστεροπαίο, «χάλκινον, και κασσίτερος λαμπρός τον περιχύνει» (Ψ 561).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 345
  • Lorenzo Rocci (1956). Vocabolario Greco-Italiano. Società Ed. Dante Alighieri srl. σελίδες 799,1232.  (Ιταλικά)