Ατύμνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ατύμνιος αναφέρονται τα παρακάτω 4 πρόσωπα:

  1. Γιος του Αμισωδάρου, βασιλιά της Καρίας. Ο Ατύμνιος πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με τον αδελφό του Μάρη ως σύμμαχος των Τρώων (στο πλευρό του Σαρπηδόνα) και σκοτώθηκε σε αυτόν από τον Αντίλοχο, τον γιο του Νέστορα. Αυτός ο Ατύμνιος αναφέρεται στη ραψωδία Π της Ιλιάδας (Π 317 κ.ε.).
  2. Ο πατέρας του Μύδωνα, ενός από τους Τρώες που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Από αυτόν ο Μύδων αποκαλείται στην Ιλιάδα Ατυμνιάδης. Αναφέρεται στη ραψωδία Ε της Ιλιάδας (Ε 581).
  3. Γιος του Δία και της Κασσιόπης, αδελφός του Μίνωα, του Σαρπηδόνα και του Ραδάμανθυ. Ο Ατύμνιος αυτός μάλωσε με τους αδελφούς του εξαιτίας της ζηλοτυπίας για έναν ωραίο νέο, τον Μίλητο.
  4. Ηρωική μορφή της λατρείας του ήλιου στην Κρήτη. Παραλληλίζεται με τον Φαέθοντα: ο πρόωρος θάνατός του με ατύχημα με το άρμα του Ηλίου έγινε αφορμή για ειδικές πένθιμες τελετές. Στη Γόρτυνα λατρευόταν ως αδελφός της Ευρώπης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901