Αυτομέδοντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Αυτομέδοντας με τα άλογα του Αχιλλέα (πίνακας του Άνρι Ρενό που δημιουργήθηκε το 1868)

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αυτομέδοντας (Αυτομέδων < αὐτό + μέδω (προστατεύω, κυβερνώ), «ο άρχοντας του εαυτού του»[εκκρεμεί παραπομπή]) είναι γνωστά τα παρακάτω δύο διαφορετικά πρόσωπα:

  • Γιος του Διώρου από τη Σκύρο, φίλος του ήρωα Αχιλλέα του οποίου υπήρξε ο έμπειρος ηνίοχος κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Πέρα από αυτό ωστόσο, ήταν και ο ίδιος ο Αυτομέδοντας μία ξεχωριστή προσωπικότητα, αφού είχε έρθει στην Τροία ως αρχηγός συντάγματος με δέκα πλοία. Μετά τον θάνατο του Αχιλλέα, ο Αυτομέδοντας υπηρέτησε ως ηνίοχος και τον γιο του ήρωα, τον Νεοπτόλεμο ή Πύρρο. Από τον ομηρικό αυτό ήρωα, επεκράτησε στην αρχαία ελληνική γλώσσα, και από αυτή στη λατινική, να ονομάζεται «αυτομέδων» κάθε ικανός και επιδέξιος ηνίοχος, αλλά και κάθε χαριτωμένος άνθρωπος. Ο Αυτομέδων αναφέρεται σε τρεις διαφορετικές ραψωδίες της Ιλιάδας (Ι 209, Π 684, Ρ 429).
  • Ο ένας από τους 14 μνηστήρες της Ιπποδαμείας που σκοτώθηκε από τον πατέρα της Οινόμαο σε αγώνες αρματοδρομίας με έπαθλο την Ιπποδάμεια.

Με το ίδιο όνομα είναι γνωστός και ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 147