Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολυδάμας ο Τρώας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πολυδάμας ο Τρώας
Γενικές πληροφορίες
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΠάνθοος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πολυδάμας ο Τρώας ήταν ένας από τους γενναιότερους Τρώες κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Γονείς του ήταν ο Πάνθοος και η Φροντίς, ήταν δηλαδή αδελφός του Ευφόρβου και του Υπερήνορα. Διετέλεσε υπασπιστής του Έκτορα, με τον οποίο ήταν φίλοι· λέγεται μάλιστα ότι είχαν γεννηθεί την ίδια νύχτα, παρότι ο Πολυδάμας δεν καταγόταν από βασιλική ή αριστοκρατική γενιά (διαφορετικά ο Όμηρος θα το ανέφερε).

Εκτός από θαρραλέος πολεμιστής, ο Πολυδάμας ήταν φημισμένος οιωνοσκόπος και συνετός σύμβουλος των Τρώων: σε πολλές μάχες στην Ιλιάδα προτείνει προσεκτική στρατηγική μάχης, που κάποτε γίνεται δεκτή αλλά συχνότερα απορρίπτεται από τον Έκτορα, ο οποίος προτιμά την άμεση επίθεση. Στη ραψωδία Σ΄ ο Πολυδάμας συμβουλεύει τους Τρώες να αποσυρθούν από το πεδίο της μάχης μετά τον θάνατο του Πατρόκλου, αλλά ο Έκτορας αφήνει τον στρατό εκεί καθώς ο Αχιλλέας επανέρχεται στην ενεργό δράση και σκοτώνει πολλούς Τρώες πολεμιστές (στο τέλος και τον ίδιο τον Έκτορα).

Ο Όμηρος δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τον θάνατο του Πολυδάμαντα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο Πολυδάμας σκοτώθηκε από τον Αίαντα, άλλες όμως αρχαίες πηγές γράφουν ότι ο Πολυδάμας σώθηκε κατά την άλωση της Τροίας αφού ήταν εκείνος ο οποίος παρέδωσε την πόλη στους Αχαιούς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969