Ευρύαλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με το όνομα Ευρύαλος, που ετυμολογείται από τις λέξεις εὐρύ και ἄλως (= φωτεινό στεφάνι, περίγυρος), δηλαδή υπονοεί τον απέραντο, αυτόν που εκτείνεται μακριά, αναφέρονται 5 διαφορετικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, τα εξής:


  1. Γιος του Μηκιστέως, που καταγόταν από το Άργος. Κατά τη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου (Α 9, 16) ο Ευρύαλος πήρε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Η ίδια πηγή (Γ 7, 2) και ο Παυσανίας (Ι 10,4) αναφέρουν ότι ο ανδριάντας του σωζόταν στους Δελφούς, ανάμεσα στους ανδριάντες των Επιγόνων, στους οποίους και συγκαταλέγεται. Ο Όμηρος αναφέρει (Ιλιάδα Β 565) ότι ο Ευρύαλος πολέμησε και στον Τρωικό Πόλεμο και ότι αγωνίσθηκε (Ψ 677) στους ταφικούς αγώνες στη μνήμη του Πατρόκλου, όπου ηττήθηκε στην πυγμαχία από τον Επειό.
  2. Ο ένας από τους γιους του Μέλανος. Ο Ευρύαλος αυτός σκοτώθηκε από τον Τυδέα (Απολλόδ. Α 8, 5).
  3. Γιος του Ναυβόλου από τη Σχερία, για τον οποίο η Οδύσσεια αναφέρει (θ 115) ότι ήταν ο ωραιότερος από τους Φαίακες μετά τον πρίγκηπα Λαοδάμαντα.
  4. Γιος του Οδυσσέα και της Ευίππης, ο οποίος ήρθε από την Ήπειρο στην Ιθάκη σε αναζήτηση του πατέρα του. Η Πηνελόπη από ζήλεια τον διέβαλε στον Οδυσσέα και εκείνος τον σκότωσε. Σύμφωνα με άλλη παράδοση τον σκότωσε ο Τηλέμαχος. Τον μύθο πραγματεύθηκε ο Σοφοκλής.
  5. Σύντροφος του Αινεία που τον ακολούθησε στο ταξίδι του προς την Ιταλία και σκοτώθηκε στη μάχη με τους Ρουτούλους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η λέξη Ευρύαλος αναφέρεται και ως θρησκευτική επίκληση (επίθετο) του θεού Απόλλωνα ως προστάτη των θαλάσσιων ταξιδιών.
  • Ο αστεροειδής 4007 Ευρύαλος (4007 Euryalos), που ανήκει στην Τρωική Ομάδα και ανακαλύφθηκε το 1973, πήρε το όνομά του από τον πρώτο από τους παραπάνω.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969, σελ. 405
  • Lorenzo Rocci (1956). Vocabolario Greco-Italiano. Società Ed. Dante Alighieri srl. σελ. 807.  (Ιταλικά)