Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Pyrforos2.JPG
Παλαιότερες ονομασίες Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών
Τύπος Δημόσιο
Ίδρυση 1 Ιανουαρίου 1836
Ιδρυτής Όθων Α΄ της Ελλάδας
Πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας
Αντιπρυτάνεις Δημήτριος Παπαντώνης
Σπύρος Μαυράκος
Άγγελος Σιόλας
Προπτυχιακοί >13000
Μεταπτυχιακοί >13000
Τοποθεσία Αττική
Έδρα Ζωγράφος
Διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφος
Χρώματα           Χρυσό, Λευκό
Αθλήματα 40
Μασκότ Προμηθέας
Ιστοσελίδα ntua.gr

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) είναι το πιο παλιό και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυση του το 1836. Είναι στενά συνδεδεμένο με την πάλη της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Tο 1873 εγκαταστάθηκε σε συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα μισοτελειωμένα, ακόμη, κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε "Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο", συντετμημένα EMΠ προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γεωργίου Αβέρωφ, Νικολάου Στουρνάρη, Ελένης Τοσίτσα και Μιχαήλ Τοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα, το Μέτσοβο, μια μικρή ιστορική πόλη στη βορειοδυτική Eλλάδα, υπήρξε η κοιτίδα πολλών μεγάλων εθνικών ευεργετών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ίδρυση (1836)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1836 δημοσιεύτηκε βασιλικό διάταγμα[1] το οποίο αφορούσε την ίδρυση στην Αθήνα σχολείου τεχνιτών,το οποίο άρχισε τη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Είχε τον τίτλο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες (μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».

Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε με την αρχική μορφή του μέχρι το 1843. Μετά το σύνταγμα του 1844 το σχολείο διαμορφώθηκε σε ίδρυμα, όπου η παράδοση μαθημάτων ήταν πια καθημερινή και χωρίστηκε σε δύο τμήματα:

 • Βιομηχανικών Τεχνών
 • Καλών Τεχνών

Σταθμό στην εξέλιξη της λειτουργίας του ΕΜΠ αποτελεί το 1863, οπότε έγινε ριζικότερη αναδιοργάνωση του ιδρύματος.

Το 1862 άρχισε η κατασκευή του κτιρίου το οποίο σήμερα ονομάζεται Κτήριο Αβέρωφ από τον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Το 1870 ο Γεώργιος Αβέρωφ, λόγω των δαπανών που χρειαζόταν η κατασκευή του κτιρίου, συγχρηματοδότησε τις εργασίες. Ο Καυταντζόγλου παραιτήθηκε από την επίβλεψη της κατασκευής την ίδια χρονιά, λόγω των αυθαιρεσιών της επιτροπής κατασκευής του κτιρίου. Το 1873 εγκαταστάθηκε στα μισοτελειωμένα ακόμη κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε "Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο" προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γεωργίου Aβέρωφ, N. Στουρνάρη, E. Tοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα ήταν το Mέτσοβο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τελικά το 1878. Την περίοδο 1903-1916 έγιναν εργασίες επέκτασης του κτιρίου.

Το 1887 προήχθη σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το 1914 το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελείτο από 4 σχολές:

 • Πολιτικών Μηχανικών
 • Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
 • Τηλεγραφομηχανικών
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε επιστολικό δελτάριο του 1900

Το 1917 καταργήθηκε η σχολή τηλεγραφομηχανικών και ιδρύθηκαν οι σχολές αρχιτεκτόνων μηχανικών, χημικών μηχανικών και αγρονόμων-τοπογράφων μηχανικών, ενώ ενοποιήθηκαν οι σχολές μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών. Αρκετά αργότερα, διαχωρίστηκαν οι σχολές ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών και ιδρύθηκε η σχολή μηχανικών μεταλλείων - μεταλλουργών και η σχολή ναυπηγών μηχανικών. Τέλος, στο ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 ξεκίνησε η λειτουργία της σχολής εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών.

Η κατάληψη του 1973[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολυτεχνείο έγινε σταθμός και σύμβολο στη σύγχρονη νεοελληνική Ιστορία κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη του 1973, οπότε αποτέλεσε επίκεντρο των διαδηλώσεων των φοιτητών εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η αντίσταση των φοιτητών στις 14-15-16 Νοέμβρη 1973, έκανε το Πολυτεχνείο σύμβολο αγώνα ενάντια στην εξουσία και συνάμα αποτέλεσε ένα απ' τα κύρια κτυπήματα εναντίον της δικτατορίας κι έγινε μια απ' τις κυριότερες αιτίες διάλυσης του δικτατορικού καθεστώτος.

Λόγω των συμβάντων της 17ης Νοεμβρίου του 1973, περίπου 28 φοιτητές αγνοούνται, και θεωρούνται νεκροί (μερικοί από αυτούς επιβεβαιώνεται πως είναι) από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, στα επεισόδια που ακολούθησαν την κορύφωση της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η 17η Νοεμβρίου είναι μία μέρα μνήμης για τους αγωνιστές.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελεί ο «Προμηθεύς Πυρφόρος».[2]

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους, παραλαμβάνοντάς τη από το εργαστήρι του Ήφαιστου και παραδίδοντάς τη στους ανθρώπους, μαθαίνοντάς τους τον τρόπο χρήσης της, όπως επίσης τις Επιστήμες (κρυφά από την Αθηνά) και τα Γράμματα.

Φοιτητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ε.Μ.Π. σήμερα φιλοξενεί περίπου 13.000 φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) καθώς και 1.200 περίπου στελέχη (καθηγητές όλων των βαθμίδων, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) κατατάσσοντάς το ως ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά - ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας (τρίτο μετά τα Πανεπιστήμια Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Ιστορικό συγκρότημα Πατησίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων φιλοξενούνται σήμερα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καθώς και ορισμένες δραστηριότητες της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (στο κτίριο Γκίνη), αλλά και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Πολυτεχνειούπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες δραστηριότητες ιδρύματος λαμβάνουν χώρα στην Πολυτεχνειούπολη, μία έκταση πολλών στρεμμάτων στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Υμηττού. Εκεί στεγάζονται οι οκτώ από τις εννέα Σχολές του Πολυτεχνείου και εκεί εδρεύει η Διοίκηση.

Στην Πολυτεχνειούπολη βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο του Ε.Μ.Π. και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Η Πολυτεχνειούπολη διαθέτει τρεις πύλες εισόδου - εξόδου: την Πύλη Ζωγράφου, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, τη Πύλη της οδού Κοκκινοπούλου και τη Πύλη Κατεχάκη.

Διοικητική οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό κτίριο, όπως φαίνεται από την είσοδο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ίδρυμα αυτοδιοικούμενο και βρίσκεται κάτω από την ανώτατη εποπτεία του κράτους που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας. Τη διοίκηση του ιδρύματος ασκούν η σύγκλητος και ο πρύτανης του ιδρύματος. Ο πρύτανης εκπροσωπεί το ίδρυμα και προεδρεύει στη σύγκλητο. Η σύγκλητος εποπτεύει τη λειτουργία του ιδρύματος, δηλ. των σχολών, των εργαστηρίων κ.ά.

Άλλες αρχές του ιδρύματος είναι το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, το πειθαρχικό συμβούλιο και η διαχειριστική επιτροπή.

Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από τακτικούς καθηγητές, καθηγητές με σύμβαση, έκτακτους καθηγητές, υφηγητές, επιμελητές ή επιστημονικούς συνεργάτες και βοηθούς των εδρών. Σχετικά με τους υποψήφιους φοιτητές του Πολυτεχνείου, αυτοί πρέπει να είναι απόφοιτοι λυκείου και εισάγονται σ' αυτό μετά από πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο αριθμός των εισαγόμενων κάθε χρόνο καθορίζεται με απόφαση της συγκλήτου και απ' τις Σχολές. Εξαιτίας του μικρού αριθμού των εισαγόμενων, για την επιτυχία του υποψήφιου απαιτείται συστηματική μελέτη.

Εκπαίδευση και έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ε.Μ.Π. δραστηριοποιείται στους τομείς εκπαίδευσης και έρευνας που αφορούν τεχνολογίες αιχμής των γνωστικών αντικειμένων των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Οι 600 δάσκαλοι-ερευνητές (μέλη Δ.Ε.Π.) μαζί με 300 μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού και τους 3.000 περίπου μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι το ανθρώπινο δυναμικό που παρέχουν την εκπαίδευση στους 10.000 περίπου φοιτητές καθώς και την εκτέλεση της προχωρημένης έρευνας. 400 περίπου διοικητικοί υπάλληλοι παρέχουν υποστήριξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σχολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ε.Μ.Π. διαθέτει 9 σχολές που ιδρύθηκαν με το ΠΔ 75/2013:

Ακαδημαϊκή Διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Δομοστατικής
 1. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας
 2. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών
 3. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος
 4. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών
 • Τομέας Γεωτεχνικής
 1. Εργαστήριο Εδαφομηχανικής
 2. Εργαστήριο Θεμελιώσεων
 • Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος
 1. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδραυλικής
 2. Εργαστήριο Λιμενικών Έργων
 3. Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας
 4. Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
 • Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής
 1. Εργαστήριο Κυκλοφοριακής Τεχνικής
 2. Εργαστήριο Οδοποιίας
 3. Εργαστήριο Σιδηροδρομικής και Μεταφορών
 • Εργαστήριο Προγραμματισμού και Διαχείρισης Τεχνικών Έργων
 1. Εργαστήριο Δομικών Μηχανών και Διαχείρισης Έργων

Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτόματου Ελέγχου
 1. Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου
 2. Εργαστήριο Δυναμικής των Κατασκευών
 3. Εργαστήριο Οχημάτων
 4. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών
 5. Εργαστήριο Ταχείας Κατασκευής Πρωτοτύπων και Εργαλείων
 • Τομέας Ρευστών
 1. Εργαστήριο Αεροδυναμικής
 2. Εργαστήριο Βιορευστοδυναμικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
 3. Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών
 4. Εργαστήριο Τεχνολογικών Καινοτομιών Προστασίας Περιβάλλοντος
 5. Εργαστήριο Υδροδυναμικών Μηχανών
 • Τομέας Θερμότητας
 1. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων
 2. Εργαστήριο Ετερογενών Μειγμάτων και Συστημάτων Καύσης
 3. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής
 4. Εργαστήριο Ηλιακής Τεχνικής
 5. Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών
 6. Εργαστήριο Μεταφοράς Θερμότητας 
 7. Εργαστήριο Μηχανών Εσωτερικής Καύσης
 8. Εργαστήριο Ψυκτικής Τεχνολογίας Οχημάτων Ψυγείων
 9. Εργαστήριο Ψύξης και Κλιματισμού
 • Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας
 1. Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας
 2. Εργαστήριο Mετρήσεων Tεχνικών Mεγεθών
 • Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών
 1. Εργαστήριο Κατεργασιών των Υλικών (Μηχανουργικό & Μηχανολογικό Εργοστάσιο)
 • Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας
 1. Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής
 2. Σπουδαστήριο Επιχειρησιακής Έρευνας
 3. Μετροτεχνικό Εργαστήριο 
 4. Σπουδαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής 

Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλασσίων Μεταφορών
 1. Εργαστήριο Μελέτης Πλοίου
 2. Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών
 • Τομέας Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής
 1. Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής
 • Τομέας Ναυτικής Μηχανολογίας
 1. Εργαστήριο Ναυτικής Μηχανολογίας
 • Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών
 1. Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Ηλετρομαγνητικών Εφαρμογών, Ηλεκτροοοπτικής και Ηλεκτρονικών Υλικών 
 1. Εργαστήριο Ανοικτών Συστημάτων
 2. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Οπτικής και Εφαρμοσμένης Βιοφυσικής
 3. Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Δέσμης, Πλάσματος και Μη Γραμμικής Οπτικής
 4. Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνικών Υλικών
 • Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών
 1. Εργαστήριο Ασυρμάτου και Επικοινωνίας Μεγάλων Αποστάσεων
 2. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
 3. Εργαστήριο Συστημάτων Ραντάρ και Τηλεπισκόπησης
 • Τομέας Σημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής
 1. Εργαστήριο Ρομπτοτικής και Αυτοματισμού
 2. Εργαστήριο Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου
 • Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών
 1. Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών και Ψηφιακών Συστημάτων VLSI
 2. Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων
 3. Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού
 4. Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων
 • Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής
 1. Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής
 2. Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών
 3. Εργαστήριο Ηλεκτρονικής
 4. Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμέσων
 5. Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων
 • Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος
 1. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων
 2. Εργαστήριο Φωτοτεχνίας

Σχολή Χημικών Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Χημικών Επιστημών
 1. Εργαστήριο Γενικής Χημείας
 2. Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας
 3. Εργαστήριο Οργανικής Χημείας
 • Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων
 1. Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας
 2. Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς
 3. Εργαστήριο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών
 4. Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών
 • Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών
 1. Εργαστήριο Φυσικοχημείας
 2. Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών
 • Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών
 1. Εργαστήριο Τεχνολογίας Ανοργάνων Υλών
 2. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας
 3. Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμερών
 4. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών
 5. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
 6. Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας

Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Μεταλλευτικής
 1. Εργαστήριο Εξόρυξης Πετρωμάτων
 2. Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής
 3. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής
 4. Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων
 • Τομέας Μεταλλουργίας & Τεχνολογίας Υλικών
 1. Εργαστήριο Εμπλουτισμού των Μεταλλευμάτων
 2. Εργαστήριο Μεταλλουργίας
 3. Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Προστασίας Περιβάλλοντος στη Μεταλλουργία & Τεχνολογία Υλικών
 4. Εργαστήριο Υπολογιστικής Ρεολογίας & Επεξεργασίας Πολυμερών & Σύνθετων Υλικών
 • Τομέας Γεωλογικών Επιστημών
 1. Εργαστήριο Γεωλογίας
 2. Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας
 3. Εργαστήριο Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας - Κοιτασματολογίας

Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Τοπογραφίας
 1. Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας
 2. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας
 3. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης
 4. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας
 5. Εργαστήριο Χαρτογραφίας
 6. Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου
 • Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού
 1. Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου
 2. Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας
 • Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης
 1. Εργαστήριο Δομικής Μηχανικής και Στοιχείων Τεχνικών Εργων
 2. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών 'Εργων & Διαχείρισης Υδατικών Πόρων
 3. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής

Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηγορία: Απόφοιτοι Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Οι απόφοιτοι του Ε.Μ.Π. υπήρξαν ο κύριος επιστημονικός μοχλός της αυτοδύναμης προπολεμικής ανάπτυξης και μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στελέχωσαν ως επιστήμονες μηχανικοί τις δημόσιες και ιδιωτικές τεχνικές υπηρεσίες και εταιρείες και κατά γενική ομολογία δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Παράλληλα, κατέλαβαν σημαντικές θέσεις δασκάλων και ερευνητών στην ελληνική αλλά και στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα. Η μεγάλη εθνική προσφορά και η κατάκτηση αυτής της διακεκριμένης θέσης από το Ε.Μ.Π. οφείλεται στις υψηλές προδιαγραφές δομής και λειτουργίας των σπουδών του, στην υψηλή μέση ποιότητα διδασκόντων και διδασκομένων και στο ικανοποιητικό επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

Πολιτικά πρόσωπα όπως ο Αλέξης Τσίπρας (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών), ο Γιάννης Μανιάτης (Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών), ο Κώστας Σκανδαλίδης (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών), ο Γιάννης Παπαθανασίου (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), η Μαρία Δαμανάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών) κ.α, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη τεχνικών και μη επιχειρήσεων όπως ο Δημήτρης Κούτρας (Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών Μηχανικών), πρόεδρος της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ, είναι μόνο λίγοι από τους πολλούς διακεκριμένους απόφοιτους του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

Η ομώνυμη συνοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυτεχνείο βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο
Η θέση του Πολυτεχενίου στο χάρτη

Το Πολυτεχνείο είναι περιοχή στο κέντρο της Αθήνας στη συνοικία του Μουσείου. Συνορεύει με τις συνοικίες Βάθη, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας, Εξάρχεια. Πήρε τ' όνομά της απ' το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γύρω απ' το οποίο αναπτύχθηκε. Η περιοχή διασχίζεται απ' τις οδούς Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου κι εξυπηρετείται απ' το Μετρό και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα