Πλατεία Κλαυθμώνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πλατεία Κλαυθμώνος βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Πλατεία Κλαυθμώνος
Πλατεία Κλαυθμώνος
Η θέση της Πλατείας Κλαυθμώνος στο χάρτη

Συντεταγμένες: 37°58′45″N 23°43′52″E / 37.97917°N 23.73111°E / 37.97917; 23.73111

Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Η Πλατεία Κλαυθμώνος είναι κεντρική πλατεία της Αθήνας, γύρω απ' την οποία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Σύντομο ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενα ονόματα της πλατείας ήταν Πλατεία των κήπων του Παλαιού Παλατιού (επί Όθωνα), πλατεία του Νομισματοκοπείου. πλατεία του κήπου του υπουργείου Οικονομικών, Πλατεία 25ης Μαρτίου, Πλατεία Δημοκρατίας και από το 1878, το όνομα που έχει μέχρι και σήμερα, «Πλατεία Κλαυθμώνος» καθώς και Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως το 1989. Το όνομα «Πλατεία Κλαυθμώνος» το πήρε μετά από χρονογράφημα του περιοδικού Εστία, επειδή εκεί, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, μαζεύονταν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους, δεδομένου ότι τότε δεν υπήρχε μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και η κάθε νέα κυβέρνηση απέλυε τους υπαλλήλους που είχε προσλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και προσλάμβανε τους δικούς της ψηφοφόρους[1]. Ο ανάδοχος του ονόματος της πλατείας Κλαυθμώνος, ο αρθρογράφος της Εστίας στον οποίο οφείλεται το όνομά της, ήταν ο συγγραφέας Δημήτριος Καμπούρογλου (αργότερα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών)[2].

Το όνομα που πρότεινε ο Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze), αρχιτέκτονας που υπέβαλε σχέδια για την πόλη των Αθηνών με πρόσκληση του βασιλιά Όθωνα, ήταν «Πλατεία Αισχύλου». Το όνομα «Πλατεία Νομισματοκοπείου» το πήρε γιατί εκεί βρισκόταν το κτίριο του Νομισματοκοπείου. To 1838 και για μεγάλη χρονική περίοδο είχε το όνομα «Πλατεία 25ης Μαρτίου» (γιατί στον κήπο της πλατείας έγινε ο πρώτος Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που θεσμοθετήθηκε το 1838 να γίνεται στις 25 Μαρτίου) και στη συνέχεια «Πλατεία Δημοκρατίας». Μετά το 1878 πήρε το όνομα «Πλατεία Κλαυθμώνος», ενώ το τέλος του Ιουνίου του 1989 με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του ομώνυμου γλυπτού (δες και σχετική φωτογραφία) μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως», όνομα το οποίο δε βρίσκεται σε χρήση[2][3].

Από το 1972 δημοπρατήθηκε η δημιουργία υπόγειου σταθμού στάθμευσης, το οποίο κατασκευάστηκε και βρίσκεται και σήμερα σε χρήση[4].

Η ομώνυμη συνοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πλατεία Κλαυθμώνος είναι συνοικία στο κέντρο της Αθήνας. Συνορεύει με τις συνοικίες Ακαδημία, Χαυτεία,Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Συντάγματος, Χρυσοσπηλιώτισσα και Κολωνάκι. Πήρε το όνομά της απ' την Πλατεία Κλαυθμώνος γύρω απ' την οποία αναπτύχθηκε. Εξυπηρετείται απ' το μετρό και πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϊ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μια περίπτωση διάσωσης, Κώστας Παπαπαναγιώτου, Σπύρος Τσιμάς, Μηνάς Χατζηχρήστου, Αρχαιολογία, σελ.55
  2. 2,0 2,1 Πλατείες της Αθήνας: πως πήραν το όνομά τους, Πηγή: Μ. Βουγιούκα & Β. Μεγαρίδη: Οδωνυμικά - Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας Εκδότης: Δήμος Αθηναίων – Πνευματικό Κέντρο Β’ Έκδοση 1993
  3. Εφετηρίς (Almanac) του Βασιλείου της Ελλάδος: δια το έτος, Α. Ι. Κλάδος, Εν Αθήναις, εκ της Βασιλικής Τυπογραφίας και Λιθογραφίας, 1837, σελ. 141
  4. Υπόγειο Γκαράζ στην Κλαυθμώνος Πληρώνουμε για πάρκινγκ που μας ανήκει, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Απριλίου 2011