Πολύγωνο (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολύγωνο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πολύγωνο
37°59′54″N 23°45′32″E
ΠεριφέρειαΠεριφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών
ΔήμοςΑθηναίων
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα
Το πεδίο του Άρεως

Το Πολύγωνο είναι συνοικία της Αθήνας. Βρίσκεται στη περιοχή ανάμεσα από το πεδίο του Άρεως και τα Τουρκοβούνια, στων οποίων τις πλαγιές και είναι δομημένο, παρουσιάζοντας έντονες ιδιομορφίες υψομέτρου με πολλές απότομες κλίσεις. Το Πολύγωνο χωρίζει τις περιοχές Γκύζη, Κυψέλη και Νέα Φιλοθέη, ενώ γειτνιάζει και με τους Αμπελοκήπους στα ανατολικά. Παρόλο που είναι μια πυκνοδομημένη περιοχή, δεν είναι όσο πυκνοκατοικημένη όσο οι γειτονικές της συνοικίες των Αμπελοκήπων, του Γκύζη και της Κυψέλης, καθώς στις περισσότερες επικλινείς περιοχές δεν επιτρέπεται η ανέγερση πολυώροφων οικοδομών. Έτσι η πλειοψηφία των κτιρίων της περιοχής είναι μονοκατοικίες και διώροφα κτίρια. Στο Πολύγωνο κοντά στα όρια με την Κυψέλη βρίσκονται επίσης τα δικαστήρια της Αθήνας.

Πολύγωνο is located in Αθήνα
Πολύγωνο
Πολύγωνο
Η θέση του Πολυγώνου στον χάρτη

Παλαιότερα η περιοχή διασχιζόταν από χείμαρρο, η αρχαία ονομασία του οποίου ήταν Ελλέβορος ή Βριλησσός. Σήμερα η κοίτη του χειμάρρου έχει καλυφθεί και δομηθεί, αποτελώντας τον πιο κύριο δρόμο της περιοχής που ενώνει το Πολύγωνο με το Ψυχικό, την Κυψέλη και τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Στο Πολύγωνο βρίσκεται και η μοναδική στην Ελλάδα, Αιθιοπική Χριστιανική Εκκλησία.[1]

Η ονομασία της συνοικίας φαίνεται ότι προήλθε από την πολυγωνική εξέδρα που στηνόταν κατά τις παρελάσεις στον χώρο απέναντι από την είσοδο της τότε Σχολής Ευελπίδων (σημερινά Δικαστήρια). Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν Αγχεσμός. Η περιοχή αναφέρεται και ως Γυπαρέικα, λόγω του ότι εκεί είχε κτήματα ο Παύλος Γύπαρης, σωματοφύλακας του Ελευθερίου Βενιζέλου, γι' αυτό και η περιοχή ονομάζεται επίσης συνοικία Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως και η κεντρική πλατεία της[2].

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραμμές ΟΑΣΑ

  • Γραμμή 224: (Καισαριανή – Ελ. Βενιζέλου)
  • Γραμμή 140: (Πολύγωνο – Γλυφάδα)
  • Τρόλευ 15: (Πετράλωνα – Δικαστήρια – Ελ. Βενιζέλου)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Πολύγωνο, της Βίκυς Βολιώτη | LiFO». www.lifo.gr. 6 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. «Πλ. Ελ. Βενιζέλου · Αθήνα 114 76, Ελλάδα». Πλ. Ελ. Βενιζέλου · Αθήνα 114 76, Ελλάδα. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022.