Αγίου Μελετίου (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγίου Μελετίου is located in Αθήνα
Αγίου Μελετίου
Αγίου Μελετίου
Η θέση της συνοικίας Αγίου Μελετίου στο χάρτη

Η Αγίου Μελετίου είναι συνοικία η οποία γειτονεύει με τις συνοικίες Άγιος Νικόλαος, Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη, Πλατεία Βικτωρίας, Άγιος Παντελεήμονας και Αττική. Κύριοι οδικοί άξονές της είναι η οδός Αχαρνών και η οδός Αγίου Μελετίου. Η συνοικία Αγίου Μελετίου αντιστοιχεί, όπως προκύπτει από όσα αναφέρει ο Κώστας Μπίρης, στην περιοχή που παλιότερα αποκαλούνταν Λεβίδου ή Λεβίδη από την ερημική, τότε, οικογενειακή έπαυλη του Νικολάου Λεβίδη, που υπήρχε στις αρχές περίπου του 20ού αιώνα, επί της οδού Πατησίων.[1] Κατά τον Μεσοπόλεμο, η σημερινή συνοικία Αγίου Μελετίου ήταν διαμοιρασμένη κυρίως μεταξύ των συνοικιών της Αττικής (που ήταν ευρύτερη από τη σημερινή) και της Αχαρνών.[2] (σχετίζεται με τον σημερινό Άγ. Νικόλαο).

Όρια συνοικίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όριά της είναι η πλευρά με τους ζυγούς αριθμούς της οδού Ιθάκης στο κομμάτι απ' την οδό Πατησίων μέχρι την οδό Αχαρνών και στο κομμάτι μεταξύ της οδού Αχαρνών και της οδού Μιχαήλ Βόδα η ίδια πλευρά της οδού Περγάμου (προέκταση της οδού Ιθάκης), η πλευρά με τους μονούς αριθμούς της οδού Θήρας από την Πατησίων μέχρι τη Μιχαήλ Βόδα, η πλευρά με τους μονούς αριθμούς της οδού Πατησίων στο κομμάτι μεταξύ των οδών Ιθάκης και Θήρας και η πλευρά με τους ζυγούς αριθμούς της οδού Μιχαήλ Βόδα στο κομμάτι μεταξύ των οδών Περγάμου και Θήρας. Την ονομασία της την οφείλει στην ομώνυμη οδό η οποία ξεκινά απ' την Κυψέλη και καταλήγει στα Σεπόλια. Εξυπηρετείται από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ και από το σταθμό Αττική του μετρό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κώστας Μπίρης (2006) [1971]. Αι τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών. (Δημοσιεύματα του “Αρχαιολογικού Δελτίου”, αρ. 17). Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. σελ. 61 & στον επισυναπτόμενο χάρτη. ISBN 960-214-445-9. 
  2. Βλ. αντιστοίχηση οδών με συνοικίες στο: «Αθήναι». Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν. 1. Aθήνα: Εκδοτικός Οίκος Ελευθερουδάκη. 1927, σσ. 386-396 passim.