Αγίου Μελετίου (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγίου Μελετίου is located in Αθήνα
Αγίου Μελετίου
Αγίου Μελετίου
Η θέση της συνοικίας Αγίου Μελετίου στο χάρτη

Η Αγίου Μελετίου είναι συνοικία η οποία γειτονεύει με τις συνοικίες Άγιος Νικόλαος, Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη, Πλατεία Βικτωρίας, Άγιος Παντελεήμονας και Αττική. Κύριοι οδικοί άξονές της είναι η οδός Αχαρνών και η οδός Αγίου Μελετίου. Η συνοικία Αγίου Μελετίου αντιστοιχεί, όπως προκύπτει από όσα αναφέρει ο Κώστας Μπίρης, στην περιοχή που παλιότερα αποκαλούνταν Λεβίδου ή Λεβίδη από την ερημική, τότε, οικογενειακή έπαυλη του Νικολάου Λεβίδη, που υπήρχε στις αρχές περίπου του 20ού αιώνα, επί της οδού Πατησίων.[1] Κατά τον Μεσοπόλεμο, η σημερινή συνοικία Αγίου Μελετίου ήταν διαμοιρασμένη κυρίως μεταξύ των συνοικιών της Αττικής (που ήταν ευρύτερη από τη σημερινή) και της Αχαρνών.[2] (σχετίζεται με τον σημερινό Άγ. Νικόλαο).

Όρια συνοικίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όριά της είναι η πλευρά με τους ζυγούς αριθμούς της οδού Ιθάκης στο κομμάτι απ' την οδό 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Αχαρνών και στο κομμάτι μεταξύ της οδού Αχαρνών και της οδού Μιχαήλ Βόδα η ίδια πλευρά της οδού Περγάμου,[3] η πλευρά με τους μονούς αριθμούς της οδού Θήρας στο ίδιο κομμάτι, η πλευρά με τους μονούς αριθμούς της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στο κομμάτι μεταξύ των οδών Ιθάκης και Θήρας και η πλευρά με τους ζυγούς αριθμούς της οδού Μιχαήλ Βόδα στο κομμάτι μεταξύ των οδών Περγάμου και Θήρας. Την ονομασία της την οφείλει στην ομώνυμη οδό η οποία ξεκινά απ' την Κυψέλη και καταλήγει στα Σεπόλια. Εξυπηρετείται από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ και στο μέλλον θα εξυπηρετείται κι απ' το σταθμό Κυψέλη του μετρό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κώστας Μπίρης (2006) [1971]. Αι τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών. (Δημοσιεύματα του “Αρχαιολογικού Δελτίου”, αρ. 17). Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. σελ. 61 & στον επισυναπτόμενο χάρτη. ISBN 960-214-445-9. 
  2. Βλ. αντιστοίχηση οδών με συνοικίες στο: «Αθήναι». Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν. 1. Aθήνα: Εκδοτικός Οίκος Ελευθερουδάκη. 1927, σσ. 386-396 passim. 
  3. Είναι η προέκταση της οδού Ιθάκης απ' την οδό Αχαρνών και κάτω.