Νέα Φιλοθέη Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°59′50″N 23°45′42″E / 37.99722°N 23.76167°E / 37.99722; 23.76167

Νέα Φιλοθέη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νέα Φιλοθέη Αθηνών
37°59′50″N 23°45′42″E
ΠεριφέρειαΠεριφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών
ΔήμοςΑθηναίων

Η Νέα Φιλοθέη είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου των Τουρκοβουνίων, ξεκινώντας πάνω από τον σταθμό μετρό Πανόρμου (οδός Τριφυλίας) και φτάνοντας μέχρι το Αττικό Άλσος και το Ψυχικό (με το οποίο συνορεύει στην οδό Μουσών στο ύψος της Κατεχάκη). Συνορεύει επίσης με τις συνοικίες Πολύγωνο, Γηροκομείο (με όριο τις οδούς Νικ. Φλώρου, Τριφυλίας) και τους Αμπελόκηπους. Το όνομα της προέρχεται από την Αγία Φιλοθέη που έδρασε στην περιοχή. [1]

Η Νέα Φιλοθέη στο βόρειο τμήμα της είναι μια από τις πιο ήσυχες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, αφού είναι χτισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου με οικογενειακές διπλοκατοικίες με κήπους και πολύ πράσινο, θυμίζοντας έτσι αρκετά το γειτονικό Ψυχικό. [2]

Προς τα νότια η περιοχή μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια πολύβουη αστική περιοχή που θυμίζει πολύ τους γειτονικούς Αμπελοκήπους και Πολύγωνο, με πολλά μαγαζιά και πολυκατοικίες, ενώ είναι ταυτόχρονα γνωστή και ως Άνω Αμπελόκηποι. Περίπου στο κέντρο αυτής της περιοχής βρίσκεται το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ.). Το πάρκο διαθέτει παιδική χαρά, χώρους πρασίνου, δανειστική παιδική – εφηβική βιβλιοθήκη η οποία απευθύνεται σε ηλικίες 6–15 ετών και την κοινωνική καφετέρια Μύρτιλλο η οποία χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους της. [3][4][5][6]

Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (Πρώην ΚΑΠΑΨ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό του Δήμου Αθηναίων όπως ονομάζεται από το 2016, είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Αμπελοκήπων – Νέας Φιλοθέης. Το ακρωνύμιο ονομασίας του πάρκου σημαίνει: Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτών Αναπήρων Ψυχικού. Το κτιριακό συγκρότημα οικοδομήθηκε το 1956–1957 και από το 1959 αποτέλεσε εκπαιδευτικό κέντρο για ανάπηρους του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου.

Κάθε χρόνο περίπου 100 άτομα αποφοιτούσαν από το κέντρο με ειδικότητες όπως ωρολογοποιοί, υποδηματοποιοί, ξυλουργοί κ.ά.  Μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων της καφετέριας μπορεί κανείς να δει τα μηχανήματα στα οποία μάθαιναν την τέχνη τους οι ανάπηροι πολέμου και ήταν δωρεά της πρεσβείας της Νορβηγίας. Τους τοίχους κοσμούν εκτός από τα εξαιρετικά έργα του κωφού ζωγράφου και αριστούχου της ΑΣΚΤ Μανώλη Αντωνάκη. Επίσης και φωτογραφίες που ουσιαστικά αποτελούν σκηνές από ένα σπάνιας αξίας φιλμάκι από τα Επίκαιρα του 1959.

Στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό στεγάζεται και δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων με πλούσια κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική δράση από το 1959.

Στην ευρύτερη περιοχή πρωτοστάτησε για τη σωτηρία του κτήματος Θων (Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Κηφισίας) καθώς και του οικοπέδου της ΔΕΗ, επί της οδού Λάμψα, ως σχολείο και πράσινο (και όχι για την ανέγερση μεγαθηρίου στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ), ενώ σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και κινήσεις πολιτών, έχει συμβάλλει στην προώθηση πολλών άλλων ζητημάτων (Κουντουριώτικα, Γήπεδο ΠΑΟ, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, Αττικό Άλσος, Πάρκο Γουδή, Ελαιώνας, Υμηττός, ελεύθερες παραλίες κλπ).

Παράλληλα πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ιδίου, συσκέψεις, συζητήσεις, συνεστιάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (βραδιές θεάτρου, χορωδίας, χορού, ποίησης, κλπ) αξιοποιώντας το ανοιχτό θεατράκι και τα πάρκα της γειτονιάς με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων, τη διασκέδαση, τη μόρφωση και την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία.[7]

Προσωπικότητες της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μ. Θεοδοσοπούλου Τα προικώα της Οσίας Φιλοθέης Αρχειοθετήθηκε 2009-05-28 στο Wayback Machine.
  2. https://www.lifo.gr/mag/columns/4524
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018. 
  4. «Mύρτιλλο: το αθηναϊκό café που προσλαμβάνει αποκλειστικά άτομα με αναπηρία, μας υποδέχεται στο νέο του χώρο». popaganda.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. Δημάκη, Χρυσή (4 Νοεμβρίου 2020). «Μύρτιλλο: Η καφετέρια που μπορείς να απολαύσεις τον πιο "σημαντικό" καφέ της Αθήνας | Ειδική Αγωγή». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «Το ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους έγινε Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό». Athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Σκοπός - Στόχοι». Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων. 18 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Ο Κώστας Κακκαβάς για τον Μπάρκουλη: Ανδρέα, συγγνώμη!». THE BEST. 28 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 
  9. «"Φωνάζει ο κλέφτης" επι σκηνής». Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού. 26 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021.