Γκύζη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκύζη βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Γκύζη
Γκύζη
Η θέση της συνοικίας Γκύζη στον χάρτη
Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ύψος του Γκύζη
Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Παναθηναϊκού στο πράσινο κτίριο του Γκύζη
Γειτονιά στου Γκύζη

Η συνοικία του Γκύζη είναι συνοικία της Αθήνας και βρίσκεται βόρεια της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Συνορεύει με τις συνοικίες Πολύγωνο, Πεδίο Άρεως, Αμπελόκηποι και Κυψέλη. Είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή που οικοδομήθηκε κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η περιοχή εξυπηρετείται από την γραμμή 3 του μετρό και συγκεκριμένα από τον σταθμό των Αμπελοκήπων.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Κυψέλη Βόρεια: Πολύγωνο Βορειοανατολικά: Αμπελόκηποι
Δυτικά: Πεδίον του Άρεως Γκύζη Ανατολικά: Αμπελόκηποι
Νοτιοδυτικά: Νεάπολη Νότια: Νεάπολη Νοτιοανατολικά: Κουντουριώτικα

Η συνοικία του Γκύζη είναι συνοικία της Αθήνας και βρίσκεται βόρεια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανήκει στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Συνορεύει βόρεια με το Πολύγωνο με όριο την Οδό Πριγκηποννήσων συνέχεια της Οδού Ευελπίδων, νότια με την Νεάπολη Αθηνών και το Τέρμα Ιπποκράτους με όριο την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανατολικά με τη συνοικία Αβέρωφ (τέως Κουντουριώτικα) με όριο την Οδό Κυρίλλου Λούκαρη και τους Αμπελοκήπους και δυτικά με το Πεδίο του Άρεως. Ο Άρειος Πάγος, το Εφετείο Αθηνών, και το Ειρηνοδικείο Αθηνών βρίσκονται στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως στα σύνορα με του Γκύζη.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή που οικοδομήθηκε κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970, στου Γκύζη κυριαρχούν τα πολυκαταστήματα, οι ψηλές πολυκατοικίες σε δρόμους με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση στο σύνολο τους και με θέσεις πάρκινγκ ανύπαρκτες όλο τον χρόνο. Περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα στα βόρεια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τα δικαστήρια μέχρι το πεδίο του Άρεως, η περιοχή εξυπηρετείται από την γραμμή 3 του μετρό και συγκεκριμένα από τον σταθμό των Αμπελοκήπων. Οι ελεύθεροι χώροι είναι ανύπαρκτοι, λίγα πάρκα βρίσκονται στα βόρεια της συνοικίας γύρω από την ομώνυμη πλατεία Γκύζη κοντά στα σύνορα με το Πολύγωνο όπως και το μεγάλο πάρκο Φινόπουλου κοντά στο Πεδίο του Άρεως, οι μοναδικές εκκλησίες που υπάρχουν στου Γκύζη είναι η Αγία Ελεούσα λίγο βορειότερα από τα δικαστήρια και ο Άγιος Ελευθέριος επί της οδού Βαρβάκη. Κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υπάρχουν πλήθος από καταστήματα, καφετέριες,εστιατόρια, συνεργεία, το παράρτημα του ΙΚΑ στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα και τα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου Φιλάθλων Παναθηναϊκού,. H κυριαρχία των οπαδών της ομάδας του Παναθηναϊκού στην περιοχή λόγω γειτνίασης με το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης είναι έντονη.

Ετυμολογία του ονόματος της συνοικίας Γκύζη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία πήρε το όνομά της από το μεγάλο Τηνιακό ζωγράφο Νικόλαο Γύζη και κανονικά θα έπρεπε να την λέμε Γύζη. Επειδή όμως ο Γύζης το 1865 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας όπου έζησε μέχρι το θάνατό του και στους πίνακες που ζωγράφισε εκεί έβαλε την υπογραφή του με λατινικούς χαρακτήρες, γύρω στο 1925, το όνομα της συνοικίας, το οποίο επίσης έχει η πλατεία η οποία βρίσκεται στο κέντρο της αλλά και η οδός από την οποία κατεβαίνει το λεωφορείο το οποίο την εξυπηρετεί (021 Κάνιγγος-Γκύζη) και η οποία είναι προέκταση της Ιπποκράτους, υπέστη παραφθορά σε Γκύζη. Αυτό δε έγινε επειδή με αυτό το όνομα αποκαλούσαν τον ζωγράφο οι Γερμανοί την περίοδο που έζησε στην χώρα τους.

Η συνοικία αναπτύχθηκε τις πρώτες δεκαετίες γύρω από την πλατεία Γκύζη στα βόρεια της συνοικίας και την Οδό Γκύζη που συνδέει την πλατεία με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η περιοχή έχει και μια ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία ονομάζεται Γκυζιακός.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηρώ Κουνάδη, Αθηναϊκά τοπωνύμια: Η πόλη έχει τις δικές της ιστορίες