Νεάπολη (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νεάπολη βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Νεάπολη
Νεάπολη
Η θέση της Νεάπολης στον χάρτη

Η Νεάπολη είναι ιστορική συνοικία της Αθήνας. Εκτείνεται στους πρόποδες του Λυκαβηττού και γύρω από τον Λόφο του Στρέφη. Γενέθλια συνοικία των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού.

Αρχιτεκτονική με ταυτότητα, κουλτούρα[εκκρεμεί παραπομπή], και το στέκι του βιβλίου. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι εδώ έχουν την έδρα τους. Κοντά βρίσκονται και τα κλασικότερα βιβλιοπωλεία των Αθηνών. Η συνοικία συνδυάζει με επιτυχία[εκκρεμεί παραπομπή] το οικογενειακό, με το νεανικό και το φοιτητικό στυλ.

Το δάσος του Λυκαβηττού, ο Λόφος του Στρέφη, και το γεμάτο με πεύκα αλσύλλιο του Αγίου Νικολάου, δημιουργούν ένα δροσερό και υγιεινό περιβάλλον. Οι όμορφες καταπράσινες πλατείες Νεαπόλεως, Παναθήναια (Αργεντινής Δημοκρατίας), Ασκληπιού, Τάσου Βουρνά, Ανεξαρτησίας συμπληρώνουν το ρομαντικό κι ειδυλλιακό τοπίο.

Ιστορικοί και σημαντικοί δρόμοι της Νεάπολης είναι η Ιπποκράτους, η Χαριλάου Τρικούπη, η Μαυρομιχάλη, η Ασκληπιού, η Διδότου, η Καλλιδρομίου, η Βασιλείου Βουλγαροκτόνου, η Δαφνομήλη και η Λάμπρου Κατσώνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]