Πλατεία Κάνιγγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τμήμα της πλατείας
Πλατεία Κάνιγγος βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Πλατεία Κάνιγγος
Πλατεία Κάνιγγος
Η θέση της Πλατείας Κάνιγγος στο χάρτη

Η πλατεία Κάνιγγος είναι πλατεία στην 1η δημοτική ενότητα του δήμου Αθηναίω. Η ονομασία της προέρχεται από το εξελληνισμένο όνομα του Άγγλου πολιτικού και πρωθυπουργού Τζωρτζ Κάνινγκ, ο ανδριάντας του οποίου βρίσκεται εκεί μέχρι και σήμερα. Στην πλατεία οδηγούν οι οδοί Χαλκοκονδύλη από την Πατησίων και Κάνιγγος από τη Στουρνάρη. Αρχικά είχε σχήμα κυκλικό και θεωρούνταν εφάμιλλη της πλατείας Ομόνοιας. Γύρω από αυτήν αναπτύχθηκε η ομώνυμη συνοικία.

Διαχρονικά στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια λόγω της συγκέντρωσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικών ινστιτούτων και επαγγελματικών καταστημάτων στη ζώνη από την Ομόνοια και προς την Πατησίων, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιταλικό Ινστιτούτο, ιδιωτικά κολέγια, ΙΕΚ και άλλα.

Στην πλατεία υπάρχουν στάσεις τρόλει και υπόγειος χώρος στάθμευσης ΙΧ.

Η ομώνυμη συνοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία της Πλατείας Κάνιγγος ή απλά Κάνιγγος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συνορεύει με της συνοικίες Ακαδημία, Εξάρχεια, Μουσείο, Νεάπολη, Ομόνοια και Πλατεία Βάθης. Πήρε το όνομά της από την πλατεία Κάνιγγος γύρω από την οποία αναπτύχθηκε. Εξυπηρετείται από το μετρό και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.

Πρότυπο:Πλατείες της Αθήνας