Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΙΡΤ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ)
Τύπος Ίδρυμα
Προκάτοχος ΕΙΡ (1938-1970)
Διάδοχος ΕΡΤ
Ίδρυση 10 Δεκεμβρίου 1970
Ιδρυτής Χούντα των Συνταγματαρχών
Διάλυση 3 Δεκεμβρίου 1975
Αιτία διάλυσης μετατροπή σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομασία σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Έδρα Μουρούζη 16 και Ρηγίλλης 12 γωνία, Αθήνα (1970-1974)
Ραδιομέγαρο (1974-1975)
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Ραδιόφωνο, Τηλεόραση
Ο Γιώργος Κάρτερ παρουσιάζει τις Ειδήσεις στο ΕΙΡΤ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) ήταν ελληνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ιδρύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1970 με το υπ. αριθμόν 745/70[1] νομοθετικό διάταγμα της χούντας. Ήταν ο πρώτος φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας που διαχειρίστηκε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1975, με το νόμο 230[2] μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΡΤ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΙΡΤ ήταν ο τέταρτος δημόσιος φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας και ο πρώτος δημόσιος φορέας τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ο πρώτος φορέας ήταν η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικής Εκπομπής) η οποία κατείχε τον ΡΣΑ (Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών) που ιδρύθηκε κατά την Αυγουστινιανή Δικτακτορία του Μεταξά, το 1938.

Ο δεύτερος φορέας ήταν η ΑΕΡΕ (Ανώνυμη Εταιρία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) και πάλι με τον ΡΣΑ που ιδρύθηκε στην Κατοχή. Το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με την Συντακτική Πράξη 54/1945 «Περί ιδρύσεως του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας» δια της οποίας και περιήλθε στη κυριότητά του όλη η περιουσία της πρώην Α.Ε.Ρ.Ε., που είχε δημιουργηθεί στη κατοχή.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Απριλίου 1967 επιβάλλεται η Χούντα των Συνταγματαρχών η οποία αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θέλει να δημιουργήσει και δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, για να δυναμώσει την προπαγάνδα της δικτατορίας. Οι εγκαταστάσεις του ΕΙΡ στο Ζάππειο δεν επαρκούν και την διετία 1968-1969 κατασκευάζεται το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή. Στις 10 Δεκεμβρίου 1970 η κυβέρνηση της Χούντας ιδρύει το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως με τον μόνιμο, πλέον, τηλεοπτικό σταθμό του πρώην ΕΙΡ και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα. Τον Ιανουάριο του 1974 εγκαινιάζεται το Ραδιομέγαρο όπου μετεγκαθίσταται το ΕΙΡΤ από τα κτήρια του Ζαππείου και του ΟΤΕ.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος της ΕΙΡΤ ήταν η πανελλήνια ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγώγηση του ελληνικού λαού.

Μετά την Χούντα, η Κατάργηση και η Διαδοχή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την πτώση της Χούντας, το ΕΙΡΤ νομιμοποιήθηκε και έδειξε σε έκτακτο ασπρόμαυρο δελτίο την πτώση της Χούντας και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις 3 Δεκεμβρίου 1975 το διαδέχτηκε η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]