Παιδαγωγική Σχολή Α.Π.Θ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παιδαγωγική Σχολή Α.Π.Θ
Λογότυπο ΑΠΘ
Τύπος Δημόσιο
Ίδρυση 1989
Κοσμήτορες Δήμητρα Κογκίδου
Ακαδημαϊκό προσωπικό 60
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη, Ελλάδα Flag of Greece.svg
Έδρα Θεσσαλονίκη
Ιστοσελίδα www.auth.gr/educ

Η Παιδαγωγική Σχολή είναι μία απ' τις 12 σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.[1]

Χωρίζεται σε 2 τμήματα.

  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.)
  • Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παιδαγωγική Σχολή, ιδρύθηκε το 1989 και σ’ αυτήν εντάσσοταν το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (αργότερα και τα 2 πήραν την σημερινή τους ονομασία) τα οποία ήταν τετραετούς φοίτητσης και αντικατέστησαν τις διετούς φοίτησης Παιδαγωγικές Ακαδημίες.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) της σχολής είναι περίπου 60 άτομα (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουροι Καθηγητές, Λέκτορες)[1].

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις τις Σχολής μοιράζονται ανάμεσα στο κεντρικό κτήριο της σχολής, το οποίο βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του campus του Α.Π.Θ. επι της οδού Γ' Σεπτεμβρίου, και στο κτήριο που βρίσκεται εκτός campus επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. διαθέτει βιβλιοθήκη κοινή και για τα 2 τμήματα, που είναι διασυνδεδεμένη με το Σύστημα Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση και σε όλες τις διπλωματικές εργασίας, αλλά και στις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί από φοιτητές του εκάστοτε τμήματος. Καθώς και σε πλήθος τίτλων βιβλίων αλλά και επιστημονικών περιοδικών.
Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων με έμφαση στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Λειτουργεί από το 2005 ως περιφερειακή Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. ύστερα από την ενοποίηση των Βιβλιοθηκών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Στεγάζεται στο 2ο όροφο του κτιρίου «Πύργος» της Παιδαγωγικής Σχολής, εντός του πανεπιστημιακού χώρου του Α.Π.Θ και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 - 19.00. Ο χώρος που διαθέτει για τη λειτουργία της υπολογίζεται στα 450m2 και περιλαμβάνει το Γραφείο Δανεισμού και Εξυπηρέτησης χρηστών, το Βιβλιοστάσιο, το Τμήμα Τρεχουσών Συνδρομών Περιοδικών, το Τμήμα Βιβλιοδετημένων Περιοδικών (παλιότερα τεύχη), το Αναγνωστήριο, το Τμήμα Φωτοτύπησης υλικού και το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής.
Κύριος στόχος της Βιβλιοθήκης της Παιδαγωγικής Σχολής είναι να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες, τη βοήθεια και την καθοδήγηση κατά την ερευνητική διαδικασία στους χρήστες, ώστε να εξασφαλίζει την πρόσβαση στην πληροφορία. Ο σκοπός αυτός πραγματώνεται είτε άμεσα με τη φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στο χώρο της Βιβλιοθήκης είτε έμμεσα προσφέροντας υπηρεσίες πληροφόρησης μέσω τηλεφώνου και μέσω e-mail.
Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από τις κυρίες Παπάζογλου Αγγελική, Ε.Τ.Ε.Π. του Τ.Ε.Π.Α.Ε. και την Συρμακέζη-Σταμάκου Αθανασία, Ε.Τ.Ε.Π. του Τ.Ε.Π.Α.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, η Βιβλιοθήκη της Σχολής πλήττεται σοβαρά από την απώλεια δύο κύριων στελεχών της, της κας Νούνη Ανδριανής, που ήταν η μοναδική βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης και της κας Παππά Μαρίας, στελέχους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των εν γένει υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης. Το έργο της Βιβλιοθήκης υποβοηθείται περιστασιακά και από φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Βιβλιοθηκονομίας που κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 2 τμήματα της Σχολής παρέχουν στους φοιτητές τους προπτυχιακούς κύκλους σπουδών τετραετούς φοίτησης καθώς και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]