Υστάσπης (γιος του Ξέρξη Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Υστάσπης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
ΓονείςΞέρξης Α' της Περσίας και Άμηστρις

O Υστάσπης (5ος αι. πΧ) από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών ήταν πρίγκιπας της Περσίας, που έγινε σατράπης της Βακτρίας.

Ο Αρταξέρξης Α΄ ο Μακρόχειρ, νεότερος αδελφός τού Υστάσπη, τον φόνευσε για να ανέλθει στον θρόνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Ξέρξη Α΄ τού Μεγάλου και της Αμήστριδος, κόρης τού Οτάνη. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Δαρείος και νεότερος ο Αρταξέρξης Α΄.

Τον Ξέρξη Α΄ που φονεύθηκε το 465 πΧ από τον υπουργό του Αρτάβανο, τον διαδέχθηκε ο Αρταξέρξης Α΄, αφού πρώτα εξόντωσε τους δύο μεγαλύτερος αδελφούς του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διόδωρο Σικελιώτη ο Υστάσπης ήταν σατράπης της Βακτρίας, την εποχή που απεβίωσε ο πατέρας του. Όμως η δήλωση αυτή τού Διόδωρου δεν συμφωνεί με την αναφορά τού Κτησία τού Κνίδιου, όπου περιγράφει έναν Αρτάβανο (όχι τον υπουργό που φόνευσε) ως σαράπη της Βακτρίας, ο οποίος τότε εξεγέρθηκε. Ίσως ο Υστάσπης να είναι αυτός που εξεγέρθηκε.

Ο Δαρείος και ο Υστάσπης φημολογείται, ότι φονεύθηκαν από τον Αρταξέρξη Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Margaret C. Miller: Athens and Persia in the Fifth Century BC: A Study in Cultural Receptivity. Cambridge University Press, 2004, ISBN 978-0521607582, S. 14.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hystaspes (son of Xerxes I) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).