Άμηστρις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άμηστρις
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 6ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 5ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα σύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
Σύζυγος Ξέρξης Α' της Περσίας
Τέκνα Αρταξέρξης Α΄ της Περσίας
Αμυτίς
Rodoguna
Υστάσπης
Δαρείος
Γονείς Otanes
Αδέλφια Phaedymia

Η Άμηστρις (περσικά: Amāstrī-, «δυνατή γυναίκα»)[1] ήταν σύζυγος του Ξέρξη Α' και μητέρα του Αρταξέρξη Α'.[2]

Είναι γνωστή για την κακή φήμη που απέκτησε στις αρχαίες ελληνικές ιστορικές πηγές.[3][4][5]

Η Άμηστρις ήταν κόρη του Οτάνη, ενός από τους εφτά ευγενείς που σκότωσαν τον μάγο μιμητή του Πέρση βασιλέα Σμέρδι το 522 π.Χ. Μετά απ' αυτό, ο Δαρείος Α' ανέβηκε στον θρόνο. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Οτάνης τιμήθηκε με βασιλικούς γάμους. Ο Δαρείος παντρεύτηκε την κόρη του Οτάνη, Φαδυμία, ενώ ο Οτάνης παντρεύτηκε την αδερφή του Δαρείου, η οποία γέννησε την Άμηστρις.

Όταν ο Δαρείος πέθανε το 486 π.Χ, η Άμηστρις παντρεύτηκε τον διάδοχο του θρόνου, Ξέρξη. Ο Ηρόδοτος περιγράφει την Άμηστρις ως αιματηρό δεσπότη:

Περσικὸν δὲ τὸ ζώοντας κατορύσσειν, ἐπεὶ καὶ Ἄμηστριν τὴν Ξέρξεω γυναῖκα πυνθάνομαι γηράσασαν δὶς ἑπτὰ Περσέων παῖδας ἐόντων ἐπιφανέων ἀνδρῶν ὑπὲρ ἑωυτῆς τῷ ὑπὸ γῆν λεγομένῳ εἶναι θεῷ ἀντιχαρίζεσθαι κατορύσσουσαν.
Ηρόδοτος, Ιστοραίαι, Πολύμνια 114

Η προέλευση της ιστορίας είναι ασαφής, καθώς από ιστορικές αναφορές γνωρίζουμε ότι οι ανθρωποθυσίες ήταν απαγορευμένες στην περσική θρησκεία. Επίσης, καθώς οι περισσότερες πηγές είναι ελληνικές και επειδή η Ελλάδα ήταν αντίπαλος της Περσίας, είναι πιθανό πως οι περισσότερες πηγές δεν είναι ακριβείς.

Διάσημες περιγραφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άμηστρις είναι χαρακτήρας στην όπερα Serse του Τζώρτζ Χάντελ (George Frideric Handel). Στην όπερα, η Αμάστρε (ιταλική μεταφορά του ονόματος Άμηστρις) ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Ξέρξη (Serse), ο οποίος ωστόσο ερωτεύεται μια άλλη γυναίκα, την οποία επιθυμεί να παντρευτεί. Στο τέλος της όπερας, ωστόσο, ο Ξέρξης μετανιώνει για τις σκέψεις του και ζητά από την Άμηστρις να τον παντρευτεί.[6]

Η Άμηστρις βρήκε τον δρόμο της στο λαϊκό πολιτισμό μέσω του manga Fullmetal Alchemist, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται στη χώρα της Άμηστρις. Το Fullmetal Alchemist αναφέρεται στον Ξέρξη ως την πόλη στη μεγάλη έρημο μεταξύ της Άμηστρις και του Ξίνγκ (Xing).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Amestris" in Encyclopedia Iranica». Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. Smith, William (1867). «Amestris (I)». Στο: William Smith, επιμ. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company, σσ. 137. http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0146.html. 
  3. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Πολύμνια 61-144 και Καλλιόπη 108-113
  4. Κτησίας, Περσικά, c. 20. 30. ed. Lion
  5. Πλούταρχος, Αλκιβιάδης, σελ. 123
  6. Deutsche Oper am Rhein: Xerxes (2015)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amestris της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).