Δαρείος (γιος του Ξέρξη Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Δαρείος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος465 π.Χ.
Οικογένεια
ΓονείςΞέρξης Α' της Περσίας και Άμηστρις

Ο Δαρείος (5ος αι. πΧ) από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών ήταν διάδοχος της Περσίας, φονεύθηκε όμως από τον νεότερο αδελφό του Αρταξέρξη Α΄ τον Μακρόχειρα, που έτσι ανήλθε στον θρόνο.

Ο Ξέρξης Α΄, πατέρας τού διαδόχου Δαρείου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Ξέρξη Α΄ τού Μεγάλου και της Αμήστριδος, κόρης τού Οτάνη. Αμφιθαλή αδέλφια του ήταν ο Υστάσπης, ο Αρταξέρξης Α΄ και η Αμύτις, σύζυγος τού Μεγάβυζου, ενώ ετεροθαλή ο Αρσάμης (σατράπης της Αιγύπτου), κά.

Περί το 478 πΧ, πριν την εξέγερση στη Βακτρία, ο Δαρείος νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Αρτάυντη, κόρη τού Μασίστη στρατάρχη κατά την εισβολή στην Ελλάδα το 480-479 πΧ (αδελφού τού Ξέρξη Α΄). Έπειτα ο Ξέρξης Α΄ ζήτησε να συνευρεθεί με την Αρτάυτη· όταν το έμαθε η Άμηστρις, ζήτησε να εκδικηθεί τη μητέρα τής Αρτάυτης, καθώς νόμιζε, ότι εκείνη είχε συνεννοηθεί γι' αυτό. Στα γενέθλια τού Ξέρξη Α΄, η Άμηστρις έστειλε τη φρουρά του και ακρωτηρίασαν τη μητέρα της Αρτάυτης. Βλέποντας έτσι τη σύζυγό του ο Μασίστης, επέστρεψε στη σατραπεία του της Βακτρίας για να κινήσει εξέγερση. Τον πρόλαβε όμως ο στρατός τού Ξέρξη Α΄, που σκότωσε τον Μασίστη και τους γιους του.

Το 465 πΧ ο υπουργός Αρτάβανος και ο ευνούχος Ασπαμίτρες, έμπιστοι σύμβουλοι τού βασιλιά, συνωμότησαν και σκότωσαν τον Ξέρξη Α΄. Θα τον διαδεχόταν ο Δαρείος, όμως έπεισαν τον Αρταξέρξη Α΄, ότι ο Δαρείος έκανε τον φόνο. Έτσι ο Αρταξέρξης Α΄ κάλεσε τον Δαρείο στο ανάκτορό του και τον εξόντωσε.

Ο Αρτάβανος ίσως είχε προσωπικές φιλοδοξίες για τον θρόνο, καθώς μετά συνωμότησε με τον στρατηγό Μεγάβυζο να σκοτώσουν τον Αρταξέρξη Α΄. Αλλά ο στρατηγός αποκάλυψε το σχέδιο στον Αρταξέρξη Α΄, ο οποίος εκτέλεσε τον Αρτάβανο και τον Ασπαμίτρες για τον φόνο τού Ξέρξη Α΄ και για την απόπειρα κατά της ζωής του. Ο πρώτος φονεύθηκε με ξίφος, ενώ ο δεύτερος ρίφθηκε σε έναν λουτήρα με έντομα, τα οποία τον έφαγαν.

Ο Αρταξέρξης Α΄ μάλλον εξόντωσε και τον άλλο μεγαλύτερο αδελφό του Υστάσπη, οπότε ανέβηκε στον θρόνο της Περσίας το 465 πΧ ως ο επόμενος στη διαδοχή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Αρτάυντη των Αχαιμενιδών, κόρη τού στρατάρχη Μασίστη, σατράπη της Βακτρίας.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Darius (son of Xerxes I) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).