Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δαρείος (γιος του Ξέρξη Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δαρείος (γιος του Ξέρξη Α΄)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος465 π.Χ.
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής465 π.Χ.
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑρτάυντη
ΓονείςΞέρξης Α' της Περσίας και Άμηστρις
ΑδέλφιαΥστάσπης
Αρταξέρξης Α΄ της Περσίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών

Ο Δαρείος (5ος αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών ήταν διάδοχος της Περσίας, φονεύθηκε όμως από τον νεότερο αδελφό του Αρταξέρξη Α΄ τον Μακρόχειρα, που έτσι ανήλθε στον θρόνο.

Ο Ξέρξης Α΄, πατέρας τού διαδόχου Δαρείου.

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Ξέρξη Α΄ τού Μεγάλου και της Αμήστριδος, κόρης τού Οτάνη. Αμφιθαλή αδέλφια του ήταν ο Υστάσπης, ο Αρταξέρξης Α΄ και η Αμύτις, σύζυγος τού Μεγάβυζου, ενώ ετεροθαλή ο Αρσάμης (σατράπης της Αιγύπτου), κά.

Περί το 478 π.Χ., πριν την εξέγερση στη Βακτρία, ο Δαρείος νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Αρτάυντη, κόρη τού Μασίστη στρατάρχη κατά την εισβολή στην Ελλάδα το 480-479 π.Χ. (αδελφού τού Ξέρξη Α΄). Έπειτα ο Ξέρξης Α΄ ζήτησε να συνευρεθεί με την Αρτάυτη· όταν το έμαθε η Άμηστρις, ζήτησε να εκδικηθεί τη μητέρα τής Αρτάυτης, καθώς νόμιζε, ότι εκείνη είχε συνεννοηθεί γι' αυτό. Στα γενέθλια τού Ξέρξη Α΄, η Άμηστρις έστειλε τη φρουρά του και ακρωτηρίασαν τη μητέρα της Αρτάυτης. Βλέποντας έτσι τη σύζυγό του ο Μασίστης, επέστρεψε στη σατραπεία του της Βακτρίας για να κινήσει εξέγερση. Τον πρόλαβε όμως ο στρατός τού Ξέρξη Α΄, που σκότωσε τον Μασίστη και τους γιους του.

Το 465 π.Χ. ο υπουργός Αρτάβανος και ο ευνούχος Ασπαμίτρες, έμπιστοι σύμβουλοι τού βασιλιά, συνωμότησαν και σκότωσαν τον Ξέρξη Α΄. Θα τον διαδεχόταν ο Δαρείος, όμως έπεισαν τον Αρταξέρξη Α΄, ότι ο Δαρείος έκανε τον φόνο. Έτσι ο Αρταξέρξης Α΄ κάλεσε τον Δαρείο στο ανάκτορό του και τον εξόντωσε.

Ο Αρτάβανος ίσως είχε προσωπικές φιλοδοξίες για τον θρόνο, καθώς μετά συνωμότησε με τον στρατηγό Μεγάβυζο να σκοτώσουν τον Αρταξέρξη Α΄. Αλλά ο στρατηγός αποκάλυψε το σχέδιο στον Αρταξέρξη Α΄, ο οποίος εκτέλεσε τον Αρτάβανο και τον Ασπαμίτρες για τον φόνο τού Ξέρξη Α΄ και για την απόπειρα κατά της ζωής του. Ο πρώτος φονεύθηκε με ξίφος, ενώ ο δεύτερος ρίφθηκε σε έναν λουτήρα με έντομα, τα οποία τον έφαγαν.

Ο Αρταξέρξης Α΄ μάλλον εξόντωσε και τον άλλο μεγαλύτερο αδελφό του Υστάσπη, οπότε ανέβηκε στον θρόνο της Περσίας το 465 π.Χ. ως ο επόμενος στη διαδοχή.

Νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Αρτάυντη των Αχαιμενιδών, κόρη τού στρατάρχη Μασίστη, σατράπη της Βακτρίας.